Felső kategóriás 10x42 ED binokulárok összehasonlítása (2017)

2017. 07. 25.    |    Szerző: Levi76    |    Oszd meg: Share

Tesztünkben a százezer forint feletti ED lencsetagot tartalmazó modelleket vettük "nagyító" alá, amelyek ugyan nem olcsók, de azok számára különösen ajánlottak, akik viszonylag kevés kompromisszumot kívánnak az optikai minőség terén kötni, és emellett egy elérhető árú modellt keresnek.

A 10x42-es modellek a legnépszerűbb nappali távcsövek. Lencséik már elegendő fényt gyűjtenek, ugyanakkor kis méretük miatt jól hordozhatóak. Ezek a binokulárok madarászok és vadászok kedvencei, de a túrázók is szívesen választják, mert kompakt méretük és kis súlyuk miatt nem terhelik meg túlságosan a felszerelést.

Nikon Monarch 5 10x42

Nikon Monarch 5 10x42
Már első kézbevételkor feltűnik, milyen könnyű, mintha csak egy kategóriával kisebb távcső lenne a kezünkben. Az ergonomikus puha gumiborítás csúszásbiztos fogást eredményez. A fókuszírozó rendkívül pontos és könnyen állítható. A betekintési kényelem nagyon jó, de a látómező kisebb a megszokottnál, mindössze 5.5 fok. Ezt némileg ellensúlyozza a kiváló képalkotás. Az ED lencsetagoknak köszönhetően nagyon alacsony a színi hiba, színvisszaadását tekintve a színek  dinamikusan jelennek meg, de nem túl harsányan. A dielektrikus bevonatok miatt a látott kép érezhetően világosabb.

Ami tetszett: Kiváló képalkotás. Kis súly. Remek ár-érték arány.
Nem tetszett: Kisebb látómező. A műanyag okulárvédő kupak könnyen lejár.

Kowa Prominar BD 10x42

Kowa Prominar BD 10x44
A  Kowa márkanév nem ismeretlen a madarászok, vadászok körében. Ezt a modellt kompakt méret és kiváló képalkotás jellemzi. Fém fókuszírozó gombja és letisztult formavilága miatt kifejezetten tetszetős darab. A látómező tágas, korrigáltsága kiváló. Az XD lencsetagoknak köszönhetően nincs színi hiba, a színek élénkek, ugyanakkor természetesek. Képminősége a Nikon Monarch szériához hasonlóan kiváló. Kontrasztja a legélesebb a mezőnyben. Képe ugyan kissé sötétebb, mint a többi modellé, de ez nem számottevő. A különbség csak egymás után összehasonlítva látható.

Ami tetszett: Kiváló képalkotás és tetszetős külső.
Nem tetszett: A fókuszírozója lehetne kissé precízebb.

Delta Chase 10x42 ED

Delta Chase 10x42 ED
A Delta binokulárok híresen jó ár-érték arányú távcsövek, alacsony áruk remek minőséggel párosul. Nincs ez másként a Delta Chase 10x42 ED esetében sem. Tesztünk legolcsóbb tagja, de képminőségben nem marad el a többi modelltől. Fókuszírozója könnyen és pontosan állítható. Praktikus és kényelmesen használható a központi dioptria állító gomb. A speciális ED üveganyagot tartalmazó objektívek tökéletesen színhű képet adnak, a színi hibát ne is keressük. A lencsék felületén pedig többszörös tükröződéscsökkentő bevonatok gondoskodnak a kiváló képalkotásról. A színek természetesek, de élénkségük kissé elmarad a vetélytársakétól. Az ár-érték aránya kiváló.

Ami tetszett: Letisztult forma, kedvező ár, színihiba mentes képalkotás.
Nem tetszett: A színek kevésbé élénkek.

Nikon Monarch 7 10x42

Nikon Monarch 7 10x42

A Nikon Monarch 7 10x42-es külsőre szinte teljesen megegyezik a Monarch 5 10x42-vel. A különbség belül az optikában keresendő. A látómező már kellően tágas (6.7°), élmény belenézni. A szemlencse mérete is nagyobb ezért még kényelmesebb a betekintés. Az objektívbevonatok már a drágább modelleknél is használt bordós árnyalatúak. Az ergonomikus puha gumiborítás csúszásbiztos fogást eredményez. A fókuszírozó rendkívül pontos és könnyen állítható. Az ED lencsetagoknak köszönhetően tökéletesen színi hiba mentes képet kapunk. A színek élénkek, képe tiszta, világos és egyben rendkívül kontrasztos. Képalkotása egyértelműen a legjobb a mezőnyben. Különösen ajánlott azoknak, akik semmilyen téren nem kívánnak kompromisszumot kötni.

Ami tetszett: Minden téren kiválóan teljesít.
Nem tetszett: Kissé magas ár.

  Nikon Monarch 5 10x42 Kowa Prominar BD 10x42 XD

Delta Chase 10x42 ED

Nikon Monarch  7 10x42
Képminőség 9 9  8.5  10
Fényerő 9.5 8  9  10
Látómező   5.5°   6.2°   6.4°   6.7°
Képsík korrigáltság 9 10  8 10
Párnatorzítás 9 10  8 9
kontraszt 9 10  8.5 9.5
Reflexió védelem 10 9  9 10
Szórtfény védelem 10 8  9 10
Fókuszírozó 10 8  9 10
Súly 600 g 655 g 730 g 660 g
Garancia 10 év 10 év 10 év 10 év

Megjegyzés: 10 pontot a kategóriájában legjobb versenyző kapott, ennél arányosan kevesebbet a gyengébb.

Itt szeretném megjegyezni, hogy a fenti eltérések az optikai minőségben leginkább akkor vehetőek észre, ha egymás mellett tudjuk összehasonlítani a fenti binokulárokat, önmagukban kevéssé feltűnőek.

Kapcsolódó irodalom:
« Belépő kategóriás tetőélprizmás binokulárok tesztje (2016)
Hozzászólás elküldése
Név *
Email *
Szólj hozzá *

Írd be számmal az eredményt * : nulla + kettő=

Egy pillanat!

Adhatunk Önnek kedvezményt?

IGEN,
szeretnék kedvezményt kapni.
NEM,
nincs szükségem kedvezményre.