H-P: 9:30-17:00    Szo: ZÁRVA
  Kövessen Hűségprogram Kapcsolat Általános szerződési feltételek Szervíz |   
Bejelentkezés
Kosár
Makszutov.hu távcső és mikroszkóp bolt

Színszűrők Hold- és bolygó észleléshez

2008. 01. 20.    |    írta: Szarka Levente    |    Oszd meg: Share

A színszűrők a bolygóészlelők kedvenc eszközei: használatukkal az égitestek felszínének részletei válnak könnyebben megfigyelhetővé. Nem hiányozhatnak semelyik bolygóészlelő eszköztárából!

Az alábbi listában feltüntetjük, hogy melyik égitesthez melyik szűrő használata javasolható. A szűrők kiválasztásánál figyeljünk arra, hogy kisebb távcsövekhez világosabb szűrőt válasszunk, ellenkező esetben nagyon sötétté válhat a kapott kép.

Hold: Neutrál szűrő vagy a #15 sötétsárga szűrő segít a Hold ragyogását csökkenteni, ezáltal a kisebb részletek (apró kráterek, rianások, dómok) könnyebben láthatóvá válnak. Két darab polarizációs szűrőt egymásba csavarba a Hold fázisától és a távcső átmérőjétől függően kényelmesen változtathatjuk a fényáteresztés mértékét.

Merkúr: Ezt a bolygót meglehetősen nehéz megfigyelni, mivel legtöbbször a látóhatárhoz közel, világos háttér előtt lehet csak elcsípni. A #21 narancssárga vagy a #23 és #25 vörös szűrők sötétebbé teszik az égi hátteret, illetve megkönnyítik a bolygó fázisának megpillantását.

Vénusz: Kis távcsövekben a polarizációs szűrő segít a bolygó ragyogásának csökkentésében. Egyesek a #25 sötétvörös szűrő használatakor a felhőtakaró eltérő árnyalatait is meg tudták pillantani, mások #47 sötét lila szűrő esetén számoltak be ilyen megfigyelésről. Ez utóbbi szűrő egyébként a világos égi hátteret is sötétebbé teszi.

Mars: Kis méretéhez képest igen fényesen ragyog az éjszakai égbolton, s ez a fényáradat nehézséget jelent a finom felszíni részletek megpillantásában. A legjobb választás szinte minden távcső számára a #21 narancssárga szűrő, mivel lecsökkenti a fényes területek ragyogását, növelve ezáltal a sötét területek kontrasztját. Nagyobb távcsövekben a #23A és #25 vörös szűrők is használhatóak. A kék szűrő (pl. #80A) kiemeli a bolygó légköri jelenségeit, pl. a világos színű felhőket. A #15 sötétsárga szűrő szintén segít a felszíni részletek megpillantásában, emellett segíti a a sárgás porviharok megpillantását.

Jupiter: A Jupiter esetében kétféle hatást érhetünk el színszűrőkkel: egyrészről lecsökkentik a bolygók ragyogását, másrészről segítik a kis kontrasztú légköri jelenségek kiemelésében. A sötétebb sávok és a Nagy Vörös Folt a vörös színt verik leginkább vissza, ezért azok a szűrő használható leginkább amelyek ezt a színt kiszűrik. Ilyen a #80A kék és #11 zöld szűrő. Kisebb távcsövek esetén a #82 világoskék szűrő ajánlható.

Szaturnusz: A gyűrűs bolygó megfigyelésekor - hasonló felépítésének köszönhetően - a Jupiternél ismertetett szűrők használata javasolt. Ezen túlmenően azonban a sárga vagy a narancssárga szűrők jöhetnek jól a finom légköri sávok megfigyelésében.

Az alábbi táblázat egy ajánlást tartalmaz arra vonatkozóan, hogy adott méretű távcsőhöz milyen szűrő használata javasolt:

 6-10 cm
10-20 cm
>20 cm
#21 narancssárga #21 narancssárga, #25 piros #25 piros
#82A világoskék #80A kék #80A kék, 38A sötét kék
#8 világossárga #12 sárga #15 sárga
#56 világoszöld #11 zöld #11 zöld
polarizációs szűrő polarizációs szűrő polarizációs szűrő
« Kényelem a távcső mellett: GoTo mechanikák Mit láthatunk kis amatőr távcsövekkel? »
Hozzászólás elküldése
Név *
Email *
Szólj hozzá *
Amennyiben a témával kapcsolatosan választ vár valamilyen kérdésre, akkor kérjük a info@tavcso-mikroszkop.hu címre irjon emailt, ne itt szóljon hozzá.

Írd be számmal az eredményt * : nulla + három=

Legtöbbet olvasott bejegyzések:

Részleges napfogyatkozás 2015. március 20.
Közeleg az év egyik leglátványosabb csillagászati eseménye egy részleges napfogyatkozás, mely 2015.

Ha nem szeretnék kínai távcsövet, milyen mélyen kell a zsebembe nyúlni?
Nemrégiben kollégám megkérdezte, mit tudunk ajánlani vevőnek, ha nem szeretne kínai távcsövet vásárolni.

A Kínai (távcső)beszerzés apró titkai
Közismert, hogy az élet minden területén az árucikkek jelentős része Kínában készül. Számos termékünket mi is közvetlenül kínai partnerektől szerzünk be már évek óta, mely sok szempontból izgalmas feladat.

Nem is hinnéd mi mindent figyelhetsz meg ma az égbolton!
Az idei téli időszak meglepően sok derült estével, éjszakával "kényeztette el" a csillagos égbolt szerelmeseit.

5 tuti tipp, hogy jobban lássuk a Perseidákat
Ha augusztus, akkor Perseidák - idén augusztus 12-ről 13-ra virradó éjjel éri el e meteorraj a maximumát.

Blog archívum:

2021május (1)

február (1)

2017október (1)

2016április (2)

február (1)január (2)

2015december (1)

október (1)szeptember (1)augusztus (3)március (1)február (1)január (1)

2014december (1)

október (1)szeptember (2)augusztus (3)július (3)június (2)május (8)

2013október (1)

Egy pillanat! 
Adhatunk Önnek kedvezményt?
Az email címem:
IGEN, szeretnék kedvezményt kapni.
NEM, köszönöm.