H-P: 9:30-17:00    Szo: ZÁRVA
  Kövessen Hűségprogram Kapcsolat Általános szerződési feltételek Szerviz |   
Bejelentkezem
Kosár
Makszutov távcső és mikroszkóp bolt

Ne rakj macskát a mikrohullámú sütőbe!

2014. 05. 16.    |    írta: Szarka Levente    |    Oszd meg: Share

Bizonyára mindenki ismeri azt a városi legendát (?) miszerint egy nő mikrohullámú sütőben szerette volna macskája bundáját meg- szárítani. A macska nem élte túl a kísérletet, a nő pedig beperelte a gyártó céget mivel nem írták bele a használati útmutatóba, hogy macska-szárításra a mikrohullámú sütő nem alkalmas. (Bár szerintem a macska mellé kellett volna egy útmutató, miszerint a mikro-hullámú sugarak túlzott bevitele nem javasolt ...)

A fenti történeten korábban csak nevettem - újabban már kezdek a gyártóval együttérezni: időnként mi is kapunk meglepően érdekes probléma felvetéseket.(Szerencsére esetünkben a vevők legtöbbször pozitívan állnak a probléma megoldásához - ami igen nagy segítség!)

Korábban történt, hogy egy vevőnk telefonon megkeresett, mivel nem tudja távcsövének 1.25"-es kihuzatába beletenni a szintén 1.25"-es barlow lencsét. Rutinosan rákérdeztem, hogy ugye levette a barlow lencse elejéről a műanyag kupakot valamint az okulárkihuzatról is eltávolította a takarósapkát. A válasz mindkettőre igen volt - itt már kezdtem kifogyni az ötletekből. Bátortalanul rákérdeztem, hogy a csomagban található (amúgy szintén 1.25"-es) okulár belemegy-e a kihuzatba ill. a kihuzatból eltávolította-e az okulárt és annak helyére próbálta-e a barlow beletenni. A válasz igen volt, igy meglehetősen tanácstalanul vakartam a fejem.

Kértem, hozza vissza a távcsövet és a kiegészítőket, megnézzük mi lehet a baj. Pár nap múlva örömmel újságolta, hogy megoldotta (egy szakértő barát segítségével) a problémát: az okulárt mikor kivette, akkor nem a kihuzat oldalán levő csavart lazitotta meg és húzta ki az egész okulárt, hanem lecsavarta az okulár felső részét, így annak kihuzata bennmaradt a fókuszírozóban - hát ezért nem fért be a barlow lencse!

Száz szónak is egy a vége: ha probléma van - mely sok esetben nem is igazi probléma - legjobb emailben jelezni és fotót küldeni. Sajnos, a magyar nyelvű leírások meglehetősen lényegre törőek, így minden apróságra nem térnek ki. Egy kép felér ezer szóval - mi mindig segítünk!

« Első benyomások a Pentax XCF távcsövekről Így (ne) vegyél Celestron Astromaster kistávcsövet! »
Hozzászólás elküldése
Név *
Email *
Szólj hozzá *
Amennyiben a témával kapcsolatosan választ vár valamilyen kérdésre, akkor kérjük a info@tavcso-mikroszkop.hu címre irjon emailt, ne itt szóljon hozzá.

Írd be számmal az eredményt * : négy + kettő=

Legtöbbet olvasott bejegyzések:

Nem is hinnéd mi mindent figyelhetsz meg ma az égbolton!
Az idei téli időszak meglepően sok derült estével, éjszakával "kényeztette el" a csillagos égbolt szerelmeseit. Érdemes tehát jól felöltözni, kimenni az ég alá és egy kicsit elmerülni az égbolt szépségeiben.

5 tuti tipp, hogy jobban lássuk a Perseidákat
Ha augusztus, akkor Perseidák - idén augusztus 12-ről 13-ra virradó éjjel éri el e meteorraj a maximumát. Késő éjjel, kora hajnalban óránként akár 60-80 meteor is áthúzhat majd az égen.

Részleges napfogyatkozás 2015. március 20.
Közeleg az év egyik leglátványosabb csillagászati eseménye egy részleges napfogyatkozás, mely 2015. március 20-án (pénteken) a délelőtti órákban fog zajlani.

A Kínai (távcső)beszerzés apró titkai
Közismert, hogy az élet minden területén az árucikkek jelentős része Kínában készül. Számos termékünket mi is közvetlenül kínai partnerektől szerzünk be már évek óta, mely sok szempontból izgalmas feladat.

Ha nem szeretnék kínai távcsövet, milyen mélyen kell a zsebembe nyúlni?
Nemrégiben kollégám megkérdezte, mit tudunk ajánlani vevőnek, ha nem szeretne kínai távcsövet vásárolni. A kérdés nem túl gyakori, mondhatni lényegében elméleti miután szóba kerülnek az árak.

Blog archívum:

2021május (1)

február (1)

2017október (1)

2016április (2)

február (1)január (2)

2015december (1)

október (1)szeptember (1)augusztus (3)március (1)február (1)január (1)

2014december (1)

október (1)szeptember (2)augusztus (3)július (3)június (2)május (8)

2013október (1)

Egy pillanat! 
Adhatunk Önnek kedvezményt?
Az email címem:
IGEN, szeretnék kedvezményt kapni.
NEM, köszönöm.