A csillagászati mechanikák áramellátása

2016. 06. 18.    |    Szerző: etoth    |    Oszd meg: Share

Zselés akkumulátor
Azoknál a csillagászati távcsöveknél, melyek óragéppel vagy motoros vezérléssel rendelkeznek, gondoskodnunk kell a megfelelő áramellátásról. Erre a célra a gyártó a legtöbb esetben csupán vagy egy elemtartót vagy egy szivargyújtós csatlakozóval rendelkező kábelt biztosít. Szerencsére lehetőségünk van többféle opcionális áramellátást biztosító eszköz közül választani.

Óragépek tápellátása

Az egyszerűbb óragépek (melyek feladata pusztán az égbolt lassú követése) több éjszakán keresztül üzemeltethetőek elemekről. Természetesen lehetőség van "komolyabb" tápellátást biztosítani (ezekről lentebb szólunk), pusztán arra kell odafigyelni, hogy annak tápfeszültsége megegyezzen az eszköz által igényelttel. (Tehát 6V-os eszközt ne próbáljunk 12V-ról használni, mert tönkremegy.)

Goto mechanikák tápellátása

A komolyabb motoros vezérlések (ilyenek a goto mechanikák) esetében a nagyobb áramfelvétel miatt az elemes üzemeltetés szóba sem jöhet. A legegyszerűbb megoldást egy 230V-os hálózati adapter jelenti. Ideális, ha például otthon, a kertünkben kívánjuk felállítani a távcsövet. Hátránya, hogy a vezeték rövidsége miatt legtöbbször egy hosszabbítóra is szükségünk lesz, illetve időnként zavaró lehet a sötétben kerülgetni a vezetékeket.

A legtöbb esetben, amikor a szabad ég alatt vagyunk, sajnos nem áll rendelkezésünkre 230V-os áramforrás, ezért más módon kell az áramellátást biztosítani. Erre jó megoldást jelentenek a zselés akkumulátorok, melyek akár több éjszakán keresztül is képesek biztosítani a megfelelő áramellátást. A zselés akkumulátorok mellé szükségünk lesz egy zselés akkumulátor töltőre, és egy tápkábelre sarus csatlakozással. A tápkábel vásárlásánál figyeljünk oda, hogy a két végén levő csatlakozók egyezzenek meg az akkumulátor sarujának méretével,  valamint a mechanika tápbemenetének fajtájával. A zselés akkumulátor meglehetősen gazdaságos megoldás, hátránya a nagy méret és súlyos.

Li-Polymer akkumulátor

Amennyiben nem szeretnénk megterhelni vele felszerelésünket, zselés akkumulátor helyett választhatunk Li-Polymer akkumulátort is, vagy más néven Powerbank-ot. A Li-Polymer technológia előnye, hogy gyakorlatilag gondozásmentes, és rendkívül kicsi a tömege. A 900 mAh akkumulátor súlya mindössze 300 gramm! Nagy előnye továbbá, hogy nem csak a csillagászati mechanikánk, de egyéb eszközeink, például laptop vagy telefon tápellátását is biztosíthatja. Az egyedüli hátrányt a zselés akkumulátorral szemben a magasabb ár jelenti.

Az, hogy egy akkumulátor mennyi ideig tudja üzemeltetni a mechanikánkat sok tényezőtől függ. Mindenekelőtt érdemes tudni, hogy a hidegben az akkumulátorok kapacitása csökken, ugyanez tapasztalható koruk előrehaladtával. Nagyságrendileg mindenesetre az alábbi üzemidővel lehet számolni: ha egy motoros vezérlés áramfelvétele 0.5A (ilyenek a kisebb, "félkarú" goto mechanikák) akkor egy 7Ah-ás akkumulátor 14 órán keresztül tudja (elméletileg) táplálni. A nagyobb goto mechanikák akár 1.5-2A-t is igényelnek, egy 7Ah-ás akkumulátor ezeket 3.5-5 órán keresztül tudja üzemeltetni. A gyakorlatban a fentiek miatt kb 60-90%-os üzemidővel érdemes kalkulálni.

« Meddig láthatok el a távcsövemmel? A csillagászati távcsövek típusai »
Hozzászólás elküldése
Név *
Email *
Szólj hozzá *

Írd be számmal az eredményt * : nulla + egy=

Egy pillanat!

Adhatunk Önnek kedvezményt?

IGEN,
szeretnék kedvezményt kapni.
NEM,
nincs szükségem kedvezményre.