Hogyan állítsuk össze kezdő okulárkészletünket?

2009. 04. 02.    |    Szerző: Szarka Levente    |    Oszd meg: Share

"Az okulár a távcsöved fele" - hangzik a híres mondás. Valóban, egy jól összeválogatott okulársorozat hosszú évekre elkísérheti a gazdáját, így érdemes kellő körültekintéssel megvásárolni ezen kiegészítőket, figyelembe véve az egyes típusok előnyeit-hátrányait.

Miért van szükség a távcső mellé adott okulár(ok)on kívül még több okulárra?

Legtöbb esetben a forgalmazók távcsöveikhez egy darab okulárt mellékelnek. Barlow-lencse nélkül ezzel mindössze egyféle nagyítás érhető el, ami nem teszi lehetővé, hogy távcsövünkből kihozzuk a maximumot. Az okulár minősége legtöbbször összhangban áll a műszer minőségével: egy alsó kategóriás eszközhöz rendszerint gyenge minőségű okulárt párosítanak. Azonban még ebben az esetben is növelhetjük a távcső teljesítményét jobb minőségű okulárok használatával.

Hány darab és mekkora kihuzatú okulárra van szükség?

Optimális esetben négyféle nagyítással már elég jól boldogulhatunk, ezt 4 okulár vagy 2 okulár + Barlow kombinációjával érhetjük el. Az okulárok fókusza között célszerű 1.5-1.8x-os lépést tartani, tehát mondjuk egy 12 mm-es okulár mellé válasszunk 20 mm és 7-8 mm-es okulárokat. (Eltérő típusok esetén - pl. ortho és nagylátószögű okulár - ezt a szabályt figyelmen kívül hagyhatjuk, tekintve, hogy más célokra használjuk ezeket az optikákat.)

Ami a méreteket illeti, manapság már alig találkozhatunk 0.96"-es (24.5 mm) kihuzatokkal, ezért ilyen típusú kiegészítőkből sem nagy a választék. Leginkább az 1.25"-es (31.8 mm) eszközök terjedtek el, ezt a méretet szinte mindegyik kihuzat támogatja. Jobb minőségű távcsövek 2"-es (50.8 mm) okulárok fogadására is képesek, bár ennek előnyét nagylátószögű, hosszú fókuszú okulárokkal tudjuk igazán kihasználni.

Milyen nagyításokra lesz szükség?

A nagyítást befolyásolja a főtükör vagy objektív, valamint az okulár fókusza. Előbbi adott, az utóbbi választásában van némi játékterünk. Az elérhető nagyításoknál azonban van többé-kevésbé szabott alsó és felső korlát: az alsó korlátot kb. 25x nagyítás jelenti (ennél kisebb nagyításnál tükrös távcsövek esetén láthatóvá válik a segédtükör), míg a felső korlát a távcső mm-ben vett optikájának kétszerese vagy cm-ben vett átmérőjének húszszorosa. Egy 10 cm-es távcső esetén ez 200x-os nagyítást jelent, de ahhoz, hogy ne csak üres nagyításról beszéljünk, kellően jó minőségű optika és nyugodt légkör szükséges. Ezeken a határokon belül tetszőleges nagyításokat használhatunk.

Milyen típusú okulárt vegyek?

A kérdés nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik. 32-15 mm-es tartományban mindenféleképpen Plössl okulárt ajánlok, ennél rövidebb fókuszok esetén már nem olyan egyértelmű a döntés. A Plössl talán a legelterjedtebb típus, köszönhetően annak, hogy viszonylag nagy, kb. 50 fokos látómező és nagyon jó képélesség jellemzi, s emellett igen kedvező áron kapható. Hátránya viszont, hogy rövidebb fókuszok felé pupillatávolsága rohamosan csökken. (A pupillatávolság szabja meg, hogy a szemünket mennyire közel kell helyezni az okulárhoz, hogy a teljes látómezőt átlássuk.) Kis pupillatávolság esetén az okulár felülete fokozottan ki van téve a szempilla és a könny által történő összemaszatolásnak, illetve a párásodásnak. Szemüveggel történő használat esetén 15 mm-nél nagyobb pupillatávolság szükséges!

Fókusz Látómező Pupillatáv
4 mm 52 fok 6 mm
6 mm 52 fok 5 mm
9 mm 52 fok 6 mm
12 mm 52 fok 8 mm
15 mm 52 fok 13 mm
20 mm 52 fok 20 mm
25 mm 52 fok 22 mm
32 mm 52 fok 22 mm
40 mm 43 fok 31 mm

A mellékelt táblázatban egy átlagos Plössl okulár legfontosabb adatait láthatjuk. 12 mm-től, de különösen 9 mm-től lefelé már igen rövid pupillatávolsággal kell számolnunk, ami nagyban megnehezíti a betekintést, szemünket igen közel kell rakni az okulárokhoz.

Mi legyen a rövid fókuszokkal?

Amint fentebb említettük, rövid fókuszú okulárok esetén a választás nehezebb. Amennyiben nem zavar a kicsi pupillatávolság, akkor optimális választás lehetnek a Plössl és orthoszkópikus okulárok. Ezek pupillatávolsága közel azonos, ám az ortho okulárok látómezeje korrigáltabb, némileg élesebb képet adnak, emiatt a bolygóészlelők kedvencei. Hátrányuk viszont a szűk látómező (40-45 fok), valamint a Plössl okulároknál némileg magasabb ár.

Amennyiben fontos a betekintési kényelem (vagyis a nagy pupillatávolság), akkor jó vétel lehet a WA Plössl, más néven Planetary sorozat (ezek pupillatávolsága 13 mm-nél nagyobb, látómezejük 66-70 fok). Ezek hátránya a Plössl és ortho okulároknál lágyabb kép, és - különösen nagy fényerejű műszerekben - a látómező széle felé a csillagok kevésbé pontszerűek. Ezek az okulárok ajánlhatóak akkor is, ha nagyobb nagyítást szeretnék elérni.

Milyen okulárokból álljon a készlet?

Az okulárkészlet összeállítását tehát kezdjük "felülről", a hosszabb fókuszoknál. 32 mm-es Plössl okulárt mindenféleképp ajánlunk, általában ezzel érhető el a legkisebb nagyítás, vagyis a legnagyobb látómező. Ez megkönnyíti az objektumok beállítását, emellett sok csillaghalmaz kis nagyítások esetén a leglátványosabb. 40 mm-es okulárt azért nem ajánlunk, mivel ennek látómezejét az 1.25"-es kihuzat leszűkíti, zavaró "csőlátás" érzetét keltve, s mindezt nem kárpótolja a 32 mm-esnél alig nagyobb látómező.

Következő okulárnak 20 mm és 12 mm-es Plössl okulárt javaslok. Amennyiben csak két okulárra van összesen pénzünk, akkor a 32 mm-es mellé 12 mm-es okulár vegyünk. Ezzel közepes nagyításokat is elérhetünk, illetve könnyen kiegészíthetjük a sort 20 mm-es okulár megvásárlásával.

Negyedik okulárt a 7-8 mm-es tartományból válasszunk kívánalmainknak megfelelően. A Plössl okulár jó választás általánosságban, ortho ajánlható, ha a maximális képélességre törekszünk. Nagylátószögű okulár abban az esetben, ha fontos a nagy látómező és a betekintési kényelem.

Mennyire ajánlottak a zoom okulárok?

Zoom okulárokkal kapcsolatosan felemás a véleményem. Egyrészről kényelmes, hogy nem kell 2-3 okulárt cserélni a különböző nagyításokhoz, azonban az olcsóbb modellek nem érik el a fix fókuszú okulárok optikai minőségét, ehhez egy drágább modellre (pl. Baader Hyperion 8-24 zoom) van szükség. Másrészről hosszabb fókuszok esetén kényelmetlenné válnak, mivel látómezejük mérete zavaróan kicsivé zsugorodik. Fókusztartományuk középső és alsó felében azonban igen jól használhatóak, látómezőjük mérete meghaladja a Plössl okulárokét is!

Mi a helyzet a Barlow-lencsékkel?

Barlow-lencse birtokában egy okulárral kétféle nagyítás is elérhető. Sokan szeretik, mivel ezáltal nagy nagyításokat érhetnek el úgy, hogy a pupillatávolság nem csökken le. A fenti táblázatból kiindulva: egy 15 mm-es okulár, valamint 2x Barlow használatakor 7.5 mm-es okulárral számolhatunk és a pupillatávolság is 13 mm marad. (A Barlow természetesen a távcső fókuszát nyújtja meg, és nem az okulárét csökkenti le!) Hátrányuk viszont, hogy a távcső végén megnöveli a "felépítmény" méretét, ami kényelmetlen lehet (könnyen beleütközhetünk, egyensúlyozási problémát vet fel stb.). A mai korszerű Barlow-k optikája gyakorlatilag elhanyagolható mértékű optikai hibát ad hozzá a távcsőéhez.

Megérik a drága okulárok az árukat?

Gyakori kérdés, hogy méregdrága okulárok (Televue Nagler stb.) mennyire jobbak az olcsóbb típusoknál. Áruk többszöröse a fentebb tárgyalt okulárokénak, használatukkor azonban sokkal kevesebb kompromisszumot kell kötni, így a maximalista megfigyelők kedvenc választásai. A Televue Nagler okulárok - melyek gigantikus, 84 fokos látómezejükről híresek - még nagy fényerejű távcsövekben is peremig pontszerű csillagokat mutatnak - ez az, ahol az olcsóbb (és kisebb látómezejű) LEW-típusok már nem bírják a versenyt. A Nagler-ek korszerűbb bevonata egyúttal kontrasztosabb leképzést is biztosít.

A sok tagból álló lencserendszerek hátránya - az áruk mellett - az, hogy fényhasznosításuk néhány százalékkal kisebb, mint az egyszerűbb típusoké. Az éles, torzításmentes látómező ezt azonban túlsúlyozza.

« Mit figyelhetünk meg az égbolton? Csillagászati mechanikák: a középsúly bajnokai »
Hozzászólás elküldése
Név *
Email *
Szólj hozzá *

Írd be számmal az eredményt * : hat + három=

Egy pillanat!

Adhatunk Önnek kedvezményt?

IGEN,
szeretnék kedvezményt kapni.
NEM,
nincs szükségem kedvezményre.