H-P: 9:30-17:00    Szo: ZÁRVA
  Kövessen Hűségprogram Kapcsolat Általános szerződési feltételek Szerviz |   
Bejelentkezem
Kosár
Makszutov távcső és mikroszkóp bolt

Újdonságok a távcsőpiacon (2014. ősz)

2014. 09. 17.    |    írta: SzalmaZsolt    |    Oszd meg: Share

SkyWatcher 100/550 Esprit triplet apo
Élmény, kényelem, technológiai innováció - talán e szavakkal jellemezhetnénk legpontosabban a legújabb távcsőpiaci fejlesztési trendek irányvonalát. A verseny kiélezett, így a cégek mind újabb és újabb megoldásokkal igyekeznek az egyszerű használhatóságra vágyó vásárló kegyeit megnyeri. Az is nyilvánvaló tény, hogy nagyrészt valamennyi technológiai fejlesztés és új kiegészítő az asztrofotósok igényeit igyekszik kielégíteni. Cikkünkben a hazánkban is jól ismert távcsőgyártó cégek újdonságaiból válogattunk, messze nem a teljesség igényével. 

SkyWatcher: irány a prémium apo piac

Itthon a legismertebb asztro márka a SkyWatcher, a kínai távcsőgyártó óriás, a Synta saját házi márkája. A cég mottója szerint a Skywatcher név egyszerre jelent elérhető árat és magas minőséget, ami nem feltétlenül üres reklám szlogen. Megbízható, konzisztens minőséggel és pénztárcabarát áraival a SkyWatcher az évek során elnyerte a legtöbb hazai amatőr bizalmát. Természetesen a mechanikai és optikai tökéletességre vágyó, tehetősebb amatőrcsillagászok továbbra sem a kínai termékek háza táján fognak új távcső után keresgélni.

A Synta már bizonyította, hogy birtokában van a jó minőségű apokromatikus refraktorok gyártásával kapcsolatos "know-how"-nak. Idézzük fel, hogy a kínai cég volt az első, amely a tömeggyártásra támaszkodva volt képes elérhető áron piacra dobni egy apo refraktort, a híres 80/600-as tubust, amely különféle márkanevek alatt világszerte nagy sikert aratott, sőt kissé sokkolta is az akkor még kizárólag prémium gyártókból álló "apo piacot".

A szerényen csupán szuper tripletként aposztrofált Esprit sorozat bemutatásával a SkyWatcher újabb szintre merészkedett az apo arénában. Hogy mitől is "szuper" az Esprit? A háromtagú objektív Ohara FPL-53 és Schott típusú üvegekből készül. A triplet objektív mellett a gyártó egy kéttagú látómező korrektort is beépített a tubusba, így 44 mm-es, torzításmentes, sík képmezőt kapunk. Ennek az asztrofotósok örülnek igazán. Az optika mellett mechanikai téren is prémium megoldásokra törekedett a gyártó: három collos, kétsebességes 11:1-es elforgatható fókuszírozó, késél blende rendszer a kontraszt növelésére, közel távol sehol műanyag, csak tetszetős fekete-fehér anodizált alumínium. Az Esprit apo-k négyféle méretben kerülnek forgalomba: 80/400, 100/550, 120/840, illetve 150/1050. A tesztek szerint az Espritek teljesítménye a felsőkategóriás versenytársak (pl. Takahashi, Astrophysics, TEC) körébe emeli a Skywatcher üdvöskéjét. A rossz hír, hogy sajnos az áruk is ennek megfelelő, a tiszteletet parancsoló 150 mm-es tubus ára 2 millió forint körül van.

Nemrég jelentette be a SkyWatcher az AZ-EQ-5-GT goto mechanikát, mely a nagytestvér kiváló jellemzőit örökli (pl. bordásszijhajtás tengelyek, ekvatoriális és azimutális üzemmód stb) csak egy kompaktabb, hordozhatóbb formában. Nevével ellentétben inkább a HEQ-5 semmint a még kisebb EQ-5 tuningolt változat lesz.

Lunt: már nem csak naptávcsövek

A Lunt mindezidáig a naptávcsöveiről volt ismert, kezdjük ezzel kapcsolatos hírrel. Idény nyáron jelentették be, hogy a rendkívül népszerű 35 mm-es naptávcsöveik forgalmazását beszüntetik, helyette 50 mm-es távcsöveket árulnak már a belépőszinten is Lunt LS50T Ha néven. A nagyobb átmérőn túl ún. Pressure Tunerrel is ellátják a készüléket, mely tovább növeli a Nap felszíni részleteinek megjelenését. Sajnos, többszöri módosítást után októberre várhatóak az első szállítások.

Szintén a Lunt nevéhez fűződik, hogy az APM-mel közös vállalatuk a Lunt Engineering új távcsövekkel, binokulárokkal is a piacra lép. Ezek közül a legnagyobb "dobás" egy 152/1200-as kéttagú apokromát.

Meade: innovatív asztrofotós platformok

Meade LX600
Mi a helyzet a jobb sorsra érdemes Meade háza táján? A kaliforniai céget néhány éve 5.9 millió dollárért vásárolta fel a kínai Sunny Electronic Co. A távol-keleti vállalat már a felvásárlás előtt is forgalmazott binokulárokat és távcsöveket saját neve alatt, azonban a Sunny márka Kínán kívül egyáltalán nem volt ismert. Így a cég egy már világszerte ismert márkanév megvásárlásával jelentősen bővítette piacát. A hír hallatán sokan már temették a Meade-t, de a vállalat vezetése szerint a felvásárlást követően sem hagynak fel a technológiai innovációkkal, és az észak-amerikai gyártás is folyamatos. Az átszervezés azonban érintette a cég európai leányvállalatát melyet eladtak az addigi résztulajdonosnak (Bresser) ill. egy kínai befektetőnek, név szerint Jingua Optical Corporation-nak (JOC). Ők gyártják egyébként az Explore Scientific termékeket. 

A Meade LX600 a rendkívül sikeres LX200 sorozat továbbfejlesztett változata, elsősorban az asztrofotográfia igényeinek megfelelően átszabva. A StarLock technológia automatikus vezetéssel könnyíti meg a fotósok életét, míg a villás mechanikán elhelyezkedő optikai tubus nem a klasszikus f/10-es Schmidt-Cassegrain rendszer, hanem a jobban korrigált, f/8-as fényerejű ACF (Advanced Coma Free) optika. A felturbózott villás mechanika mellé egy precízen megmunkált ekvatoriális ék is jár, így a vizuális, alt-azimut mód mellett hosszú expozíciós fotózásra is alkalmas a műszer. Az LX600 tervezése során a kényelmi megoldások mellett az egyszerű szállíthatóságot is igyekeztek szem előtt tartani a Meade mérnökei: az optikai tubus könnyen és gyorsan leszerelhető a mechanikáról. A legkisebb, 10 collos tubussal szerelt LX600 ára 5,000 dollár körül mozog.

Meade LX850 asztrofotós platform
Az LX850 sorozat minden kétséget kizáróan a vérbeli asztrofotósok igényeit kielégítendő született meg. A cég legfejlettebb technológiai megoldásait kerültek a csomagba: a StartLock technológia lehetővé teszi, hogy a mechanika teljesen automatikusan és nagy pontossággal vezesse a távcsövet fotózás során. A LightSwitch technológia pedig két nagylátószögű beépített kamera segítségével gombnyomásra rááll bármely kiválasztott objektumra (nem szükséges tehát előzetesen "betanítani" a műszert). Ez követően öntevékenyen kiválaszt egy közeli vezetőcsillagot (akár 11 magnitúdóig), majd a StartLock-kal együttműködve 1 ívmásodperces pontossággal vezeti meg a főműszert. A StarLock közvetlenül a vezérlőelektronikába integrált, így valós időben képes kommunikálni a motorokkal. Az automatikus periodikus hiba korrekció (PEC) megléte magától értetődő tulajdonság. Az LX850 sorozat szakít a villás szereléssel, a távcsövek igen masszív német ekvatoriális mechanikákra támaszkodnak. A tubusok mérete 130 mm-től (aprokromatikus tubus) a hatalmas 14 collos, obszervatóriumi méretű ACF tubusokig terjednek. Magyar amatőröknek nem túl lélekemelő hír, hogy a legolcsóbb modell ára is átszámolva a 2 millió forintot súrolná.

Celestron: evolúció és újragondolt Schmidt-kamera

Természetesen a szintén kínai tulajdonú (owned by Synta) nagy versenytárs, a Celestron sem marad el a technológiai és minőségi versenyben. Sőt, az amatőr közösség konszenzusa szerint minőségkontroll és megbízhatóság tekintetében veri a rivális Meade termékeit.

Celestron NexStar Evolution
Az egyedi élénknarancs tubusokkal és félkarú mechanikával szerelt NexStar SE sorozat jelentős népszerűségre tett szert a tengerentúli piacon. Ha pedig valami egyszer bevált, akkor az alapötletet megtartva érdemes egy fejlettebb változatot is piacra dobni. A NexStar SE egy nagy evolúciós ugrást megtéve a NexStar Evolution sorozatban öltött újra testet (természetesen még az eredeti SE sorozat is forgalomban van). Miben más az Evolution, mint az SE sorozat? A cég természetesen a "könnyű és kényelmes használhatóság" fogyasztói igény mentén igyekezett fejleszteni a mechanikán és az vezérlő elektronikán. "Az eddigi legfelhasználó-barátabb távcső" - olvashatjuk a Celestron honlapján. Az Evolution sorozat az első olyan kommersz Schmidt-Cassegrain távcső, amelyben beépített wifi adaptert találunk. Mostantól nincs tehát szükség a vezetékes kézivezérlőre - bár ez is alaptartozék. Letöltjük a Celestron saját planetárium mobil applikációját Android vagy iOS okos készülékünkre, néhány perc alatt elvégezzük a GoTo beállítását az app-be integrált SkyAlign segítségével, majd kedvünkre koppintgatunk az érintőképernyőn, az Evolution pedig készségesen rááll a kiválasztott objektumokra. További jelentős fejlesztés, hogy a cserélhető elemek vagy külső áramforrás helyett, a mérnökök egy beépített tápegység mellett döntöttek. Az újratölthető lítium akkumlátornak köszönhetően akár 10 órán keresztül is észlelhetünk egyhuzamban. Ráadásul alacsony feltöltöttségnél automatikusan energiatakarékos üzemmódba kapcsol a rendszer. Az evolúció egyéb eredményei között találjuk a manuális kuplungokat a tubus kézi mozgatásához, két okulártálcát összesen 7 okulár számára, és nem utolsósorban továbbfejlesztett motorokat, amelyek még az elődnél is pontosabban követik a beállított égitesteket. A NexStar Evolution sorozat 6, 8 és 9.25 collos SC tubusokkal kerül forgalomba. Áraik sorrendben 1300, 2000, illetve 2300 euró.

Celestron Rowe-Ackermann asztrográf
A haladó asztrofotósoknak egy igazi különlegességgel kedveskedik a cég. A Rowe-Ackermann Schmidt asztrográf egy 11 collos (28 cm) f/2.2-es optikai tubus, szférikus főtükörrel, valamint egy 4-tagú korrekciós lencserendszerrel, amely a kóma és torzításmentes leképezésről gondoskodik. A rendkívül fényerős rendszer jóval pontosabb követést és rövidebb expozíciós időket tesz lehetővé a kevésbé fényerős asztrográfokhoz képest. DSLR vagy CCD kameránkat közvetlenül a tubus elejére rögzíthetjük, tulajdonképpen a primér fókuszba. A kiemelkedően nagy, 70 mm-es korrigált képmező még a legnagyobb érzékelő chipekkel is jól elboldogul. A vignettáció minimális. A prémium minőségű FeatherTouch mikro-fókuszírozó megkönnyíti a pontos élességállítást, míg egy 12 voltos ventilátor a főtükör körüli levegőáramlást és lehűlést optimalizálja. A Rowe-Ackermann Schmidt asztrográf megfelelően stabil mechanikával kombinálva ideális összeállítás nagy látómezejű fotózáshoz. A tubus ára mintegy 3,900 euró.

 Végül lássunk egy-két hasznos high-tech kiegészítőt. Hasonlóan a Meade LightSwitch-hez, a Celestron StarSense technológiája feleslegessé teszi az észlelések előtt a mechanika manuális beállítását. Egyetlen gombnyomás a kézivezérlőn, és a beépített adatbázisra és digitális kamerára támaszkodva a távcső saját magát állítja be. Mintegy három perc elteltével már kezdhetünk is észlelni. A StarSense alapkiegészítője a SkyProdigy távcsöveknek, de külön kiegészítőként is megvásárolható, és valamennyi komputer vezérelt Celestron mechanikához csatlakoztatható. Haladó felhasználók akár 10 kalibrációs csillagot is betáplálhatnak az adatbázisba, így pontosítva a célra állást és a GoTo navigációt. Szintén a kényelmet szolgáló "kütyü" a SkyQ Link, ami tulajdonképpen egy külső wifi adapter, így vezeték nélküli módon irányíthatjuk műszerünket iPhone vagy iPad készülékekről, a SkyQ Sky app segítségével.

« Houston: van egy kis problémám! (2. rész) Mikor lesznek olcsóbbak a távcsövek? »

1 hozzászólás

Agócs László (2017. 04. 27. 08:57)
És, amíg össze nem gyűlik az a 2-4 ezer euró, addig marad a kézi vagy web kamerás vezetés. Mindig elcsodálkozok azon, hogy a márkás és drága műszerekkel készült fotók mennyire ritkaság számba mennek a galériákban. Ha vannak is, alig érik el az "ócsó" tubusokkal készült képek minőségét.

Hozzászólás elküldése
Név *
Email *
Szólj hozzá *
Amennyiben a témával kapcsolatosan választ vár valamilyen kérdésre, akkor kérjük a info@tavcso-mikroszkop.hu címre irjon emailt, ne itt szóljon hozzá.

Írd be számmal az eredményt * : három + hat=

Legtöbbet olvasott bejegyzések:

Nem is hinnéd mi mindent figyelhetsz meg ma az égbolton!
Az idei téli időszak meglepően sok derült estével, éjszakával "kényeztette el" a csillagos égbolt szerelmeseit. Érdemes tehát jól felöltözni, kimenni az ég alá és egy kicsit elmerülni az égbolt szépségeiben.

5 tuti tipp, hogy jobban lássuk a Perseidákat
Ha augusztus, akkor Perseidák - idén augusztus 12-ről 13-ra virradó éjjel éri el e meteorraj a maximumát. Késő éjjel, kora hajnalban óránként akár 60-80 meteor is áthúzhat majd az égen.

Részleges napfogyatkozás 2015. március 20.
Közeleg az év egyik leglátványosabb csillagászati eseménye egy részleges napfogyatkozás, mely 2015. március 20-án (pénteken) a délelőtti órákban fog zajlani.

A Kínai (távcső)beszerzés apró titkai
Közismert, hogy az élet minden területén az árucikkek jelentős része Kínában készül. Számos termékünket mi is közvetlenül kínai partnerektől szerzünk be már évek óta, mely sok szempontból izgalmas feladat.

Ha nem szeretnék kínai távcsövet, milyen mélyen kell a zsebembe nyúlni?
Nemrégiben kollégám megkérdezte, mit tudunk ajánlani vevőnek, ha nem szeretne kínai távcsövet vásárolni. A kérdés nem túl gyakori, mondhatni lényegében elméleti miután szóba kerülnek az árak.

Blog archívum:

2021május (1)

február (1)

2017október (1)

2016április (2)

február (1)január (2)

2015december (1)

október (1)szeptember (1)augusztus (3)március (1)február (1)január (1)

2014december (1)

október (1)szeptember (2)augusztus (3)július (3)június (2)május (8)

2013október (1)

Egy pillanat! 
Adhatunk Önnek kedvezményt?
Az email címem:
IGEN, szeretnék kedvezményt kapni.
NEM, köszönöm.