H-P: 9:30-17:00    Szo: ZÁRVA
  Kövessen Kapcsolat Általános szerződési feltételek Szerviz |   HU  ·  EN
Makszutov.hu távcső és mikroszkóp bolt
Kedves Vásárlóink! A koronavírus járvány súlyosbodása miatt kollégáink és vásárlóink védelme érdekében korlátozzuk a szaküzletünkben egyszerre tartózkodó vásárlók számát. Ezen túlmenően szájmaszk használata is kötelező! Megértésüket köszönjük.

Vörösre vált a telihold szeptember 28-án

2015. 09. 23.    |    írta: pinterat    |    Oszd meg: Share

Ilyen színes a teljes holdfogyatkozás
Magyarország teljes területéről látható lesz az idei év utolsó holdfogyatkozása, ami ráadásul teljes fogyatkozás lesz. Ha az időjárás is engedi, szeptember  28-án, helyi idő szerint éjjel negyed háromtól követhetjük nyomon az eseményt. A fogyatkozás kevéssel reggel fél nyolc előtt ér majd véget. A megfigyelése szabad szemmel is látványos, de távcsövön át igazán élvezetes.

A holdfogyatkozás hátterében az a jelenség áll, hogy a Nap és a vele szemben álló Hold közé "beékelődik" Földünk, a három égitest tehát ilyenkor egy vonalba kerül. Földünk ekkor árnyékot vet a Holdra - némi képzavarral élve: mint egy fa a talajra. S, hogy mitől vörös a teljes holdfogyatkozás? A válasz bolygónk légkörére vezethető vissza: teljes holdfogyatkozáskor ugyan a Nap fénye közvetlenül nem világítja meg égi kísérőnket, azonban bolygónk atmoszféráján megtörve némi napfény továbbra is éri a Hold felszínét: csak ez a fény a többszörös fénytörésnek köszönhetően vörös színű.

Részleges fogyatkozás kezdete 03:07
Teljes fogyatkozás kezdete 04:11
Maximális fogyatkozás 04:47
Teljes fogyatkozás vége 05:23
Részleges fogyatkozás vége 06:27

A szeptember 28-i teljes fogyatkozás több szakaszra osztható. Magyarországi idő szerint éjjel 2 óra 11 perckor érinti meg a Föld félárnyéka (penumbra) a Hold permét. Ám a megfigyelőknek ez csak mintegy fél órával később válik láthatóvá, mégpedig égi kísérőnk szélének elhalványodásával. A Föld teljes árnyékába (umbra) 3 óra 7 perckor lép be a Hold, ekkor kezdődik a valódi, látványos fogyatkozás. A telihold egyre nagyobb részen veszíti el fényességét és ölti magára az ilyenkor jellemző vöröses színt - 4 óra 11 perckor pedig teljesen el is tűnik bolygónk árnyékában. A kilépés hajnali 5 óra 23 perckor veszi kezdetét - a Hold fokozatosan elhagyja az árnyékos területet, majd lépésről lépésre visszanyeri fényességét. Egy órával később teljesen el is hagyja a Föld árnyékkúpját égi kísérőnk. A halványszürke félárnyék ezt követően is még mintegy fél órán át észlelhető lesz a Hold korongján. A fogyatkozásnak csillagászati értelemben hajnali 7 óra 22 perckor lesz majd vége, ez azonban már semmilyen látható változással nem jár. 

Az égi jelenséget szabad szemmel is megfigyelhetjük, azonban binokulárral vagy valamilyen csillagászati távcsővel válik igazán élvezetessé a látvány - a félárnyék (szürkés szín) majd az teljes árnyék (vöröses szín) átvonulása a Hold felszínén. Erősebb távcsövekkel annak is tanúi lehetünk, ahogy az egyes hegyvonulatok, kráterek és rianások eltűnnek az árnyékban majd előbukkannak onnan, a fogyatkozás elmúltával. 

Ha binokulárral végezzük a megfigyelést, ügyeljünk rá, hogy a műszer legalább 10x-es nagyítású legyen - ennyi kell ahhoz, hogy részleteket láthassunk, illetve érzékelhessük azok árnyékban való el- és onnan való előtűnését. Ha ennél erősebb nagyítású binokulárt használunk (12x-es, 15x-ös vagy 20x-os nagyításút), azt mindenképpen tegyük fotóállványra és úgy végezzük a megfigyelést, vagy legalább keressünk egy helyet, ahol megtámaszthatjuk használat közben. "Szabad kézből" - állvány vagy megtámasztás nélkül - már nem tarthatók meg ezek a nagyítású eszközök, a kép remeg, szétesik, a látvány pedig élvezhetetlenné válik.  

A fogyatkozás kezdeti és záró fázisában - amikor a Hold felszínének jelentős része még, illetve már ragyogóan fényes - indokolt lehet holdszűrő használata csillagászati távcsövünkben. Erre a célra használhatunk fix áteresztésű szűrőket, vagy az úgynevezett polarizációs szűrőpárt - ez utóbbi két tagját elforgatva egymáson, fokozatmentesen szabályozhatjuk a szemünkbe jutó fénymennyiséget. 

A jelenség zavartalan megfigyeléséhez mindenekelőtt tiszta, felhőzettől mentes égbolt szükséges. A fogyatkozás a városokból is kitűnően megfigyelhető -  a más típusú csillagászati megfigyelésekkor oly zavaró fényszennyezés most nem befolyásolja a látványt. 

« Nem kacsa: földközelben a Vénusz! Bolygóegyüttállások október végén »
Hozzászólás elküldése
Név *
Email *
Szólj hozzá *
Amennyiben a témával kapcsolatosan választ vár valamilyen kérdésre, akkor kérjük a info@tavcso-mikroszkop.hu címre irjon emailt, ne itt szóljon hozzá.

Írd be számmal az eredményt * : hét + hét=

Legtöbbet olvasott bejegyzések:

Részleges napfogyatkozás 2015. március 20.
Közeleg az év egyik leglátványosabb csillagászati eseménye egy részleges napfogyatkozás, mely 2015.

Ha nem szeretnék kínai távcsövet, milyen mélyen kell a zsebembe nyúlni?
Nemrégiben kollégám megkérdezte, mit tudunk ajánlani vevőnek, ha nem szeretne kínai távcsövet vásárolni.

A Kínai (távcső)beszerzés apró titkai
Közismert, hogy az élet minden területén az árucikkek jelentős része Kínában készül. Számos termékünket mi is közvetlenül kínai partnerektől szerzünk be már évek óta, mely sok szempontból izgalmas feladat.

5 tuti tipp, hogy jobban lássuk a Perseidákat
Ha augusztus, akkor Perseidák - idén augusztus 12-ről 13-ra virradó éjjel éri el e meteorraj a maximumát.

Nem is hinnéd mi mindent figyelhetsz meg ma az égbolton!
Az idei téli időszak meglepően sok derült estével, éjszakával "kényeztette el" a csillagos égbolt szerelmeseit.

Blog archívum:

2021május (1)

február (1)

2017október (1)

2016április (2)

február (1)január (2)

2015december (1)

október (1)szeptember (1)augusztus (3)március (1)február (1)január (1)

2014december (1)

október (1)szeptember (2)augusztus (3)július (3)június (2)május (8)

2013október (1)

Egy pillanat! 
Adhatunk Önnek kedvezményt?
Az email címem:
IGEN, szeretnék kedvezményt kapni.
NEM, köszönöm.