Október 28 és november 3 között szaküzletünk költözés miatt zárva lesz. Bővebb információért kattintson!
H-P: 9:30-17:00    Szo: ZÁRVA
  Kövessen Kapcsolat Általános szerződési feltételek Szerviz |   HU  ·  EN
Makszutov.hu távcső és mikroszkóp bolt

Belépő kategóriás tetőélprizmás binokulárok tesztje (2016)

2016. 08. 19.    |    Szerző: Levi76    |    Oszd meg: Share

A 10x42-es modellek a legnépszerűbb nappali méretek közé tartoznak. A 42 mm-es lencsék már elegendő fényt gyűjtenek, ugyanakkor kis méretük miatt jól hordozhatóak. Ezek a binokulárok madarászok és vadászok kedvencei, de a túrázók is szívesen választják, mert kompakt méretük és kis súlyuk miatt nem terhelik meg túlságosan a felszerelést.

Nikon Prostaff 3S 10x42
Nikon Prostaff 3S 10x42

Már első kézbevételkor feltűnik, milyen könnyű, mintha csak egy kategóriával kisebb távcső lenne a kezünkben. Az ergonomikus gumiborítás csúszásbiztos fogást eredményez. A látómező hatalmas és jól korrigált, a legnagyobb a kategóriában!  A kép minősége jó, a színek természetesek. A színi hiba egy kissé erősebb mint a Minox vagy a Delta esetében, és a látott kép is kissé sötétebb. Reflexió és szórt fény védelme megfelelő. A fókuszírozó pontosan és könnyen állítható.

Ami tetszett:  Rendkívül kompakt és könnyű.
Nem tetszett: A műanyag okulárvédő kupak könnyen lejár.

Delta Forest II 10x42

A Delta név nem ismeretlen a vadászok körében. Talán erre utal a zöld színű gumiborítás, ami egyben stabil fogást is eredményez. A kiváló minőségű bevonatoknak köszönhetően a legvilágosabb képpel büszkélkedhet. A látómező tágas és jól korrigált, élmény belepillantani. A látómező szélén a párnatorzítás érezhetően nagyobb, mint a másik két modell esetében. A fázis-korrigált bevonatok miatt a színek élénkek. A fókuszírozó lehetne pontosabb és kevésbé szoros. Amit külön kiemelnék, az a tartozék kemény hordtáska, ami amellett hogy esztétikus megjelenésű, megvédi a binokulárt a külső behatásokkal szemben. Tesztünk legolcsóbb darabja, de tulajdonságait tekintve felveszi a versenyt a drágább modellekkel.

Ami tetszett: A kiváló ár-érték arány. Tiszta, világos kép.
Nem tetszett: A fókuszírozó lehetne precízebb.

Minox BF 10x42 BR (új)

A Minox BF 10x42 BR a márka belépő-kategóriáját képviseli, de optikai tulajdonságai már a felső kategóriát idézik. A kép minőségét és korrigáltságát tekintve a teszt legjobbja. Magas kontraszt és természetes színek jellemzik. Reflexió és szórt fény elleni védelme kiváló. A színi hiba a legkevésbé van jelen, de azért még észrevehető. A fókuszírozó könnyen és precízen állítható.  A váz anyaga  könnyű alumíniumból készült, ami kellő védelmet biztosít a külső behatásokkal szemben. Az ergonomikus gumiborítás stabil fogást eredményez. Kissé meglepett, hogy a gyártó nem ad objektívvédő sapkát a távcső mellé, de szerencsére ez könnyen pótolható.

Ami tetszett: A tetszetős formatervezés kiváló optikai tulajdonságokkal párosul.
Nem tetszett: A kissé magas ára.

 

  Delta Forest II 10x42 Nikon Prostaff 3S 10x42 Minox BF 10x42 BR
Képminőség 9 9  10
Fényerő 10 8  9
Látómező (1000m-en) 119 m 122 m 114 m
Képsík korrigáltság 9 9  10
Párnatorzítás 7 9  10
Színezés 9 8  10
Reflexió védelem 9 9  10
Szórtfény védelem 8 8  10
Fókuszírozó 7 9  10
Súly 710 g 575 g 780 g
Garancia 5 év 10 év 5 év

Megjegyzés: 10 pontot a kategóriájában legjobb versenyző kapott, ennél arányosan kevesebbet a gyengébb.

Itt szeretném megjegyezni, hogy a fenti eltérések az optikai minőségben leginkább akkor vehetőek észre, ha egymás mellett tudjuk összehasonlítani a fenti binokulárokat, önmagukban kevéssé feltűnőek.

« Felső kategóriás 10x42 binokulárok összehasonlítása (2016) 10x42 ED binokulárok összehasonlítása (2017) »
Hozzászólás elküldése
Név *
Email *
Szólj hozzá *
Amennyiben a témával kapcsolatosan választ vár valamilyen kérdésre, akkor kérjük a info@tavcso-mikroszkop.hu címre irjon emailt, ne itt szóljon hozzá.

Írd be számmal az eredményt * : kilenc + hat=

Egy pillanat! 
Adhatunk Önnek kedvezményt?
Az email címem:
IGEN, szeretnék kedvezményt kapni.
NEM, köszönöm.