Makszutov.hu távcső és mikroszkóp bolt

Nem kacsa: földközelben a Vénusz!

2015. 08. 28.    |    írta: pinterat    |    Oszd meg: Share

A Vénusz fázisai
Szinte minden évben, augusztus végén szárnyra kel a hír az interneten, hogy a Mars bolygó földközelben tartózkodik, és akkorának látszódik, mint a telehold. Ez "természetesen" álhír, bulvár kacsa. Az azonban nem, hogy augusztus közepén egy másik bolygó, a Vénusz, ugyanezt tette csak csendben, minden felhajtás nélkül. (Igaz, nem is látszott akkorának, mint a telehold.)

A Vénusz bolygó - magyar népi nevén az Esthajnalcsillag - a két belső bolygó egyike, azaz közelebb kering a Naphoz, mint a Föld. Ezért keringéséből adódóan - látszólag - hol a Nap egyik "oldalán" figyelhető meg napnyugta után, hol a másik felén, napfelkelte előtt tanulmányozható. 

Június végén, amikor a Vénusz még jelentősen eltávolodni látszott Naptól, hosszú órákon át megfigyelhettük az esti égen napnyugtát követően. Folytatva azonban Nap körüli keringését, látszólag egyre "közelebb" került csillagunkhoz, vagyis esténként egyre gyorsabban követte a látóhatár alá. Ezzel párhuzamosan bolygónkhoz is közeledett, miközben látszó mérete megnövekedett. Augusztus 15-én a Föld és a Nap közé került - ún. alsó együttállásba - melynek során csak egy keskeny sarlót mutatott magából, korongja nagyrészt sötétbe burkolózott. Mivel ekkor tartózkodott Földünkhöz a legközelebb, látszó mérete is ekkor volt a legnagyobb: mérete meghaladta az emberi szem felbontóképességének határát, az 1 ívpercet - ezért egy jobb szemű ember akár műszerek nélkül is felfedezhette vékony sarlóját. (Látszó mérete azonban ekkor is kb harmincszor kisebb volt, mint a telehold...)

Augusztus második felében a Nap látszó közelségéből "kiszabadult", és a hónap végétől ismét egyre könnyebben vizsgálhatóvá válik - csak ezúttal reggel kell keresnünk, mivel most már a Nap előtt kel hajnalban. A keleti égbolton, napfelkelte előtt pillanthatjuk meg, ezúttal "Hajnalcsillagként". Eleinte csak kevéssel kel a Nap előtt. Augusztus 31-én viszont már másfél órával, s így jól látható lesz a hajnali keleti ég alján. Láthatósága az év egész hátralévő részében kiváló marad a keleti égbolton.

Vénusz augusztus 15-én hajnalban
Vénusz augusztus 31-én hajnalban

 A Vénusz megfigyelése

Vénusz felhőzete amatőrtávcsővel
A Vénusz tanulmányozása kezdő bolygóészlelők számára is igazán hálás, és viszonylag kis költségigényű program. A bolygó fázisváltozásait már akár egy kisebb, 5 cm-es átmérőjű lencsés távcsővel is nyomon követhetjük, az ehhez szükséges 100-150x-es nagyítás mellett. Érdekes megfigyelési program lehet még a pólusszarvak észlelése, avagy a terminátor (a megvilágított és a sötét oldal határát jelző vonal) egyenetlenségeinek tanulmányozása is.  Maga a felhőzet megfigyelése igen kemény feladat, még nagyobb amatőrtávcsövek számára is. Speciális szűrővel, fotografikusan van némi reményünk. 

A legfelső képünk a Vénusz bolygó fázisait mutatja - a kép tetején az ún. felső együttállás bolygókorongja található (legmesszebb van a Földtől, a Nap átellenes oldalán), alul pedig az alsó együttállás korongja (legnagyobb látszó bolygóméret).

« Mobil planetárium ott is, ahol nem gondolnád Vörösre vált a telihold szeptember 28-án »
Hozzászólás elküldése
Név *
Email *
Szólj hozzá *
Amennyiben a témával kapcsolatosan választ vár valamilyen kérdésre, akkor kérjük a info@tavcso-mikroszkop.hu címre irjon emailt, ne itt szóljon hozzá.

Írd be számmal az eredményt * : három + öt=

Legtöbbet olvasott bejegyzések:

Részleges napfogyatkozás 2015. március 20.
Közeleg az év egyik leglátványosabb csillagászati eseménye egy részleges napfogyatkozás, mely 2015.

Ha nem szeretnék kínai távcsövet, milyen mélyen kell a zsebembe nyúlni?
Nemrégiben kollégám megkérdezte, mit tudunk ajánlani vevőnek, ha nem szeretne kínai távcsövet vásárolni.

A Kínai (távcső)beszerzés apró titkai
Közismert, hogy az élet minden területén az árucikkek jelentős része Kínában készül. Számos termékünket mi is közvetlenül kínai partnerektől szerzünk be már évek óta, mely sok szempontból izgalmas feladat.

Nem is hinnéd mi mindent figyelhetsz meg ma az égbolton!
Az idei téli időszak meglepően sok derült estével, éjszakával "kényeztette el" a csillagos égbolt szerelmeseit.

Mit tudnak az új Bresser lencsés távcsövek?
Nemrégiben kerültek fel egyes Bresser Messier lencsés távcsövek a kínálatunkba. Vajon hogyan teljesítenek, miben jobbak-rosszabbak mint a jól ismert SkyWatcher refraktorok?

Blog archívum:

2017október (1)

2016április (2)

február (1)január (2)

2015december (1)

október (1)szeptember (1)augusztus (3)március (1)február (1)január (1)

2014december (1)

október (1)szeptember (2)augusztus (3)július (3)június (2)május (8)

2013október (1)

Egy pillanat! 
Adhatunk Önnek kedvezményt?
Az email címem:
IGEN, szeretnék kedvezményt kapni.
NEM, köszönöm.