H-P: 9:30-17:00    Szo: ZÁRVA
  Kövessen Kapcsolat Általános szerződési feltételek Szerviz |   HU  ·  EN
Makszutov.hu távcső és mikroszkóp bolt
Kedves Vásárlóink! A koronavírus járvány súlyosbodása miatt kollégáink és vásárlóink védelme érdekében korlátozzuk a szaküzletünkben egyszerre tartózkodó vásárlók számát. Ezen túlmenően szájmaszk használata is kötelező! Megértésüket köszönjük.

Tanácsok csillagászati távcső vásárlás előtt

2014. 10. 11.    |    Szerző: SzarkaLevente    |    Oszd meg: Share

Egy csillagászati távcső a szükséges kiegészítőkkel (állvány, okulárok, stb.) viszonylag drága mulatság, leszámítva talán a Tesco olcsó és gazdaságos optikáit :-). Mivel legtöbbünk számára fontos, hogy ne kidobott pénz legyen a távcsőre kiadott összeg, ezért ennek érdekében igyekezzünk döntésünket a lehető legjobban megfontolni. Akkor leszünk a legboldogabbak, ha biztosan az igényeknek megfelelő csillagvizsgáló távcsövet vesszük. Ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy rögtön egy méregdrága optikával kezdjünk, sőt még csak azt sem, hogy a legnagyobbal.

Csillagászati távcsöveinket itt találja meg >>

Legyünk tisztában, mire képesek az amatőrcsillagász távcsövek!

Nagy távcsöves felvételeken felnőve, könnyen csalódás érheti a kezdőt, ha frissen vásárolt csillagnéző távcsövét az ég felé fordítja, és döbbenten tapasztalja, hogy alig lát részleteket a Jupiteren, illetve a mély-ég objektumok nem többek homályos pacáknál, semmiben sem emlékeztetve a fényképekre. Jegyezzük meg: vizuálisan a legritkább esetben érhetjük el a fényképezőgéppel készített felvételek minőségét, arról nem is beszélve, hogy a tapasztalatlan szem nincs annyira "kiélezve" a részletek meglátására. További nehézséget jelent, hogy a városok fényszennyezett ege alatt a csillagászati távcsövek nem tudják magukból kihozni a maximumot, teljesítményük jelentősen korlátozott.

Akkor mégis mit és hogyan láthatunk a saját szemünkkel egy adott méretű, típusú, gyártmányú műszerben?! A válasz egyszerű: győződjünk meg a saját szemünkkel! Erre a legjobb alkalmat a csillagász táborok jelentik, ahol rengeteg különféle méretű, fajtájú műszert ki lehet próbálni. (Azt azonban ne feledjük, hogy a vidéki, sötét égbolt után egy városi, fényektől elvakított égen ugyanaz a távcső sokkal gyengébben "muzsikál"!) Szintén jó ötlet egy csillagvizsgálóba ellátogatni vagy ismerősök, barátok távcsöveibe belekukkantani! (Addig is, amíg ezt nem tudja megtenni, némi támpontot egy másik cikkünkben talál.)

Kapcsolódó irodalom:

Ismerjük meg az égboltot!

Az égbolt megismeréséhez leginkább türelem szükséges, valamint az égtájak ismerete, azaz megfigyelőhelyünkhöz képest merre esik pl. a déli vagy a nyugati irány. Számos papíralapú térképet megvásárolhatunk, azonban érdemes az internetről letölteni a teljesen ingyenes Stellarium nevű programot, mely rendkívül valósághűen tudja szimulálni a csillagos égboltot. Célszerű valami ismert objektumtól (pl. Göncölszekér) kiindulva megkeresni a környező csillagképeket, fényesebb csillagokat. Amennyiben már be tudjuk azonosítani a csillagképeket, nekiállhatunk a bennük található halványabb objektumok megkereséséhez.

Érdemes már az égbolttal való ismerkedés során binokulárt használni. Ezek az eszközök igen univerzálisak: nem lesznek feleslegesek egy távcső megvásárlása után sem, sokkal inkább kiegészítik egymást. Ezen túlmenően nappal, természetmegfigyelésre is jó hasznukat venni. Kezdésnek a 12x60 vagy a 10x50-es modelleket javasoljuk.

Melyik távcső típust szeressem?

Kezdők számára legtöbbször nehéz kérdés a megfelelő távcső kiválasztása. Vásárlás előtt célszerű tisztában lenni a különféle távcsövek előnyeivel-hátrányaival, és ezek ismeretében nekünk kell mérlegelni, hogy számunkra melyik műszer a legoptimálisabb. Kérdezzünk meg ismerősöket, barátokat mit ajánlanak, azonban ne számítsunk arra, hogy mindenki ugyanazt fogja javasolni. Ha megismerjük a különféle optikák, mechanikák előnyeit és hátrányait (melyről korábban esetleg csak hallottunk/olvastunk), nyugodtabban tudunk dönteni.

Távcső vásárlás előtt érdemes az alábbi 5 kérdésre tudni a választ:

  1. Állandó helyen lesz felállítva vagy kocsival, netalán hátizsákkal fogunk észlelőtúrákat tenni?! Egyszóval: mennyire fontos a hordozhatóság.
  2. Elsősorban a bolygókra vagyunk kíváncsiak vagy a távoli galaxisokra is?
  3. Csak vizuális célokra keresünk műszert vagy fotózni is szeretnék vele?
  4. Mi a fontosabb: a puszta teljesítmény, vagy inkább a kényelmes, automatikus használat?
  5. Mi az anyagi keret?

Minden távcsőnek van előnye és hátránya, emiatt olyan műszer nem létezik, amely minden szempontból optimális: valahol kompromisszumot kell kötni.

Hol kaphatók a csillagászati távcsövek?

Ha sikerült leszűkíteni a kört egy-két távcsőmodellre, akkor igyekezzünk minél több adatot begyűjteni róluk. A forgalmazóján túl javasolt a gyártó honlapját is felkeresni a leghitelesebb információk érdekében. Tudjuk meg, mik a gyenge pontjai, illetve mi az, amiben kiemelkedik kategóriájából. Gyakran kérdezik, megéri-e áruházi távcsövet venni? Nos, időnként elfogadható minőségű távcsövet is ki lehet fogni, mely (általában az okulárok cseréje után) viszonylag jól használható műszer lehet. Az eladók azonban ritkán tudnak szaktanácsot adni, így jól fontoljuk meg, innen vásároljunk-e!

Amennyiben sikerült (nehéz) döntésünket meghozni, és egy távcső boldog birtokosa vagyunk, ne feledjük: egy távcső igazi értékét az adja, mennyire használjuk!

« Mikroszkóp vásárlási útmutató Távcsöves alapismeretek: keresőtávcső »

19 hozzászólás

ferikr (2021. 08. 30. 20:04)
A 7 éves unokámnak szeretnék vásárolni egy csillagászati távcsövet, és érdeklődnék, hogy hol és mennyiért érdemes megvenni neki az első távcsövet, ami már nem gagyi, és valamire való!

Balázs Pál (2021. 01. 07. 21:51)
Üdv ! Szertnék szép képeket a bolykókról, telefonnal milyen eszközt ajánltok ami nem drága, kezdőnek?

Nagy Zsolt (2020. 12. 28. 19:10)
Szép napot, kezdő vagyok venni szeretnék sky watcher 130/900. Tud valaki véleményt mondani róla? Köszönöm..

Szekerczés Sándor (2020. 10. 26. 14:53)
Jó napot. Érdeklödnék hogy az általam bemásolt távcsöröl mi a véleménye. Milyen "messzire" illetve milyen minöségbe látnék el vele. Válaszát előre is köszönöm.

Neo678 (2019. 01. 08. 23:35)
Sziasztok! Első távcsövet szeretnék venni, lehetőleg olyat, ami nem csak most kezdőként, de évek múlva is megfelelő lesz számomra (tehát hosszútávra tervezhetek vele). Arra gondolok, hogy a legkisebb apokromatikus távcsővel kezdenék (72/420, Skywatcher), néhány bolygók vizsgálatához szükséges szűrővel és középkategóri?s felszereléssel (okulár, stabil, de olcsóbb állvány, semmi motoros megoldás egyelőre). Egyrészt amiatt, mert félek az akromatikus távcsövek színhib?itól, másrészt a jusztíroz?s kicsit elrettent a Newton távcsövektől (a bonyolultabbakat nem is venném itt fontolóra). Mit gondoltok, ésszerű döntés lehet, vagy túlgondolom? Előre is köszönök minden tanácsot!

Szarka Levente (2018. 11. 26. 13:43)
20e Ft alatt túl sok alternativa nincs, ilyen összeg esetén inkább egy binokuláris távcsövet javaslok. 20e Ft felett van némileg: https://www.tavcso-mikroszkop.hu/termek/skywatcher-60-700-refraktor

Darabos János (2018. 11. 26. 13:34)
Üdvözlök mindenkit! Segítséget szeretnék kérni, mert a témában teljesen "fű" vagyok! 10 éves unokámnak szeretnék venni karácsonyra egy csillagászati távcsövet,aki most kezd érdeklődni a csillagászat (?) iránt. Tatabányán kertes házban laknak, viszonylag alacsony a fényszennyezés. Lehetőleg 20000 ft alatti árkategóriában kérnék javaslatot. Gőzöm sincs, milyen típusú távcső lenne megfelelő! Előre is köszönöm a tanácsokat!

Szarka Levente (2018. 10. 16. 23:41)
50e Ft körül a SkyWatcher StarTravel 70/500 EQ-1 távcsövet javaslom óragéppel mobiltelefonos fotózáshoz.

Ganda Zsolt  (2018. 10. 16. 23:36)
Sziasztok. Legfőképpen telefonos fotózáshoz keresnek, csillagászati távcsövet. Olyan kérdésem lenne, hogy az 50 000 ezres kategóriában, mit ajánlana számomra, és miért. Nagyon szépen köszönöm a választ. Zsolti.

nagy ervin bpest  (2018. 09. 12. 12:49)
sziasztok ervin vagyok mosttkezdtem el érdeklödni a csilagászt iránt s kezdőteleszkóp tanácsot iletve tipet szeretnék kapni köszönöm

Jozsó (2018. 09. 10. 00:20)
Sziasztok, a aegitsegeteket szeretnem kerni. Szeretnek vasarolni egy csillagaszati teleszkopot. Ez lenne az elso es informalodni sajnos nem tudok senkitol az ismeroseim koreben. A vagyam az lenne hogy lathassam naprendszerunk bolygoit es meg sok minden mast amit az univerzum rejteget. Egy regi vagyam egy ilyen eszkoz. A tanacsotokat szeretnem kerni hogy kb 100ezer forintig mi az ami szoba johet es kitudnannagyjabol elegiteni a vagyam es megszeretteti velem ezt az egeszet. Koszonom

Mályi József (2017. 02. 02. 17:53)
Szervusztok! Kezdésnek, lehet, hogy nagy lépés, de mégis: hozzá jutottam egy Soligor MT - 910 / 4.5 E típusú csillagászati távcsőhöz. Kezelési - használati utasítást nem kaptam hozzá. Egyelőre a neten sem találtam. Örömmel fogadnék tanácsokat a kezelésével kapcsolatban, illetve, ha valaki tudna küldeni kezelési leírást róla - megköszönném. Egy kezdő amatőr, ki csillagot keres...

Szarka Levente (2016. 06. 17. 20:55)
Nem ajánlom a Seben Big Boss távcsövet: gyenge optika, alulméretezett állvány jellemzi. Inkább valamelyik SkyWatcher távcsövet válassza.

Lölli Gábor (2016. 05. 17. 22:14)
Hello! Mindig is vonzottak a csillagok és most elhatároztam, hogy vennék egy távcsövet.Szeretném meg tanulni hobbiszinten a csillagászat rejtelmeit.Ezt a teleskópot néztem ki-( Seben Big Boss 1400-150 Reflektor Teleskop ) - erről kérnék véleményezést! Megfelel e kezdő célra stb...?

Sajgó Mihály (2015. 12. 03. 21:53)
Öt éves fiú unokámmal szeretném megszerettetni a csillagos eget. Vidéken laknak, minimális a fényszennyezés.Szeretném esetleg karácsonyra meglepni egy "kezdő" távcsővel. Jótanácsot kérek, milyet és hol? Köszönöm

Szarka Levente (2015. 09. 16. 00:40)
Ez egy Newton távcső? (TÜkrös távcső?) Mert ha igen, akkor ez igy működik. Nem igazán van megoldás, hogy egyenes állású legyen a képe. Lencsés távcső esetén zenittükör vagy amici prizma a megoldás.

laci (2015. 09. 13. 21:43)
Hello van egy tavcsovem de valamiert akar milyen tavolsagra nezek vele feljel lefel latok mindent ez miert van?

Dubhe (2015. 04. 18. 10:24)
Az áruházi távcsöveket illetően a dolog jelenleg úgy fest, hogy a Tesco-ban és egyéb hasonló helyeken leginkább a Celestron termékei képviselik ezt a kategóriát. Az eladók gyakorlatilag csak elismétlik a dobozon található elméleti adatokat, melyeknek a valósághoz vajmi kevés a közük (pl.: 525-szörös nagyítás egy 5 centis objektívvel), illetve kamuznak, ha megszorongatják őket. A Celestron termékei - hiába régi és híres cég - egyre gagyibbak, 4-5 centis azimutális refraktorok műanyag alkatrészekkel, rosszul megmunkált külsővel, leblendézve az objektív képalkotási hibái miatt; nagy, 130/650-es reflektor ismeretlen típusú tükörrel (ugyebár ez a fényerő már gömbtükörrel nemigen használható, pedig az kell, hogy benne legyen, máskülönben azonnal ráírnák, hogy parabolikus - lásd 650-szeres nagyítás...) nagyon labilis, de rikító narancssárga elemekkel látványossá tett állványon, játékszernek ható műanyag segédtükör-tartóval, nevetséges ál-starpointerrel. A cég 76-os MC-spektívje egy tízessel többe kerül, mint ugyanez a SW neve alatt, de amikor kipróbáltam, valami fekete festékhártya esett le a belső felületről, és minden üvegfelületre feltapadt egy kis időre, ahogy forgattam. Az egyébként kezdő távcsőnek nem rossz 70/900-as refraktoruk a Mammutban lévő MediaMarktban úgy állt a polcon, hogy a kisebb 50AZ típusú (már külsőre is rendkívül gagyi) kisrefraktor keresője volt beleerőltetve az okulárkihuzatba, és, mikor szóltam az eladónak, hogy legalább ne tegyék már tönkre, megsértődtek - pedig ez a kereskedői hozzá nem értés bűne ez esetben. És mindenütt Celestron. Nagyon szomorú ez, mert nem mindig voltak ilyen gagyik. Dubhe

mihály (2015. 02. 11. 14:32)
heloka , szívesen látnék konkrét elemzést , táblázatosan ,adatokkal értékeléssel

Hozzászólás elküldése
Név *
Email *
Szólj hozzá *
Amennyiben a témával kapcsolatosan választ vár valamilyen kérdésre, akkor kérjük a info@tavcso-mikroszkop.hu címre irjon emailt, ne itt szóljon hozzá.

Írd be számmal az eredményt * : nulla + három=

Egy pillanat! 
Adhatunk Önnek kedvezményt?
Az email címem:
IGEN, szeretnék kedvezményt kapni.
NEM, köszönöm.