Október 28 és november 3 között szaküzletünk költözés miatt zárva lesz. Bővebb információért kattintson!
H-P: 9:30-17:00    Szo: ZÁRVA
  Kövessen Kapcsolat Általános szerződési feltételek Szerviz |   HU  ·  EN
Makszutov.hu távcső és mikroszkóp bolt

Távcsöves alapismeretek: szűrők

1970. 01. 01.    |    Szerző: Szarka Levente    |    Oszd meg: Share

Szűrők használatával távcsövünk teljesítőképességének határát tolhatjuk ki egy picit. A különféle objektumok más és más szűrők használatát igénylik, eszerint több típusról is beszélünk.

Színszűrők

Színszűrőket leginkább a bolygók felszíni alakzatainak kiemelésére használnak. Attól függően, hogy mely színeket blokkolnak, illetve engednek át az egyes bolygók felszíni alakzatai feltűnőbbé válhatnak.

Napszűrők

A Nap megfigyelésénél két problémával is meg kell küzdeni. Egyik a túl sok fény, a másik a Napból áradó éltető meleg, infravörös sugárzás. Mindezen akadályok leküzdésére többféle megoldás létezik, de a legjobb és legbiztonságosabb eredményt a távcső belépő nyílásában elhelyezett, azt teljesen eltakaró szűrők jelentik, amelyek mind a fénycsökkentést, mind a hővisszaverést elvégzik. NE használjunk okulárra erősíthető napszűrő eszközt, mivel a koncentrált hő hatására könnyen tönkremennek és visszafordíthatatlanul megkárosítják szemünk világát.

Többféle anyag, megoldás forog közszájon, így pár évvel a teljes napfogyatkozás után is, kezdve a kormozott üvegtől a virágcsomagoló fóliáig. Szögezzük le, tökéletes védelmet csak az erre a célra gyártott napszűrők jelentenek, amelyek lehetnek fólia vagy üvegszűrők. Az üvegszűrő lényegesen drágább, de masszívabb, míg a fólia olcsóbb, de sérülékenyebb megoldás.

Mély-ég szűrők

A mély-ég szűrők meglehetősen bonyolult szűrők, mivel a látható fény hullámhossz-tartományából csak igen keskeny sávo(ka)t engednek át. Egy csillagközi köd viszonylag kevés, jól körülhatárolható hullámhosszon bocsát ki magából fényt. Amennyiben szűrőnk csakis ezeket a hullámhosszakat engedi át, akkor az objektum fénye szinte veszteség nélkül eléri okulárunkat, ám a környező, zavaró fények nem. Ez azt jelenti, hogy az objektum sokkal feltűnőbben, részletgazdagabban látszik - szinte "kiugrik" az égi háttérből.

Schmidt-Cassegrain távcsövek jusztírozása »
Hozzászólás elküldése
Név *
Email *
Szólj hozzá *
Amennyiben a témával kapcsolatosan választ vár valamilyen kérdésre, akkor kérjük a info@tavcso-mikroszkop.hu címre irjon emailt, ne itt szóljon hozzá.

Írd be számmal az eredményt * : hat + nyolc=

Egy pillanat! 
Adhatunk Önnek kedvezményt?
Az email címem:
IGEN, szeretnék kedvezményt kapni.
NEM, köszönöm.