H-P: 9:30-17:00    Szo: ZÁRVA
  Kövessen Hűségprogram Kapcsolat Általános szerződési feltételek Szerviz |   
Bejelentkezem
Kosár
Makszutov távcső és mikroszkóp bolt

Most figyeld meg a szupernapot!

2015. 12. 20.    |    írta: SzarkaLevente    |    Oszd meg: Share

A szuperhold kifejezés meglehetősen közismert, hála a médiának. Ez évente néhány alkalommal figyelhető meg, ekkor a Hold a "szokásosnál" közelebb tartózkodik földünkhöz. Ennek analógiájára szerintem be kellene vezetni a szupernapot, mely a szuperholdnál még ritkábban, évente mindössze egyszer (és pontosan egyszer) figyelhető meg. Mielőtt valami tréfára gyanakodnak a kedves Olvasó, erről szó sincs: a téli napforduló környékén (2015-ben egészen pontosan december 22-én hajnalban) a Nap földközelben tartózkodik vagyis közelebb van hozzánk, mint az év többi részében. (Na jó, ne legyünk ego izé geocentristák, a Föld van ilyenkor napközelben.)

Azon tűnődöm, a nyári napfordulóhoz hasonlóan, miért nem ünnepeljük meg a téli napfordulót, hiszen innentől már csak hosszabbak lesznek a nappalok?! Ilyenkor lenne célszerű a hideg miatt nagy tüzet rakni és az mellett melegedni, meg ugrándozni. :) Mindenesetre az ókori társadalmak megünnepelték ezt a napot, a római birodalomban pl. Szaturnáliának (Szaturnusz ünnepének) nevezték az ezt idő tájt tartott rendezvény-sorozatot. Egyesek szerint a karácsonyt -  Jézus születésének ünnepét - azért választották a keresztény hitvilágban december 25-ére, hogy ellensúlyozzák a pogány Szaturnáliát és - mivel ez a nap közel esik a téli napfordulóhoz, amikortól a nappalok elkezdenek egyre hosszabbak lenni - jelképezzék a fény győzelmét sötétség felett.

Kissé elkanyarodtam a szupernaptól, mindenesetre ha legközelebb megpillantjuk a napot, gondoljunk a fentiekre! Már csak a felhőket és a ködöt kell leküzdeni.

« Bolygóegyüttállások október végén Ki volt az a Maksutov? »
Hozzászólás elküldése
Név *
Email *
Szólj hozzá *
Amennyiben a témával kapcsolatosan választ vár valamilyen kérdésre, akkor kérjük a info@tavcso-mikroszkop.hu címre irjon emailt, ne itt szóljon hozzá.

Írd be számmal az eredményt * : nulla + hat=

Legtöbbet olvasott bejegyzések:

Nem is hinnéd mi mindent figyelhetsz meg ma az égbolton!
Az idei téli időszak meglepően sok derült estével, éjszakával "kényeztette el" a csillagos égbolt szerelmeseit. Érdemes tehát jól felöltözni, kimenni az ég alá és egy kicsit elmerülni az égbolt szépségeiben.

5 tuti tipp, hogy jobban lássuk a Perseidákat
Ha augusztus, akkor Perseidák - idén augusztus 12-ről 13-ra virradó éjjel éri el e meteorraj a maximumát. Késő éjjel, kora hajnalban óránként akár 60-80 meteor is áthúzhat majd az égen.

Részleges napfogyatkozás 2015. március 20.
Közeleg az év egyik leglátványosabb csillagászati eseménye egy részleges napfogyatkozás, mely 2015. március 20-án (pénteken) a délelőtti órákban fog zajlani.

A Kínai (távcső)beszerzés apró titkai
Közismert, hogy az élet minden területén az árucikkek jelentős része Kínában készül. Számos termékünket mi is közvetlenül kínai partnerektől szerzünk be már évek óta, mely sok szempontból izgalmas feladat.

Ha nem szeretnék kínai távcsövet, milyen mélyen kell a zsebembe nyúlni?
Nemrégiben kollégám megkérdezte, mit tudunk ajánlani vevőnek, ha nem szeretne kínai távcsövet vásárolni. A kérdés nem túl gyakori, mondhatni lényegében elméleti miután szóba kerülnek az árak.

Blog archívum:

2021május (1)

február (1)

2017október (1)

2016április (2)

február (1)január (2)

2015december (1)

október (1)szeptember (1)augusztus (3)március (1)február (1)január (1)

2014december (1)

október (1)szeptember (2)augusztus (3)július (3)június (2)május (8)

2013október (1)

Egy pillanat! 
Adhatunk Önnek kedvezményt?
Az email címem:
IGEN, szeretnék kedvezményt kapni.
NEM, köszönöm.