H-P: 9:30-17:00    Szo: ZÁRVA
  Kövessen Kapcsolat Általános szerződési feltételek Szerviz |   HU  ·  EN
Makszutov.hu távcső és mikroszkóp bolt

Schmidt-Cassegrain távcsövek jusztírozása

2007. 11. 10.    |    írta: Szarka Levente    |    Oszd meg: Share

A Schmidt-Cassegrain távcsövek gyakran negatív megítélés alá esnek az amatőrcsillagászok között, pedig számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek. Ha a tulajdonosuk nem fordít kellő figyelmet kollimációjuk, akkor teljesítményük jelentősen romlik. Pedig ez a művelet még a newton távcsövek kollimációjánál is egyszerűbb!

A Schmidt- és Makszutov-Cassegrain távcsövek helyes kollimációja - nagy fényerejű főtükrüknek köszönhetően - rendkívül fontos a lehető legjobb leképezés érdekében. Ennek hiányában teljesítményük jelentősen romlik - valószínűleg ez az oka, hogy sokan rossz optikájú műszereknek tartják ezeket a típusokat. Szerencsére ezen eszközök kollimációja a Newton-távcsövekénél egyszerűbb, ráadásul tovább tartják meg a beállítást (különösen igaz ez a MC típusokra).

Az alábbiakban a Magyarországon elterjed Celestron és Meade gyártmányú SC távcsövekre koncentrálva leírjuk miként kollimálhatjuk ezeket a típusokat. Sajnos sem a lézerkollimátor sem a kollimációs okulár nem használható céljainkra, ezért a csillagos ég alatti kollimációt fogjuk ismertetni. (Véleményem szerint Newton-távcsövek esetében sem pótolható a csillagos égbolt alatti végső jusztírozás.)

Schmidt-Cassegrain távcső kollimálása

A Celestron és Meade SC távcsövek esetében csak a segédtükör állítható, a főtükör foglalata fixen rögzített. A segédtükör állítására három csavar szolgál, melyeket a megfelelő csavarhúzóval állithatjuk.

A csavarok állítása során néhány egyszerű szabályt be kell tartani:

  • a csavarok tekerésekor figyeljünk arra, hogy egyik se legyen laza, vagy túlságosan megszorítva
  • ha egyik csavart kifele csavarjuk, a másik kettőt finoman csavarjuk befelé
  • ha az egyik csavart befele csavarjuk, a másik kettőt finoman csavarjuk kifelé
  • a csavarokat finoman állítsuk, ritkán van szükség 1/16-od fordulatnál többre
  • minden egyes csavarmozdulat alkalmával a csillag "elmászik" a látómező közepéből, ezért ellenőrzés előtt állítsuk ugyanide vissza

Első lépés

Várjunk addig amíg a távcső átveszi környezete hőmérsékletét, minimálisra csökkentve ezáltal a tubus által okozott turbulenciákat. Állítsunk be egy fényes, kb 0-1 magnitudós csillagot, mely magasan a látóhatár felett tartózkodik. Tegyünk be 200-300x-os nagyítást adó okulárt, majd defókuszáljuk a csillagot addig amíg ki nem tölti a látómező negyedét-ötödét. Ekkor egy világos korongot kell kapnunk közepén fekete koronggal, utóbbi nem más mint a segédtükör árnyéka. Optimális esetben a fekete korong teljesen a világos közepén helyezkedik el. Ellenkező esetben a kollimációs csavarok állításával kell elérnünk ezt az állapotot, ügyelve a fentebb leírt szabályok betartására. A csavarok állításakor a defókuszált csillagnak abba az irányba kell elmozdulnia amerre a gyűrű vastagabb.

Második lépés

A viszonylag nagy csillagkorongon nehéz teljesen pontosan középre állítani a segédtükör árnyékát. Ennek a műveletnek a pontosságáról meggyőződhetünk ha szépen fokozatosan elkezdjük a csillagkorongot élesre állítani. A folyamat közben láthatjuk, ahogy a defókuszált csillag egyre jobban összezsugorodik, majd álljunk meg akkor amikor már csak nagyon kicsi gyűrűt látunk. Nézzük meg, hogy a gyűrű egyenletes fényességű-e. Ha nem, akkor jegyezzük meg melyik része a fényesebb, mert ez alapján kell az első lépésben ismertetett módon a segédtükrön állítani. (Ha valahol megszakadni látszik a majdnem-fókuszált csillag, akkor az első lépést igencsak hanyagul hajtottuk végre!)

Harmadik lépés

A kollimáció legutolsó lépésében egy 2-3 magnitudós csillagot pontosan fókuszálunk. Amennyiben a távcső tubusa átvette a környezet hőmérsékletét és a nyugodtság is kellően jó, az SC távcsövekre jellemző diffrakciós mintázat jelenik meg: az Airy korong és körülötte a diffrakciós gyűrűk. Ellenőrizzük, hogy a gyűrűk egyenletes fényességűek, nincsenek megszakadva. Ellenkező esetben a lehető legfinomabb csavarmozdulatokkal korrigáljunk a segédtükrön. Előfordulhat hogy a diffrakciós kép elmosódott, nem látjuk tisztán a gyűrűket. Ekkor vagy a tubus nem vette át a környezet hőmérsékletét vagy a nyugodtság nem kellően jó. Ekkor nem tudunk mást tenni mint várunk amíg a feltételek kedvezőek nem lesznek.

Amennyiben távcsövünket bekollimáltuk a fentiek szerint, képesek leszünk kihasználni az optika maximális teljesítőképességét.

A képek forrása: Thierry Legault honlapja.

« Hasonlítanak mint két tojás?! Avagy két optika ugyanaz-e ha hasonlóan néznek ki? A csillagászati mechanikák típusai »
Hozzászólás elküldése
Név *
Email *
Szólj hozzá *
Amennyiben a témával kapcsolatosan választ vár valamilyen kérdésre, akkor kérjük a info@tavcso-mikroszkop.hu címre irjon emailt, ne itt szóljon hozzá.

Írd be számmal az eredményt * : három + kilenc=

Legtöbbet olvasott bejegyzések:

Részleges napfogyatkozás 2015. március 20.
Közeleg az év egyik leglátványosabb csillagászati eseménye egy részleges napfogyatkozás, mely 2015.

Ha nem szeretnék kínai távcsövet, milyen mélyen kell a zsebembe nyúlni?
Nemrégiben kollégám megkérdezte, mit tudunk ajánlani vevőnek, ha nem szeretne kínai távcsövet vásárolni.

A Kínai (távcső)beszerzés apró titkai
Közismert, hogy az élet minden területén az árucikkek jelentős része Kínában készül. Számos termékünket mi is közvetlenül kínai partnerektől szerzünk be már évek óta, mely sok szempontból izgalmas feladat.

5 tuti tipp, hogy jobban lássuk a Perseidákat
Ha augusztus, akkor Perseidák - idén augusztus 12-ről 13-ra virradó éjjel éri el e meteorraj a maximumát.

Nem is hinnéd mi mindent figyelhetsz meg ma az égbolton!
Az idei téli időszak meglepően sok derült estével, éjszakával "kényeztette el" a csillagos égbolt szerelmeseit.

Blog archívum:

2021május (1)

február (1)

2017október (1)

2016április (2)

február (1)január (2)

2015december (1)

október (1)szeptember (1)augusztus (3)március (1)február (1)január (1)

2014december (1)

október (1)szeptember (2)augusztus (3)július (3)június (2)május (8)

2013október (1)

Egy pillanat! 
Adhatunk Önnek kedvezményt?
Az email címem:
IGEN, szeretnék kedvezményt kapni.
NEM, köszönöm.