H-P: 9:30-17:00    Szo: ZÁRVA
  Kövessen Kapcsolat Általános szerződési feltételek Szerviz |   HU  ·  EN
Makszutov.hu távcső és mikroszkóp bolt
A koronavírus járvány miatt kollégáink és vásárlóink védelme érdekében szájmaszk használata kötelező valamint korlátozzuk a szaküzletünkben egyszerre tartózkodó vásárlók számát.

Földközelben a Catalina-üstökös!

2016. 01. 18.    |    Szerző: SzarkaLevente    |    Oszd meg: Share

Az üstökösök nem tartoznak a csillagos égbolt legritkábban megfigyelhető objektumai közé. Évente akár egy tucatnyi is látható belőlük amatőr-távcsövekkel; fényes, binokulárokban, kistávcsövekben is könnyen azonosítható azonban évente talán egy-két darab akad. A Catalina nevet viselő (hivatalosan egyébként a megjegyezhetetlen C/2013 US10 azonosítóval ellátott) égi vándor épp a napokban tartózkodott földközelben, érdemes a nyomába eredni.

Az üstökös már távolodóban van a Naptól, Földünkhöz azonban csak most, január 17-én került legközelebb. Távolsága ekkor is kb. 110 millió kilométer, szóval semmi veszélyt nem jelent ránk nézve. (Még így is közel 300-szor távolabb van tőlünk, mint a Hold.) Fényessége mintegy 6.2-6.4 magnitudó - szabad szemmel nem látható, azonban már akár egy 10x50-es binokuláris távcső megmutatja mint apró "fénypacni" a csillagok között. Nagyobb távcsövekben akár kétágú csóváját is észrevehetjük, vagy azt, hogy 15 perc alatt elmozdul a háttércsillagokhoz képest.

Fotó: Fényes Lóránd

Az üstökös meglehetősen könnyen megtalálható a csillagok között: a napokban a Göncölszekér csillagai "mellett" húz el, este 10 órától már kellő magasra emelkedik az északkeleti égbolton. Érdemes egy közvetlen fényektől mentes helyen akár egy binokulárral felszerelkezve kimenni az ég alá és megpillantani e csodás vándort!

Az itt látható felvételt Fényes Lóránd készítette 2016. január 16/17-én éjszaka egy ultramobil SkyWatcher Star Adventurer mechanikával és egy Canon EOS 1200D fényképezőgéppel. Honlapján rendkívül részletes leírás található a felvételről, a rajta szereplő objektumokról valamint a kép elkészítésének körülményeiről.

Azok, akik szeretnék az üstökös megkeresni, keresőtérképet itt találnak.

 

« Ki volt az a Maksutov? Most figyeld meg a Jupitert! »
Hozzászólás elküldése
Név *
Email *
Szólj hozzá *
Amennyiben a témával kapcsolatosan választ vár valamilyen kérdésre, akkor kérjük a info@tavcso-mikroszkop.hu címre irjon emailt, ne itt szóljon hozzá.

Írd be számmal az eredményt * : hat + kilenc=

Egy pillanat! 
Adhatunk Önnek kedvezményt?
Az email címem:
IGEN, szeretnék kedvezményt kapni.
NEM, köszönöm.