H-P: 9:30-17:00    Szo: ZÁRVA
  Kövessen Hűségprogram Kapcsolat Általános szerződési feltételek Szerviz |   
Bejelentkezem
Kosár
Makszutov.hu távcső és mikroszkóp bolt

Segítség! Merre keressem az üstökösöket az égen?

2013. 11. 15.    |    Szerző: Szarka Levente    |    Oszd meg: Share

A őszi "üstökös-parádé" kapcsán bizonyára felmerül a kérdés a kezdő amatőrcsillagászban vagy egy átlagos érdeklődőben, hogy mi alapján lehet megtalálni az üstökösöket az égbolton. Az interneten fellelhető keresőtérképek nem biztos, hogy kellő léptékűek vagy éppen a szükséges időpontban ábrázolják az eget - hiszen az üstökösök napközelben igen gyors mozgású objektumok -, így mindenféleképpen muszáj egyedileg térképre rajzolni az égi vándorokat. Ebben hívjuk segítségül a Stellarium nevű programot.

A Stellarium egy rendkívül valósághű planetárium program, mellyel a Föld bármely pontjára bármely időpontra beállíthatjuk az éppen látható égboltot. (Jelen írásunkban erre nem térünk ki részletesen.) Amit megmutatunk, hogy hogyan lehet az üstökösöket "felrajzolni" a csillagok közé.

Hajtsuk végre az alábbi lépéseket:

  1. Töltsük le a program legfrissebb változatát a http://www.stellarium.org címről.
  2. Szükség esetén kapcsoljuk be a Naprendszer bővítményt: Beállítások ablak > Bővítmények > Naprendszer szerkesztő oldalon alul kapcsoljuk be a "Betöltés indításkor" opciót.
  3. Kattintsunk a "Beállítás" gombra.
  4. Feljön a "Naprendszerbeli objektumok" ablak, kattintsunk a "Naprendszer" fülön, majd alul a "Pályaelemek importálása MPC formátumban" gombra.
  5. Az "Adatok importálása ablakban" a "Listák" fülön válasszuk ki felül az "Üstökösök" opciót.
  6. Lentebb a "Forrás kiválasztása" részben, a "Forrás választása listából" válasszuk ki a "MPC's list of observable comets" opciót.
  7. Kattintsunk az ablak alján a "Pályaelemek beolvasása" gombra.
  8. Az internetről a Stellarium letölti a látható üstökösök listáját. Válasszuk ki a listából azon objektumokat, melyeket szeretnénk megfigyelni, és ezt követően kattintsunk az "Objektumok hozzáadása" gombra.

A fenti lépésekkel letöltöttük a kívánt üstökös pályaelemeit. A Keresőablak gombra kattintva írjuk be az üstökös nevét (pl. ISON), és a program megkeresi az üstököst. Amennyiben az éppen nem látható, állítsuk be az az időpontot, amikor (vélhetően) megfigyelhető. Az ég alatt nincs már más dolgunk, mint beazonosítani a fényesebb csillagokat és azok alapján megkeresni az üstököst.

« Mi a jobb bolygómegfigyelésre: MC vagy Dobson távcső? Melyik távcső jó egyformán csillagnézésre és természetfigyelésre? »
Hozzászólás elküldése
Név *
Email *
Szólj hozzá *
Amennyiben a témával kapcsolatosan választ vár valamilyen kérdésre, akkor kérjük a info@tavcso-mikroszkop.hu címre irjon emailt, ne itt szóljon hozzá.

Írd be számmal az eredményt * : öt + egy=

Egy pillanat! 
Adhatunk Önnek kedvezményt?
Az email címem:
IGEN, szeretnék kedvezményt kapni.
NEM, köszönöm.