H-P: 9:30-17:00    Szo: ZÁRVA
  Kövessen Hűségprogram Kapcsolat Általános szerződési feltételek Szerviz |   
Bejelentkezem
Kosár
Makszutov.hu távcső és mikroszkóp bolt

8x56-os keresőtávcsövek tesztje

2013. 11. 30.    |    Szerző: Rab Attila    |    Oszd meg: Share

A 8x56-os keresőtávcsövek kimagasló fényerejük miatt a vadászok kedvelt modelljei. Az alábbiakban a középkategóriában népszerű Delta távcsöveket vetettük össze az újdonság Yukon Point-tal valamint a belépőkategóriát jelentő Scopium Nature 8x56-tal.

Scopium Nature 8x56: Noha ára töredéke tesztünk többi résztvevőjének, fényerőben alig marad el tőlük, szürkületben velük közel megegyező teljesítményt nyújt. Nappal jobban észrevehető, hogy képélességben és látómező szélkorrekcióban a drágább modellek azért felülmúlják. Alkalmi használatra, ebben az árfekvésben jó választást jelent.

Delta Titanium 8x56: Ez a klasszikus, porro prizmás vadásztávcső kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt, minden kategóriában kitűnően szerepelt. A többi porro prizmás Delta távcsőhöz hasonlóan szinte csak a kissé nehezen járó fókuszírozója miatt panaszkodhatunk, bár ez egyúttal azt is jelenti, hogy kisebb eséllyel állítódik véletlenül el. Kemény, formatervezett hordtáskája nemcsak a mezőny legjobbja, de drágább modellekénél is praktikusabb.

Yukon Point 8x56: A Fehérorosz cég első tetőélprizmás távcsöve alapvetően nem rossz modell, bár képminősége némileg elmarad a hasonló felépítésű Delta Titanium 8x56 ROH mögött. Mérete kissé nagy, amolyan "oroszosan" robusztus. (Itt jegyezzük meg, van ahol Fehérorosz gyártásúnak tüntetik fel. Ez azonban nem igaz: a mai "trendnek" megfelelően Kínában készül, legalábbis a doboz alján levő Made In China matrica erre utal.) Hordtáskája kissé vékony, megérdemelne jobbat. Objektívvédő sapkája lényegében fixen a vázhoz van rögzítve nem eshet le, plusz pontot érdemel innovatív mágneses rögzítése. Élességállítója precíz, simán jár. Szintén praktikus egyedi vonása az aszimmetrikus gumi szemkagyló az okulárnál, mely hatékonyan megakadályozza a külső szórt fények szembe jutását. A többi termékhez képest kiemelkedően hosszú garanciális ideje egyértelmű pozitívum.

Delta Titanium 8x56 ROH: Képminősége kismértékben felülmúlja a "trónkövetelő" Yukon Point 8x56-ét, bár a porro prizmás testvér-modellekétől elmarad. Karcsú formája, precíz fókuszírozója miatt igen kézbesimuló darab. Kemény, formatervezett hordtáskája nemcsak a mezőny legjobbja, de drágább modellekénél is praktikusabb. Élességállítója precíz, simán jár.

Delta Titanium 8x56 ED: Tesztünk legdrágább és egyúttal optikailag legjobb keresőtávcsöve, köszönhetően az objektívben levő ED lencsetagnak. Gyenge pontját a többi porros Delta távcsőhöz hasonlóan a kissé nehezen járó fókuszírozó jelenti, bár ez egyúttal azt is jelenti, hogy kisebb eséllyel állítódik véletlenül el. Kemény, formatervezett hordtáskája nemcsak a mezőny legjobbja, de drágább modellekénél is praktikusabb.

  Scopium Nature 8x56 Delta Titanium 8x56 Yukon Point 8x56 Delta Titanium 8x56 ROH Delta Titanium 8x56 ED
Prizma rendszer Porro Porro Tetőél Tetőél Porro
Képélesség/kontraszt 7 9.5 8 9 10
Fényerő 8 9.5 8 9 10
Látómező 105 m 114 m 110 m 119 m 127 m
Széltorzítás 8 9 9 10 10
Színezés 7 8 8 7 10
Reflexió védelem 8 10 9 8.5 9.5
Fókuszírozó 6 8 10 10 8.5
Garancia 2 év 5 év 10 év 5 év 5 év
Ár

Megjegyzés: 10 pontot a kategóriájában legjobb versenyző kapott, ennél arányosan kevesebbet a gyengébb.

Kapcsolódó irodalom:
« Népszerű 20 mm-es okulárok tesztje Zsebtávcsövek górcső alatt (2015) »
Hozzászólás elküldése
Név *
Email *
Szólj hozzá *
Amennyiben a témával kapcsolatosan választ vár valamilyen kérdésre, akkor kérjük a info@tavcso-mikroszkop.hu címre irjon emailt, ne itt szóljon hozzá.

Írd be számmal az eredményt * : + =

Egy pillanat! 
Adhatunk Önnek kedvezményt?
Az email címem:
IGEN, szeretnék kedvezményt kapni.
NEM, köszönöm.