H-P: 9:30-17:00    Szo: ZÁRVA
  Kövessen Hűségprogram Kapcsolat Általános szerződési feltételek Szerviz |   
Bejelentkezem
Kosár
Makszutov.hu távcső és mikroszkóp bolt

Így láttuk az üstököst: C/2020 F3 (NEOWISE)

Így láttuk az üstököst: C/2020 F3 (NEOWISE)
Megjelent a MCSE kiadásában Nagy Mélykuti Ákos és Sárneczky Krisztián szerzőpáros új könyve
3 000 Ft
30 pont
✔  Készleten

Végre ismét egy új csillagászati tárgyú kiadvánnyal bővült a kínálatunk:

Idézett a MAGYAR CSILLAGÁSZATI EGYESÜLET honlapjáról:

Megjelent a Magyar Csillagászati Egyesület kiadásában Nagy Mélykuti Ákos és Sárneczky Krisztián szerzőpáros Így láttuk az üstököst: C/2020 F3 (NEOWISE) című könyve. 

A 2020-as év sok tekintetben emlékezetes marad a legtöbb ember számára. Ennek az évnek az elején indult terjedésnek a COVID-19-es járvány, aminek köszönhetően sok korlátozásra került sor mind hazánkban, mind a világ számos országában. Ugyanennek a 2020-as évnek a tavaszán, pontosabban március 27-én fedezetek fel a NEOWISE infravörös műhold felvételein egy akkor még csak 18 magnitúdós üstököst, ami nem sokkal később a C/2020 F3 (NEOWISE) nevet kapta.

Hamar kiderült róla, hogy a C/1995 O1 (Hale-Bopp) 1997-es tündöklése óta a legfényesebb üstökös lehet az északi égbolton. Igaz ezt abban az évben már két üstökösről is rebesgették, így sokan szkeptikusan fogadták a hírt. De amint az üstökös túljutott 2020. július 7-én, 0,295 CSE távolságra bekövetkezett napközelpontján, gyorsan kiderült róla, hogy olyan fényes lehet, hogy akár szabad szemmel is megfigyelhetővé válik. Nem is kellett sokat várni, míg a külföldi megfigyelések után az első hazai, köztük amatőrcsillagászok által készített észlelések is megjelentek. A következő hónap csillagász körökben szinte nem is szólt másról, mint ennek az üstökösnek a megfigyeléséről.

Könyvünk célja, hogy ennek az eseménynek a kapcsán bemutassuk és röviden összefoglaljuk a C/2020 F3 (NEOWISE) üstökössel kapcsolatos eddigi ismereteinket, míg a legterjedelmesebb részben közreadjuk mindazon megfigyeléseket, melyek a Magyar Csillagászati Egyesülethez valamilyen formában (pl: észlelésfeltöltő oldala, elektronikus és hagyományos postai úton) eljutottak. Ezúton is köszönjük észlelőtársainknak a munkát!

A címlapon: Landy-Gyebnár Mónika felvétele.

Csomag árak
Vásárlói vélemények (0)
Adatlap
Galéria
0

Kiemelten ajánljuk

Az akciós árak a főtermékkel együtt történő vásárláskor érvényesek!

Forgatható csillagtérkép (planiszféra merev karton) Forgatható csillagtérkép (planiszféra merev karton)
2 490 Ft
Egy pillanat! 
Adhatunk Önnek kedvezményt?
Az email címem:
IGEN, szeretnék kedvezményt kapni.
NEM, köszönöm.