H-P: 9:30-17:00    Szo: ZÁRVA
  Kövessen Hűségprogram Kapcsolat Általános szerződési feltételek Szervíz |   
Bejelentkezés
Kosár
Makszutov.hu távcső és mikroszkóp bolt

Hasonlítanak mint két tojás?! Avagy két optika ugyanaz-e ha hasonlóan néznek ki?

1970. 01. 01.    |    Szerző: Szarka Levente    |    Oszd meg: Share

Az elmúlt néhány évben nemcsak a híradás- és számítástechnikai eszközök gyártása került át a távol-keletre, hanem az optikai termékeké is. A hagyományosan elismert és kiváló minőségéről híres Japán mellett újabban Kínában és Taiwanon is gyártanak lencséket, illetve komplett távcsöveket.

A forgalmazó cégek a név nélkül vagy saját márkanevük alatt árult optikáik egy részét gyakran ugyanattól a - többnyire távol-keleti - beszállítótól vásárolják. Ennek köszönhető hogy a márkanév nélkül, vagy eltérő márkanevek alatt árult termékek - első látásra - gyakran csak feliratukban különböznek egymástól. Mivel a kész optika minőségét sok, a megrendelő által megadható tényező befolyásolja (többek között a felhasznált üveganyag minősége, annak megmunkálási módja; az antireflexiós bevonatok típusa, száma , vastagsága; minőségellenőrzés; stb) nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a két - hasonló kinézetű - termék ugyanolyan minőségű, de elhamarkodott kijelentés lenne azt is mondani, hogy az egyik jobb, mint a másik. Sajnos mivel a megrendelők gyártási specifikációikat konkrétan, számszerűen szinte egy esetben sem publikálják, nehéz objektív összehasonlítást készíteni. Mindenesetre ha két hasonló kinézetű, paraméterű optika akad a kezünkbe legjobb saját szemünkkel meggyőződni van-e különbség köztük.

Kézbevéve mindkettőt nézzük meg van-e az antireflexiós bevonatok között különbség: azonos szinűek-e, a lencsék széle feketére van-e festve, azonos-e a foglalatok megmunkálása. Amennyiben nem látunk eltérést, a tesztet folytassuk az csillagos ég alatt. Egyszer az egyik, egyszer a másik optikán keresztülnézve vizsgáljuk meg, látunk-e különbséget a beállított objektumon. Amennyiben nem, jó eséllyel ugyanarról a termékről van szó csak más köntösben. Ellenkező esetben nézzük meg megéri-e az árkülönbség a minőségi különbséget.

A fentiek illusztrálására egy példát említenék a számítástechnika világából: a Compaq nem gyárt egereket hanem a Logitechtől szerzi be azokat és saját nevével ellátva hozza forgalomba. Ennek köszönhetően egy Compaq felirattól (meg a csomagolástól) eltekintve a két egér teljesen ugyanaz (ez mutatja, hogy a Compaq egér alján ott virit a Logitech felirat).

Ellenkező példa, a Samsung és Samtron monitorok esete. Kinézetre szinte teljesen megegyeznek (a feliratot kivéve) ám a Samsung a saját, magas minőségi kritériumainak nem megfelelő képcsöveket Samtron néven árulja. Ennek köszönhető, hogy a teljesen ugyanolyan kinézetű monitor azért eltérő minőséget takar.

Összegezve a fentieket: ha két nagyon hasonló termék akad a kezünkbe éljük a gyanúval, hogy ezek akár ugyanolyan minőségű optikát rejtenek, de akár eltérő minőségűek is lehetnek. Legjobb tehát saját szemünkkel meggyőződni erről!

Eltérések Makszutov/GSO 3x barlow és a nagyon hasonló kinézetű TS 3x barlow között:

  1. "A Makszutov/GSO 3x barlow "Fully Multi-Coated" - szemben a TS márkával, ahol csak a "Multi-Coated" szerepel). [...] Ami tény: ránézésre a TS változatéhoz képest ennek a Barlow-nak a lencsebevonata határozottan sötétzöldebb." Bővebben ...
  2. "A lencsetagokat magába foglaló elem belső felülete matt fekete, ugyanez a rész a TS-féle verzióban fehéres" Bővebben ...

Az alábbi linken ebben a témakörben végzett összehasonlitásról olvashatunk: 3x apo barlow összehasonlitó teszt

Mélyég-objektumok megfigyelése szűrőkkel »
Hozzászólás elküldése
Név *
Email *
Szólj hozzá *
Amennyiben a témával kapcsolatosan választ vár valamilyen kérdésre, akkor kérjük a info@tavcso-mikroszkop.hu címre irjon emailt, ne itt szóljon hozzá.

Írd be számmal az eredményt * : kilenc + három=

Egy pillanat! 
Adhatunk Önnek kedvezményt?
Az email címem:
IGEN, szeretnék kedvezményt kapni.
NEM, köszönöm.