H-P: 9:30-17:00    Szo: ZÁRVA
  Kövessen Hűségprogram Kapcsolat Általános szerződési feltételek Szervíz |   
Bejelentkezés
Kosár
Makszutov.hu távcső és mikroszkóp bolt

Távcsövemben elvakít a Hold! Mivel tompíthatom a fényét?

2013. 08. 17.    |    Szerző: Szarka Levente    |    Oszd meg: Share

Kezdő amatőrcsillagászok gyakran panaszkodnak arról, hogy távcsövükben a Hold vakítóan fényes, szinte káprázik a szemük tőle. Sokakban felmerül a kérdés, mennyire veszélyes ez: a Hold fénye önmagában - bármennyire is vakít - maradandó látáskárosodást nem okoz. Az alábbiakban összefoglaljuk, milyen szűrőkkel lehet tompítani a fényét a kényelmesebb megfigyelés érdekében.

A Hold fényének csökkentésére legtöbbször neutrál(is) vagy polarizációs szűrők használtak. A neutrális szűrők megadott áteresztési értékkel rendelkeznek: pl. a fény 25%, 12.5% vagy 6.25%-át engedik át. Ahogyan nevük is mutatja, színtónusuk "semleges", vagyis nem színezik el a képet, mivel minden hullámhosszban (nagyjából) egyforma a  fényáteresztésük. A polarizációs szűrők más elven működnek: önmagukban nagyon enyhe neutrális szűrőként használhatóak, ám ha kettő darabot összecsavarunk belőlük és egymáson elforgatjuk, akkor a fényáteresztésük meglehetősen tág tartományban (1%-2% és 40% között) folyamatosan állítható.

Neutrális szűrők 25%, 12.5% és 6.25% áteresztéssel
Gyakori dilemma, hogy melyik változatot vásároljuk meg. A neutrális szűrők olcsóbbak, bár az aktuális holdfázistól, a használt távcső átmérőjétől és az aktuális nagyítástól függően egy darab biztos hogy minden esetben megfelelő. Kisebb távcsövek esetében a 25%-os változat elegendő,  10-20 cm-es modellek esetében a 12.5%-os is ajánlott. 20 cm felett pedig sok esetben a 6.25%-os szűrő fogja csak kellőképpen tompítani a vakító holdfényt. A neutrális szűrőkkel ellentétben, polarizációs szűrő(pár) használatakor gyakorlatilag bármilyen holdfázis esetén kényelmesen beállíthatjuk az okulárban látott kép fényességét.

A szűrők közötti választást befolyásolhatja az is, hogy a polarizációs szűrő - lévén két szűrőből áll - jobban ronthatja a képet, mint önmagában egy neutrális szűrő. Leginkább ilyen vonatkozásban jelentkezik a drágább Baader szűrők előnye: precízen megmunkált felületüknek köszönhetően a kép minősége a lehető legkevésbé romlik, mint az olcsóbb darabok használatakor. Ahogy fentebb említettük, a polarizációs szűrőket a használat során egymáson el kell forgatni. Egyes modellek a szűrőmenetükön forognak el, ami azt jelenti, hogy könnyen széteshetnek. A Scopium polarizációs szűrőpár előnye, hogy egy egyszerű gyűrűs megoldásnak köszönhetően nem a menetükön forognak el, így nem áll fenn a szétesés veszélye. (Szükség esetén természetesen szétszerelhetőek.)

« Éjjellátók működése: hagyományos vs digitális éjjellátók Mi a jobb bolygómegfigyelésre: MC vagy Dobson távcső? »
Hozzászólás elküldése
Név *
Email *
Szólj hozzá *
Amennyiben a témával kapcsolatosan választ vár valamilyen kérdésre, akkor kérjük a info@tavcso-mikroszkop.hu címre irjon emailt, ne itt szóljon hozzá.

Írd be számmal az eredményt * : hat + öt=

Egy pillanat! 
Adhatunk Önnek kedvezményt?
Az email címem:
IGEN, szeretnék kedvezményt kapni.
NEM, köszönöm.