H-P: 9:30-17:00    Szo: ZÁRVA
  Kövessen Hűségprogram Kapcsolat Általános szerződési feltételek Szervíz |   
Bejelentkezés
Kosár
Makszutov.hu távcső és mikroszkóp bolt

Hogyan tudunk szűröket használni DSLR fényképezőgéppel saját objektívvel?

2022. 02. 25.    |    Szerző: FuzesiAndras    |    Oszd meg: Share

Az asztrofotózást kipróbálni akarók logikus vágya, hogy a meglévő fényképezőgépük objektívjével vágjanak bele a felvételkészítésbe. Ehhez sokszor egy erős fotóállvány és jó sötét vidéki ég is elegendő, de előbb utóbb valamilyen ekvatoriális motoros mechanikával hosszabb záridők használatával pár mélyég-objektum is lekapható lesz. Nagy segítség lenne ha már meglévő szűrőkészletünket használhatnánk a digitális fényképezőgépünk objektíve elé helyezve.

A megoldás nem is nehéz ha objektívünk 58mm-es szűrőmenettel rendelkezik. Ha mégsem 58mm-es, előbb be kell szereznünk egy a használni kívánt objektív szűrőmenetét csökkentő vagy növelő szűrőmenet-átalakító gyűrűt valamilyen fotós szaküzletből. Ha ezzel megvagyunk, azaz így vagy úgy de 58mm-es (belső menet, anya menet) szűrőmenetes objektívünk van, el kell döntenünk, hogy 2 colos vagy 1.25 colos szűrőt akarunk használni.

Amire mindkét esetben szükségünk lesz, az egy M58-2 col szűrő adapter amit közvetlenül bele tudunk csavarni az objektív szűrőmenetébe, majd az adapterbe a 2 colos szűrőt. Ha azonban 1.25 colos szűrőket akarunk használni a fenti adapteren kívül még egy adapterre lesz szükségünk. Ez nem más mint a 2 col/1.25 col szűrőmenet-szűkítő gyűrű amely az 1.25 colos szűrőt fogadja, majd az kerül beletekerésre az M58-2 col szűrőadapterbe. Arra azonban számítsunk, hogy 1.25-ös szűrőt használva az objektív eredeti legtágabb rekesz (blende) -nél sokszor szűkebbre blendézi le a szűrő az objektívet.

A következő képet remélhetően segítenek elképzelni a rendszert .(Természetesen vannak még más módszerek szűrőhasználatra, például a Canon EOS gépekhez tervezett úgynevezett Canon EOS APS-C clip szűrők melyek közvetlenül a gépvázon belül kerülnek elhelyezésre, de sokan már rendelkeznek 1.25 colos vagy 2 colos szűrőkkel, vagy más márkájú DSLR/MILC gépet használnak.)

 

 


  

« Észleljük a Marsot!
Hozzászólás elküldése
Név *
Email *
Szólj hozzá *
Amennyiben a témával kapcsolatosan választ vár valamilyen kérdésre, akkor kérjük a info@tavcso-mikroszkop.hu címre irjon emailt, ne itt szóljon hozzá.

Írd be számmal az eredményt * : nyolc + kilenc=

Egy pillanat! 
Adhatunk Önnek kedvezményt?
Az email címem:
IGEN, szeretnék kedvezményt kapni.
NEM, köszönöm.