Október 28 és november 3 között szaküzletünk költözés miatt zárva lesz. Bővebb információért kattintson!
H-P: 9:30-17:00    Szo: ZÁRVA
  Kövessen Kapcsolat Általános szerződési feltételek Szerviz |   HU  ·  EN
Makszutov.hu távcső és mikroszkóp bolt

Távcsövemben elvakít a Hold! Mivel tompíthatom a fényét?

2013. 08. 17.    |    írta: Szarka Levente    |    Oszd meg: Share

Kezdő amatőrcsillagászok gyakran panaszkodnak arról, hogy távcsövükben a Hold vakítóan fényes, szinte káprázik a szemük tőle. Sokakban felmerül a kérdés, mennyire veszélyes ez: a Hold fénye önmagában - bármennyire is vakít - maradandó látáskárosodást nem okoz. Az alábbiakban összefoglaljuk, milyen szűrőkkel lehet tompítani a fényét a kényelmesebb megfigyelés érdekében.

A Hold fényének csökkentésére legtöbbször neutrál(is) vagy polarizációs szűrők használtak. A neutrális szűrők megadott áteresztési értékkel rendelkeznek: pl. a fény 25%, 12.5% vagy 6.25%-át engedik át. Ahogyan nevük is mutatja, színtónusuk "semleges", vagyis nem színezik el a képet, mivel minden hullámhosszban (nagyjából) egyforma a  fényáteresztésük. A polarizációs szűrők más elven működnek: önmagukban nagyon enyhe neutrális szűrőként használhatóak, ám ha kettő darabot összecsavarunk belőlük és egymáson elforgatjuk, akkor a fényáteresztésük meglehetősen tág tartományban (1%-2% és 40% között) folyamatosan állítható.

Neutrális szűrők 25%, 12.5% és 6.25% áteresztéssel
Gyakori dilemma, hogy melyik változatot vásároljuk meg. A neutrális szűrők olcsóbbak, bár az aktuális holdfázistól, a használt távcső átmérőjétől és az aktuális nagyítástól függően egy darab biztos hogy minden esetben megfelelő. Kisebb távcsövek esetében a 25%-os változat elegendő,  10-20 cm-es modellek esetében a 12.5%-os is ajánlott. 20 cm felett pedig sok esetben a 6.25%-os szűrő fogja csak kellőképpen tompítani a vakító holdfényt. A neutrális szűrőkkel ellentétben, polarizációs szűrő(pár) használatakor gyakorlatilag bármilyen holdfázis esetén kényelmesen beállíthatjuk az okulárban látott kép fényességét.

A szűrők közötti választást befolyásolhatja az is, hogy a polarizációs szűrő - lévén két szűrőből áll - jobban ronthatja a képet, mint önmagában egy neutrális szűrő. Leginkább ilyen vonatkozásban jelentkezik a drágább Baader szűrők előnye: precízen megmunkált felületüknek köszönhetően a kép minősége a lehető legkevésbé romlik, mint az olcsóbb darabok használatakor. Ahogy fentebb említettük, a polarizációs szűrőket a használat során egymáson el kell forgatni. Egyes modellek a szűrőmenetükön forognak el, ami azt jelenti, hogy könnyen széteshetnek. A Scopium polarizációs szűrőpár előnye, hogy egy egyszerű gyűrűs megoldásnak köszönhetően nem a menetükön forognak el, így nem áll fenn a szétesés veszélye. (Szükség esetén természetesen szétszerelhetőek.)

« Éjjellátók működése: hagyományos vs digitális éjjellátók Mi a jobb bolygómegfigyelésre: MC vagy Dobson távcső? »
Hozzászólás elküldése
Név *
Email *
Szólj hozzá *
Amennyiben a témával kapcsolatosan választ vár valamilyen kérdésre, akkor kérjük a info@tavcso-mikroszkop.hu címre irjon emailt, ne itt szóljon hozzá.

Írd be számmal az eredményt * : nyolc + négy=

Legtöbbet olvasott bejegyzések:

Részleges napfogyatkozás 2015. március 20.
Közeleg az év egyik leglátványosabb csillagászati eseménye egy részleges napfogyatkozás, mely 2015.

Ha nem szeretnék kínai távcsövet, milyen mélyen kell a zsebembe nyúlni?
Nemrégiben kollégám megkérdezte, mit tudunk ajánlani vevőnek, ha nem szeretne kínai távcsövet vásárolni.

A Kínai (távcső)beszerzés apró titkai
Közismert, hogy az élet minden területén az árucikkek jelentős része Kínában készül. Számos termékünket mi is közvetlenül kínai partnerektől szerzünk be már évek óta, mely sok szempontból izgalmas feladat.

5 tuti tipp, hogy jobban lássuk a Perseidákat
Ha augusztus, akkor Perseidák - idén augusztus 12-ről 13-ra virradó éjjel éri el e meteorraj a maximumát.

Nem is hinnéd mi mindent figyelhetsz meg ma az égbolton!
Az idei téli időszak meglepően sok derült estével, éjszakával "kényeztette el" a csillagos égbolt szerelmeseit.

Blog archívum:

2021május (1)

február (1)

2017október (1)

2016április (2)

február (1)január (2)

2015december (1)

október (1)szeptember (1)augusztus (3)március (1)február (1)január (1)

2014december (1)

október (1)szeptember (2)augusztus (3)július (3)június (2)május (8)

2013október (1)

Egy pillanat! 
Adhatunk Önnek kedvezményt?
Az email címem:
IGEN, szeretnék kedvezményt kapni.
NEM, köszönöm.