H-P: 9:30-17:00    Szo: ZÁRVA
  Kövessen Hűségprogram Kapcsolat Általános szerződési feltételek Szerviz |   
Bejelentkezem
Kosár
Makszutov.hu távcső és mikroszkóp bolt

Észleljük a Marsot!

2018. 05. 16.    |    Szerző: SzarkaLevente    |    Oszd meg: Share

A Mars bolygó kiemelt szerepet kapott az elmúlt évtizedekben az űrmissziók tervezésekor. Nem könnyű összeszámolni mennyi űreszköz vizsgálta már a Vörös bolygó felszínét közvetlen közelről leszállva rá, vagy körülötte keringve. A Mars nem csak az űrkutatók számára jelent izgalmas célpontot, de saját magunk is érdekes megfigyeléseket tehetünk csillagászati távcsövekkel vele kapcsolatban. 

Az idei év sok szempontból különösen kedvez a Mars felszínének tanulmányozására, köszönhető ez annak, hogy földközelben (oppozíció) tartózkodik. Erre nagyjából minden második évben kerül sor, látszó mérete ekkor többszörösére növekszik. Az idei év ebből a szempontból az átlagosnál is előnyösebben alakul: legnagyobb látszó átmérője 24.3 ívmásodperc lesz, melyet július 31-én ér el. A bulvárlapok előszeretettel hangoztatják ilyenkor, hogy a Mars akkorának látszik majd az égen, mint a telehold szabad szemmel, de ne dőljünk be a "kacsának": Távcső nélkül a Mars még a legjobb szemű észlelők számára is "csak" egy fényes csillagnak fog tűnni, miközben a telihold nagyjából 75x nagyobb látszó átmérőjű. 

Ha már a bolygók méretéről beszélünk, érdemes megemlíteni, hogy két hónapon keresztül - július 7. és szeptember 7. között - a Vörös bolygó lesz a negyedik legfényesebb égitest az égbolton: még a Jupiter óriásbolygót is túlragyogja, csak a Nap, a Hold és a Vénusz fogja e tekintetben "túlszárnyalni".

Ahogy a mellékelt képen látható, a Mars oppozíció előtt és után kb. 2-3 hónappal figyelhető meg jól, látszó mérete gyorsan változik ez idő alatt. Megfigyelését sajnos nehezíteni fogja, hogy Magyarországról alacsonyan, közel a látóhatárhoz fog delelni. Ebből kifolyólag érdemes megfigyelésére olyan helyet keresni, ahol nincsenek a látóhatár közelében fák, vagy más tereptárgyak. Noha különösen fényesen ragyog az égbolton, fontos tudni, nagyjából mikor, merre keressük. Ehhez egy planetárium programot (pl. Stellarium) hívhatunk segítségül, vagy az alábbi táblázat alapján beazonosíthatjuk mikor tartózkodik a látóhatár felett a vörös bolygó.

  Kel Delel Nyugszik
2018. május 16. 00:58 05:16 09:35
2018. június 1. 00:16 04:36 08:57
2018. július 1. 22:41 02:55 07:08
2018. augusztus 1. 20:32 00:27 04:23
2018. szeptember 1. 18:13 22:08 02:04
2018. október 1.  16:24 20:40 00:57
2018. november 1.  13:50 18:38 23:27

Keléskor a délkeleti, deleléskor a déli, nyugváskor a délnyugati égtájon érdemes keresni. A fenti táblázat alapján látható, hogy a július 31-i oppozíció előtt inkább éjfél körül/után a legoptimálisabb a megfigyelhetősége, oppozíció után átkerül a (késő) esti égboltra. 

Mit figyelhetünk meg a Marson?

A Mars kb. feleakkora mint a bolygónk, szilárd talajjal és nagyon vékony légkörrel. A pólusokon viszonylag kis távcsövekkel is jól észrevehető jégsapkát láthatunk, míg a korongon kisebb-nagyobb sötét foltokat (felszíni alakzatokat) figyelhetünk meg, közülük is a legjellegzetesebb - és egyben legfeltűnőbb - a háromszög alakú Syrtis Major. Érdemes valamilyen színszűrőt (narancssárga ajánlott) használni, mellyel egyes felszíni részleteket kiemelhetünk. A Mars tengelyforgása mindössze 40 perccel hosszabb, mint Földünké, ezáltal az egymást követő estéken ugyanabban az időpontban közel azonos oldalát fordítja felénk. 

Gyakorlati tanácsok

A bolygók - és így a Mars - megfigyelése sok kihívást tartogat: ezek közül is legjelentősebb, hogy felszíni részleteik apróak, alacsony kontraszttal. Emiatt különösen fontos a viszonylag nagy átmérőjű, kitűnő optikájú távcső használata. A bennünket körülvevő légkör kisebb-nagyobb mértékben mindig elmossa a képet: minél nagyobb átmérőjű teleszkópot használunk annál nagyobb mértékben. A légkör torzító hatása a bolygó delelése környékén a legkisebb (más szóval: ekkor a legjobb a nyugodtság), ezért amennyiben csak lehet ilyenkorra célszerű a megfigyeléseket ütemezni. 

Mars animáció (Nagy Szabolcs)

A planéták szemmel történő (vizuális) megfigyelése esetén a fentiek miatt kevéssé szükséges minél legnagyobb átmérőjű távcső használatára törekedni, ritkán tudjuk annak képességeit kihasználni. Előszeretettel javasoltak a 12-18 cm átmérőjű, hosszú fókuszú lencsés- vagy Makszutov-Cassegrain rendszerű távcsövek, melyek a többi típushoz képest jobb képkontraszttal és -élességgel rendelkeznek. Perfekcionistáknak a SkyWatcher BD-Pro 120ED vagy az olcsóbb Bresser Messier AR-127/1200 távcsövet javasoljuk. Akik a hordozhatóbb műszereket részesítik előnyben a SkyWatcher 127/1500 MC távcsövek jelentik az első számú javaslatot. A távcső nagyítását szintén nem érdemes a végletekig "hajszolni": gyenge légköri nyugodtság esetén 100-150x-es nagyítások javasoltak, jobb ég esetén 200x környékén érdemes maradni.  

A mai digitális világban eléggé magától értetődő, hogy a távcsőben látott képet szeretnék valamilyen digitális eszközzel megörökíteni. E tekintetben némileg más szempontok érvényesülnek mint vizuális megfigyelés esetén, legalábbis távcsőválasztás terén. Ennek oka dióhéjban az alábbi: bolygók fotózása során több ezer képkockát kell készíteni viszonylag rövid idő (pár perc) alatt, melyek közül a jobban sikerülteket megfelelő szoftverrel ki kell választani és különböző matematikai algoritmusokkal feldolgozni. Ebből kifolyólag érdemes minél nagyobb átmérőjű távcső használatára törekedni: ugyan a képkockák kis hányada lesz csak használható a légkör torzító hatása miatt, de azokon több részletet tudunk megörökíteni és képfeldolgozással előhozni, mint a kisebb átmérőjű műszerek esetében. Másik fontos tudnivaló, hogy a polgári célú fényképezőgépek (pl. tükörreflexes kamerák) kevéssé használhatóak. Ugyan nem lehetetlen a velük való képalkotás, sokkal célravezetőbb a kifejezetten csillagászat célú kamerák használata ehhez. 

Reméljük az alábbiakban hasznos tanácsokkal tudtuk szolgálni a Mars megfigyeléséhez. 

« Hogyan állítsuk össze kezdő okulárkészletünket? Hogyan tudunk szűröket használni DSLR fényképezőgéppel saját objektívvel? »
Hozzászólás elküldése
Név *
Email *
Szólj hozzá *
Amennyiben a témával kapcsolatosan választ vár valamilyen kérdésre, akkor kérjük a info@tavcso-mikroszkop.hu címre irjon emailt, ne itt szóljon hozzá.

Írd be számmal az eredményt * : öt + három=

Egy pillanat! 
Adhatunk Önnek kedvezményt?
Az email címem:
IGEN, szeretnék kedvezményt kapni.
NEM, köszönöm.