H-P: 9:30-17:00
       Szo: ZÁRVA
Makszutov.hu távcső és mikroszkóp bolt

Miért kell olyan sokat várni a távcsövemre?

2021. 02. 08.    |    Szerző: SzarkaLevente    |    Oszd meg: Share

Azok akik az elmúlt időben rendeltek csillagászati távcsövet, könnyen azzal szembesültek, hogy a kiszemelt termékre sokat, akár hónapokat kellett várni. A mai "instant" világban ez meglehetősen bosszantó - és nem csak vásárlóink számára, de sajnos nekünk is. Hogy mi ennek az oka, az alábbiakban összefoglaljuk.

Alapvetően négy tényezőre lehet visszavezetni ezt a helyzetet:

  • Nagymértékű kereslet növekedés
  • Gyártási problémák
  • Logisztikai problémák
  • Disztribúciós problémák

Lássuk ezeket részletesen.

1) Nagymértékű kereslet növekedés

increase 2020-ban kitört koronavírus járvány során jelentősen megnövekedett a kereset a csillagászati távcsövek iránt valamikor az év közepén. Nemcsak nálunk, de Európában - sőt, talán nem túlzás kijelenteni - az egész világon. (Ennek okát lehet találgatni, most nem térünk ki ebbe az irányba.) A járvány kitörése előtt beszerzett készletek tehát az év második felében tehát szinte mindenütt gyorsan "kifutottak". Kereskedőként örömteli hír a kereslet-növekedés, ám ez a későbbiekben sok "fejfájást" okoz nekünk a mai napig. Logikusan következik, ha nincs távcső rendeljünk még többet, hogy ne legyen hiány belőle. Ez azonban korántsem olyan egyszerű, mint vásárlóként gondoljuk. (Mindjárt látni fogjuk miért.)

2) Gyártási problémák

A csillagászati távcsövek túlnyomó többsége - mondjuk ki: a tömeg gyártott modellek 100%-a - Kínában készül. Mint ahogy fentebb említettük, 2020 közepén - látva a gyorsan fogyó készletet - a kínai gyárakhoz hatalmas mennyiségű új rendelések érkeztek, miközben éppen csak magukhoz tértek az év elején kirobbant koronavírus-járvány miatti "leállásból". A gyártósorok kapacitása mindeközben nem nőtt, mely az egész ellátási láncban fennakadásokat okozott. (Gondoljunk bele: ha a gyár egy alkatrészt a másik gyárból szerzi be, mely késve szállít, akkor végeredményben az egész termék szállítása késik.)  Egy jellemző példát említve: 2020. júliusában megrendelt terméket a kínai partnerünk 60 napos szállításra igazolt vissza. Többszöri határidő-módosítást követően 2021 januárban készült el vele, tehát 2 hónap helyett 6 hónap alatt. Megjegyezzük: más gyártók esetében sem ritka újabban a 9 hónapos gyártás-visszaigazolás, tehát a karácsonyi szállítmányt már januárban meg kellett rendelnünk. 

3) Logisztikai problémák

CMA-CGM-KERGUELEN

A csillagászati távcsövek szinte kizárólag tengeri úton, konténerekbe "csomagolva" jutnak el Európába. A konténerek egyfajta körforgásban vannak, vagyis a Kínában áruval megtöltött konténereket szintén megpakolva viszik vissza. (Vagy üresen, de értelemszerűen ez nem túl gazdaságos megoldás.) A koronavírus-járvány kitörésekor Kínában hosszabb időre leálltak a gyárak, így az export/import forgalom töredékére esett vissza. Ez hatalmas csapás volt a logisztikai szektorra, melyet leépítésekkel kompenzált. A koronavírus járvány miatt felpörgött Kínai gyártás még több konténer szállítását igényelte, így a fentebb említett konténer-körforgás egyensúlya megbillent.

Konténer-hiány alakult ki, egyszerűen nincs mibe pakolni az árut. Ez két dolgot jelent: akár több hetet is "rostokol" az áru, mire a kikötőben hajóra tudják pakolni, ill. megnövekedtek a szállítási költségek. Nem kicsit. Nagyon. Kb. háromszorosára drágult a szállítás költsége, mely a viszonylag terjedelmes, de olcsó dobozok (pl. kistávcsövek) esetén jelentős mértékű, hiszen az árában nagyobb arányt képvisel ez a tétel.

cake

4) Disztribúciós problémák

A csillagászati távcsövek jelentős hányada nem közvetlenül Kínából, hanem európai importőrökön keresztül jut hozzánk - miután ők is megküzdöttek a fentebb említett problémákkal. Alapvetően két hozzáállással találkozunk a szállításokat illetően: egy részük szigorúan tartja magát a rendelési sorrendhez, vagyis, ha hosszú az előrendelési listájuk akkor csak a következő vagy a rákövetkező stb. szállítmányból tud szállítani nekünk. Más disztribútor az aktuálisan beérkező szállítmányt az éppen fennálló megrendelési lista alapján saját belátása (üzletpolitikája) szerint osztja szét a partnerek között, mely azt jelenti, hogy lényegében az igényelt mennyiség töredékét kapjuk meg - hogy pontosan mennyit, csak közvetlenül a szállítás előtt derül ki. 

A fentiek sajnos azt jelentik, hogy a korábbinál tovább tart a csillagászati távcsövek beszerzése, ráadásul a beszerezési idő előrejelzése is sokkal bizonytalanabb. A problémák sajnos nem orvosolhatóak rövid távon, így fel kell készülni, hogy az idei évet jó eséllyel távcsőhiány, megnövekedett szállítási idő jellemzi.

Mindez nekünk is roppant kellemetlen, nemcsak vásárlóink számára. 

« Észleljük a Marsot!
Hozzászólás elküldése
Név *
Email *
Szólj hozzá *
Amennyiben a témával kapcsolatosan választ vár valamilyen kérdésre, akkor kérjük a info@tavcso-mikroszkop.hu címre irjon emailt, ne itt szóljon hozzá.

Írd be számmal az eredményt * : négy + három=

Egy pillanat! 
Adhatunk Önnek kedvezményt?
Az email címem:
IGEN, szeretnék kedvezményt kapni.
NEM, köszönöm.