H-P: 9:30-17:00    Szo: ZÁRVA
  Kövessen Hűségprogram Kapcsolat Általános szerződési feltételek Szervíz |   
Bejelentkezés
Kosár
Makszutov.hu távcső és mikroszkóp bolt

Távcsöves alapismeretek: a Barlow-lencse

2016. 06. 26.    |    írta: SzarkaLevente    |    Oszd meg: Share

Barlow lencse a zenittükör mögött
Barlow-lencsék segítségével távcsövünk fókuszát nyújthatjuk meg, vagyis nagyítási tartományát terjeszthetjük ki. Nézzük, mit jelent ez a gyakorlatban: ha van egy pl. 1000 mm fókuszú távcsövünk és hozzá két okulárunk, egy 25 és egy 10 mm-es, akkor az elérhető nagyítások 40x és 100x-osak lesznek. Azonban 2x Barlow-lencse használatával mindegyik nagyítást megduplázhatjuk, ezáltal 80x-os és 200x-os nagyítást kapunk. 3x-os Barlow esetén persze a nagyítások nem duplájára, hanem háromszorosára nőnek. Egyetlen Barlow-lencse gyakorlatilag úgy funkcionál, mintha megdupláztuk volna okulárjaink darabszámát. 

Hova tegyem a Barlow-lencsét?

Barlow-lencsék esetében visszatérő kérdés, hogy hova tegyük az eszközt? Mielőtt a kérdésre válaszolunk, a Barlow-lencsék egyik fontos tulajdonságára hívjuk fel a figyelmet: a fókusznyújtás mértéke attól függ, milyen távol helyezzük az okulártól. Ha közelebb, akkor a kapott nyújtás kisebb lesz, ha távolabb, a nyújtás mértéke meghaladja a névleges értéket. (Pontos értéket csak a Televue publikál a Barlow-lencséiről.)

Barlow lencse a zenittükör előtt
Mindebből következik, ha a zenittükörbe (Newton távcsövek estében közvetlenül a távcső kihuzatába) tesszük a Barlow-lencsét és bele az okulárt (felső kép), akkor a névleges nyújtást kapjuk. Amennyiben a Barlow-lencsét közvetlenül a távcső végébe tesszük, majd bele a zenittükröt és az okulárt, akkor a névlegesnél nagyobb nyújtást kapunk (alsó kép). (2x Barlow használatakor kb. 3x-ost.) Ilyenkor korlátot jelenthet a távcső, illetve a fókuszírozó mechanikai kialakítása, vagyis nem biztos, hogy élesre lehet állni ez esetben. Egyes Barlow-lencsék esetében a lencsefoglalat kicsavarható és rátehető közvetlenül az okulár szűrőmenetére, a kapott nyújtás ekkor a névlegesnél kisebb lesz. (2x Barlow-lencse esetében kb 1.5x-ös).

A Barlow-lencsék előnyei és hátrányai

A Barlow-lencsék egyik előnye, hogy az okulár szemtávolságát nem változtatják meg. Azaz ha az eredeti okulár szemtávolsága 15 mm volt, Barlow-lencsével használva is ennyi marad. Így még nagy nagyítások esetén is viszonylag kényelmes távolságból tekinthetünk bele. (Ezt a trükköt sok okulárban alkalmazzák anélkül, hogy különösebben felhívnák rá a figyelmünket.) További előnyük, hogy bolygófotózás során könnyen megnyújthatjuk vele távcsövünk fókuszát, ráadásul egy toldóelemmel távolabb helyezve a kamerát képminőség-romlás nélkül érhetünk el még nagyobb nyújtást.

A Barlow-lencsék hátránya, hogy plusz optikai elemként jelentkeznek a fényútban, azaz kisebb-nagyobb mértékben rontják a képminőséget. A drágább Barlow-lencsék esetében ez a hatás gyakorlatilag észrevehetetlen. További hátrányukra írható, hogy némi kényelmetlenségként jelentkezik, hogy plusz elemként a távcsőkihuzatból ki kell venni/be kell tenni, ha a nagyítást változtatni szeretnénk. Amire még érdemes velük kapcsolatban odafigyelni, hogy könnyen meghaladhatjuk azt a nagyítást amit a távcső/légkör "megenged", így a kép emiatt lesz életlen, nem önmagában a Barlow-lencsétől.

« A csillagászati távcsövek típusai Távcsöves alapismeretek: az okulár »
Hozzászólás elküldése
Név *
Email *
Szólj hozzá *
Amennyiben a témával kapcsolatosan választ vár valamilyen kérdésre, akkor kérjük a info@tavcso-mikroszkop.hu címre irjon emailt, ne itt szóljon hozzá.

Írd be számmal az eredményt * : nulla + egy=

Legtöbbet olvasott bejegyzések:

Részleges napfogyatkozás 2015. március 20.
Közeleg az év egyik leglátványosabb csillagászati eseménye egy részleges napfogyatkozás, mely 2015.

Ha nem szeretnék kínai távcsövet, milyen mélyen kell a zsebembe nyúlni?
Nemrégiben kollégám megkérdezte, mit tudunk ajánlani vevőnek, ha nem szeretne kínai távcsövet vásárolni.

A Kínai (távcső)beszerzés apró titkai
Közismert, hogy az élet minden területén az árucikkek jelentős része Kínában készül. Számos termékünket mi is közvetlenül kínai partnerektől szerzünk be már évek óta, mely sok szempontból izgalmas feladat.

Nem is hinnéd mi mindent figyelhetsz meg ma az égbolton!
Az idei téli időszak meglepően sok derült estével, éjszakával "kényeztette el" a csillagos égbolt szerelmeseit.

5 tuti tipp, hogy jobban lássuk a Perseidákat
Ha augusztus, akkor Perseidák - idén augusztus 12-ről 13-ra virradó éjjel éri el e meteorraj a maximumát.

Blog archívum:

2021május (1)

február (1)

2017október (1)

2016április (2)

február (1)január (2)

2015december (1)

október (1)szeptember (1)augusztus (3)március (1)február (1)január (1)

2014december (1)

október (1)szeptember (2)augusztus (3)július (3)június (2)május (8)

2013október (1)

Egy pillanat! 
Adhatunk Önnek kedvezményt?
Az email címem:
IGEN, szeretnék kedvezményt kapni.
NEM, köszönöm.