H-P: 9:30-17:00    Szo: ZÁRVA
  Kövessen Hűségprogram Kapcsolat Általános szerződési feltételek Szervíz |   
Bejelentkezés
Kosár
Makszutov.hu távcső és mikroszkóp bolt

Éjjellátók működése: hagyományos vs digitális éjjellátók

2012. 10. 05.    |    Szerző: Szarka Levente    |    Oszd meg: Share

Pár évvel ezelőtt jelentek meg a piacon az I. generációs digitális éjjellátók a Yukon fejlesztésében, melyek más megközelítésben működnek a hagyományos modellekhez képest. Anélkül, hogy elvesznénk a technikai részletekben, az alábbiakban leírjuk, milyen különbségeket találhatunk a két típus között.

I. gen. digitális éjjellátó képe (szimulált kép)
Digitális éjjellátóba betekintve egy LCD kijelzőt láthatunk, mely - a technológia jellegéből adódóan - négyszögletes és apró pixelekből épül fel. A színtónusa fekete-fehér, bár a Pulsar Recon-ok esetében van lehetőség zöld és piros árnyalatúra váltani. A hagyományos éjjellátókban ezzel szemben zöld színű kör alakú látómezőt láthatunk, mely kissé domborhatású, mint a legelső televíziók képernyője. Fontosabb különbség azonban, hogy a digitális éjjellátókban látott kép a széleken is éles marad, míg a hagyományos változatokban fokozatosan életlenedik a látómező széle felé haladva. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az előbbiekben kb. feleakkora darabot látunk a tájból. Vadászok gyakran hátrányként említik, hogy digitális modellek kijelzőjének fényereje könnyen elvakítja a sötéthez szokott szemet, továbbá az arcot bevilágítva elijeszti a vadat.

I. gen. hagyományos éjjellátó képe (szimulált kép)
Vadászok számára előnyös lehet, hogy a digitális éjjellátók érzékelik a távoli infravörös sugarakat, így olyan infravetők (pl. Pulsar IR 940) is használhatók vele, melyek által kibocsátott fény az emberi- és az állati szem számára tökéletesen láthatatlan. Sőt! A Yukon Ranger 6.5x42 alapból ilyen infravetőt rejt magában. A hagyományos éjjellátók alapvetően csak a 805 nm körüli infravetők fényét érzékelik, melyet ha csekély mértékben is, de láthatunk. 

A hagyományos éjjellátók egyik gyenge pontja, hogy erős fény hatására tönkremehetnek, valamint élettartamuk 1-2 ezer üzemórában limitált. Digitális éjjellátók akár nappali fényben is kipróbálhatók, erős fény nem tesz kárt bennük, továbbá élettartamuk is hosszabb lehet.

A digitális éjjellátók áramfelvétele jóval nagyobb, így gyorsabban le is merítik az elemeket. Ezt kompenzálja valamennyire, hogy sok esetben külső tápról is üzemeltethetőek, pl. gépjármű szivargyújtója vagy 220 V-os hálózat.

Digitális éjjellátók esetében lehetőség van a bennük látott kép rögzítésére: akár beépített tárolóeszközre (memóriakártya), akár külső képrögzítő eszközre (pl. videokamera). Mindez a tulajdonság különösen vagyonőri feladatok ellátására teszi ezeket a modelleket különösen előnyössé.

« Melyik távcsövet válasszam, ha számítógéppel szeretném összekötni? Távcsövemben elvakít a Hold! Mivel tompíthatom a fényét? »

1 hozzászólás

Germán ferenc (2018. 07. 29. 11:44)
Üdvözlöm.céltávcsőre szerelhető éjjellátó érdekelne.a kérdésem az lenne hogy milyen távolságból lehet észre venni pl a vadat.

Hozzászólás elküldése
Név *
Email *
Szólj hozzá *
Amennyiben a témával kapcsolatosan választ vár valamilyen kérdésre, akkor kérjük a info@tavcso-mikroszkop.hu címre irjon emailt, ne itt szóljon hozzá.

Írd be számmal az eredményt * : nulla + hét=

Egy pillanat! 
Adhatunk Önnek kedvezményt?
Az email címem:
IGEN, szeretnék kedvezményt kapni.
NEM, köszönöm.