H-P: 9:30-17:00    Szo: ZÁRVA
  Kövessen Kapcsolat Általános szerződési feltételek Szerviz |   HU  ·  EN
Makszutov.hu távcső és mikroszkóp bolt

Távcsöves alapismeretek: keresőtávcső

2015. 04. 20.    |    írta: Szarka Levente    |    Oszd meg: Share

Keresőtávcsövek segítségével sokkal könnyebben tudjuk megkeresni és távcsövünk látómezejébe állítani a megfigyelni kívánt objektumokat. A legtöbb távcsövön találunk keresőt. Csak a kis lencsés távcsövek, amelyekkel kis nagyításokat és viszonylag nagy látómezőt érhetünk el, nélkülözhetik a keresőtávcsöveket. Két nagy típusuk használatos az amatőrcsillagászok körében: a hagyományos keresőtávcsövek és az egyszeres nagyítású, átnézeti keresők.

A hagyományos keresőtávcsövek jelentik a nagyobb csoportot. A valódi keresők tulajdonképpen nem mások, mint kis átmérőjű és nagyítású, de nagy látómezejű lencsés távcsövek, melyeket párhuzamosan szerelnek a nagy távcső tubusával. A keresőtávcső okulárjában általában egy szálkeresztet is találunk, amely még pontosabbá teheti a célzást. Ha a megfigyelni kívánt égitestet beállítottuk a szálkereszt közepére, akkor a nagy távcső okulárjába pillantva, az objektumnak a látómezőben kell lennie. Feltéve persze, hogy keresőtávcsövünk párhuzamos a főműszerrel.

A keresőket a binokulárokhoz hasonló paraméterekkel jellemzik. Az első szám a kereső nagyítása, a második a kereső objektívjének átmérője (mm-ben). A legkisebb még használható kereső 6x30 körüli, a nagyobb távcsövek általában 8x50-es keresővel szereltek.

Egyes keresőtávcsövek egy prizma vagy tükör segítségével megváltoztatják a betekintés szögét, vagyis a kereső okulárja a kereső tubusával 90 fokos szöget zár be. Ennek az elrendezésnek kényelmi okai vannak. Sokkal kevésbé fárasztó egy ilyen keresőt használni. A kényelemnek viszont ára van. Egyrészt a prizma vagy tükör miatt a kép jobb és bal oldala felcserélődhet, ami megnehezíti a keresőben látott kép összehasonlítását például egy csillagatlasszal. Másrészt ez az elrendezés megakadályozza, hogy mindkét szemünket használhassuk az objektum megkeresésénél, ami hatékonyabb az egyszemes keresésnél.

A keresőtávcsöveket három vagy hat csavarral lehet párhuzamosítani főtávcsövünkkel. A három csavaros megoldás egyik legjobb esete az ún. spring-load megoldás, amikor az egyik csavart egy rugós megoldás helyettesíti, így csak két csavarral kell foglalkoznunk a párhuzamosítás során.

A valódi keresők mellett egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az egyszeres "nagyítású" keresők. Ezek tulajdonképpen nem is távcsövek, nem található bennük objektív. Átnézeti keresők nem helyettesítik a valódi keresőtávcsöveket, hanem inkább hasznos kiegészítői azoknak. Alapelvük meglehetősen egyszerű: pici piros pontot vagy koncentrikus köröket vetítenek egy üveglapra. Ezen keresztül átnézve úgy látjuk, mintha az égboltra vetítenék a piros pontocskát. Legnagyobb előnyük, hogy nem változtatják meg a szabad szemes látványt, így nagyon kényelmesen használhatók a csillagatlaszokkal együtt. Hátrányuk, hogy határmagnitúdójuk nem éri el egészen a szabad szemes értéket, ezért használatuk igazán csak sötét égboltú helyen hasznos. Probléma az is, hogy az egyszer nagyítású keresők üveglapja hajlamos a gyors párásodásra.

« Tanácsok csillagászati távcső vásárlás előtt A csillagászati távcsövek típusai »

2 hozzászólás

Szarka Levente (2018. 12. 13. 10:32)
Kérjük, az info@tavcso-mikroszkop.hu email cimre írjon ez ügyben.

nagyi (2018. 12. 10. 10:48)
Üdvözlöm! A kisunokámnak szeretnék távcsövet vásárolni túrázáshoz, madarak, természet megfigyelésére. Milyet lenne célszerű választani, hogy jól használható, de túl drága se legyen?

Hozzászólás elküldése
Név *
Email *
Szólj hozzá *
Amennyiben a témával kapcsolatosan választ vár valamilyen kérdésre, akkor kérjük a info@tavcso-mikroszkop.hu címre irjon emailt, ne itt szóljon hozzá.

Írd be számmal az eredményt * : hét + kettő=

Legtöbbet olvasott bejegyzések:

Részleges napfogyatkozás 2015. március 20.
Közeleg az év egyik leglátványosabb csillagászati eseménye egy részleges napfogyatkozás, mely 2015.

Ha nem szeretnék kínai távcsövet, milyen mélyen kell a zsebembe nyúlni?
Nemrégiben kollégám megkérdezte, mit tudunk ajánlani vevőnek, ha nem szeretne kínai távcsövet vásárolni.

A Kínai (távcső)beszerzés apró titkai
Közismert, hogy az élet minden területén az árucikkek jelentős része Kínában készül. Számos termékünket mi is közvetlenül kínai partnerektől szerzünk be már évek óta, mely sok szempontból izgalmas feladat.

Mit tudnak az új Bresser lencsés távcsövek?
Nemrégiben kerültek fel egyes Bresser Messier lencsés távcsövek a kínálatunkba. Vajon hogyan teljesítenek, miben jobbak-rosszabbak mint a jól ismert SkyWatcher refraktorok?

Nem is hinnéd mi mindent figyelhetsz meg ma az égbolton!
Az idei téli időszak meglepően sok derült estével, éjszakával "kényeztette el" a csillagos égbolt szerelmeseit.

Blog archívum:

2021május (1)

február (1)

2017október (1)

2016április (2)

február (1)január (2)

2015december (1)

október (1)szeptember (1)augusztus (3)március (1)február (1)január (1)

2014december (1)

október (1)szeptember (2)augusztus (3)július (3)június (2)május (8)

2013október (1)

Egy pillanat! 
Adhatunk Önnek kedvezményt?
Az email címem:
IGEN, szeretnék kedvezményt kapni.
NEM, köszönöm.