H-P: 9:30-17:00    Szo: ZÁRVA
  Kövessen Kapcsolat Általános szerződési feltételek Szerviz |   HU  ·  EN
Makszutov.hu távcső és mikroszkóp bolt
Kedves Vásárlóink! A koronavírus járvány súlyosbodása miatt kollégáink és vásárlóink védelme érdekében korlátozzuk a szaküzletünkben egyszerre tartózkodó vásárlók számát. Ezen túlmenően szájmaszk használata is kötelező! Megértésüket köszönjük.

Népszerű 20 mm-es okulárok tesztje

2013. 10. 17.    |    írta: Rab Attila    |    Oszd meg: Share

Vásárlóink gyakran kérdezik, melyik okulárt vásárolják meg távcsövük mellé. A választás valóban nem egyszerű, hiszen az áron felül fontos tényező lehet, hogy milyen műszerben kívánják használni, a képminőség avagy a kényelmes használat esetleg a jól korrigált látómező a fontosabb. (Esetleg mindegyik, de ilyenkor az a kérdés, hogy milyen mély a pénztárca.)

Az alábbiakban a legnépszerűbb okulárjainkat a 20 mm körüli fókuszban végigpróbáltuk. Pontoztuk és táblázatba szedtük a legfontosabb jellemzőiket, ez talán segít a döntésben. A tesztelést jobbára nappal végeztük földi céltárgyakon egy SkyWatcher 70/500-as refraktorral, de esetenként a csillagos ég alatt is összehasonlítottuk az okulárokat.

Super Bárium 20 mm: Egyszerű, háromtagú Kellner okulár. Alapvetően jól használható, bár a szélek felé haladva erősen elhúz, színi hibája is jelentősebb.

SkyWatcher Plössl 20 mm: Ez a mindössze négy lencsetagból felépülő okulár jól korrigált mindenféle hibával szemben, bár látómezeje mérsékeltnek mondható a manapság oly' népszerű nagylátószögű okulárokkal szemben.

Scopium SWA 20 mm: A nagylátószögű okulárok között viszonylag egyszerű felépítése és hatékony bevonatai miatt jó a fényáteresztőképessége, így mély-egezésre különösen javasolt. Leginkább közepes vagy kis fényerejű távcsövekben teljesít jól: fényerős távcsövekben látómező-széli elhúzása jól érezhető. Kedvező ára és kiegyensúlyozott teljesítménye okán méltán az egyik legnépszerűbb okulárunk.

Baader Classic Ortho 18 mm: Az orthoszkópikus okulárok különösen jó hírnévnek örvendenek a bolygó- és holdmegfigyelők körében, lévén, hogy képélességük/kontrasztjuk kiemelkedő. A Baader Classic ortho okulár nem cáfolja ezt a feltevést, tesztünkben első helyen végzett ezen a téren.

Celestron 8-24 zoom okulár (20 mm): Legolcsóbb zoom okulárunk tisztes teljesítmény nyújt, ám képminőségben nem veszi fel a versenyt a fix fókuszú darabokkal. Különösen azon vásárlóink számára ajánljuk, akik a kényelemes használatot helyezik előtérbe pl. természetmegfigyelés során.

Baader Hyperion 21 mm: A sok lencsetag dacára kiváló képélességet és kontrasztot biztosít viszonylag nagy látómezőn keresztül. Gyenge pontja az egyszerűbb felépítésű modellektől kismértékben elmaradó fényáteresztő-képesség. Külön kiemelném azt az ötletes megoldást, hogy az okulárok fókusza gyűrűkkel változtatható.

Explore Scientific 18 mm: Tesztünk legnagyobb látómezejű versenyzője, mely komplex felépítésének dacára igen jól teljesített szinten minden téren. A Hyperion 21 mm okulárhoz hasonlóan fényáteresztés szempontjából kerül csak hátulra.

Baader Hyperion 8-24 zoom (21 mm): A Hyperion Mark III 8-24 zoom okulár szinte megcáfolja a változtatható nagyítású okulárokról alkotott képet. Képminősége alig marad el a fix fókuszú társától, egyedül látómezeje szűkebb érzékelhetően.

Nézzük a részletes teszt eredeményeket pontokba szedve:

  Super Bárium 20 mm SW Plössl 20 mm Scopium SWA 20 mm Baader Ortho 18 mm Celestron 8-24 zoom (20 mm) Baader Hyperion 21 mm Explore Scientific 18 mm Baader Hyperion Zoom Mark III (21 mm)
Lencsetagok száma 3 db 4 db 5 db 4 db 8 db 8 db 6 db 7 db
Látómező nagysága 60° 50° 70° 56° 45° 68° 82° 52°
Betekintési kényelem 8.5 8.5 9 8.5 9 10 8.5 9
Képélesség és kontraszt 6.5 9 7.5 10 7 8.5 8.5 8.5
Széltorzítás LM korrekció 6 8 7 9.5 8 10 8 9
Fény- áteresztés 8 9 7.5 10 6.5 7 7 7.5
Színi hiba korrekció 8 10 9 8.5 7 8.5 9 8.5
Súly Kicsi Kicsi Kicsi Kicsi Közepes Jelentős Jelentős Jelentős
Ár

Megjegyzés: 10 pontot a kategóriájában legjobb versenyző kapott, ennél arányosan kevesebbet a gyengébb.

Kapcsolódó irodalom:
« Népszerű 10 mm-es okulárok tesztje 8x56-os keresőtávcsövek tesztje »
Hozzászólás elküldése
Név *
Email *
Szólj hozzá *
Amennyiben a témával kapcsolatosan választ vár valamilyen kérdésre, akkor kérjük a info@tavcso-mikroszkop.hu címre irjon emailt, ne itt szóljon hozzá.

Írd be számmal az eredményt * : hét + négy=

Legtöbbet olvasott bejegyzések:

Részleges napfogyatkozás 2015. március 20.
Közeleg az év egyik leglátványosabb csillagászati eseménye egy részleges napfogyatkozás, mely 2015.

Ha nem szeretnék kínai távcsövet, milyen mélyen kell a zsebembe nyúlni?
Nemrégiben kollégám megkérdezte, mit tudunk ajánlani vevőnek, ha nem szeretne kínai távcsövet vásárolni.

A Kínai (távcső)beszerzés apró titkai
Közismert, hogy az élet minden területén az árucikkek jelentős része Kínában készül. Számos termékünket mi is közvetlenül kínai partnerektől szerzünk be már évek óta, mely sok szempontból izgalmas feladat.

5 tuti tipp, hogy jobban lássuk a Perseidákat
Ha augusztus, akkor Perseidák - idén augusztus 12-ről 13-ra virradó éjjel éri el e meteorraj a maximumát.

Nem is hinnéd mi mindent figyelhetsz meg ma az égbolton!
Az idei téli időszak meglepően sok derült estével, éjszakával "kényeztette el" a csillagos égbolt szerelmeseit.

Blog archívum:

2021május (1)

február (1)

2017október (1)

2016április (2)

február (1)január (2)

2015december (1)

október (1)szeptember (1)augusztus (3)március (1)február (1)január (1)

2014december (1)

október (1)szeptember (2)augusztus (3)július (3)június (2)május (8)

2013október (1)

Egy pillanat! 
Adhatunk Önnek kedvezményt?
Az email címem:
IGEN, szeretnék kedvezményt kapni.
NEM, köszönöm.