H-P: 9:30-17:00    Szo: ZÁRVA
  Kövessen Hűségprogram Kapcsolat Általános szerződési feltételek Szerviz |   
Bejelentkezem
Kosár
Makszutov távcső és mikroszkóp bolt

Most figyeld meg a Jupitert!

2016. 02. 24.    |    írta: SzarkaLevente    |    Oszd meg: Share

A Jupiter a Naprendszer legnagyobb átmérőjű bolygója, látszó átmérője és fényessége a Vénusz után a legnagyobb. Ennek köszönhetően amatőr távcsövekkel is jól megfigyelhető: most tavasszal különösen érdemes a nyomába eredni, mivel most kezdődik legkedvezőbb láthatósága.

Az óriásbolygó március 8-án kerül szembenállásba a Nappal, látszó mérete ekkor lesz a legnagyobb, mintegy 44" (ez a telehold látszó átmérőjének kb negyvenede). Az esti órákban a keleti égtájon érdemes keresni, de szinte egész éjszaka megfigyelhető az Oroszlán csillagképben mint az égbolt legfényesebb csillaga. Természetesen március 8 után is felkereshetjük, egészen a nyár elejéig. Ekkor belevész az esti szürkületbe, addig azonban egyre korábban és korábban kel.

A Jupiter kistávcsöves megfigyelők számára is tartogat érdekességeket. Négy legfényesebb holdját - Io, Europa, Ganymedes, Callisto - könnyűszerrel megfigyelhetjük már a legkisebb távcsővel, binokulárral is - nem véletlen, hogy már Galilei is fel tudta őket fedezni 1610-ben. A holdak éjszakáról-éjszakára más helyzetben látszódnak, sőt, az éles szemű megfigyelők akár 15 perc alatt észrevehetik mozgásukat. Látszó felszínét két markáns felhősáv uralja, ezeket el sem lehet téveszteni.

Jupiter nagyobb amatőrtávcsővel
8-10 cm-es távcsővel a Jupiter Nagy Vörös Foltja is megpillantható, ha biztosra szeretnénk menni az alábbi oldalon kiszámolhatjuk mikor fordul felénk. Még nagyobb távcsővel - ha kellően jó a nyugodtság - akkor még több felhősávot, fodrot figyelhetünk meg felszínén. A gázóriás gyors tengelyforgását akár már negyed óra alatt is észrevehetjük, amint a felhőzete elfordul. Ekkora méretű távcsövekkel már megfigyelhetjük, ahogy az óriásholdak időnként árnyékot vetnek a gázóriás felhőzetére. 

A Jupiter fotografikusan is népszerű és hálás célpont. Fontos megjegyezni, hogy legalább 3-4 m-re nyújtott fókuszú távcsővel érdemes megpróbálkozni, ellenkező esetben túl kis méretű képet kapunk. Gyors tengelyforgása miatt kb. három perc alatt minél több képkockát (ideális esetben 1-2 ezret) kell a bolygóról rögzíteni és azt feldolgozni. Különösen ajánljuk az ASI 120 MC kamerát erre a célra. 

Érdekes kihívás a Jupiter óriásholdjának, a Ganymedesnek, a felszíni részleteinek megfigyelése. Kellő rutint, kiváló optikát és nyugodt légkört feltételezve, 20 cm-es távcső átmérő felett lehetőség van valamit megörökíteni a hold felszínéből.

« Földközelben a Catalina-üstökös! Hogyan lesz látható a Merkúr-átvonulás? »
Hozzászólás elküldése
Név *
Email *
Szólj hozzá *
Amennyiben a témával kapcsolatosan választ vár valamilyen kérdésre, akkor kérjük a info@tavcso-mikroszkop.hu címre irjon emailt, ne itt szóljon hozzá.

Írd be számmal az eredményt * : nulla + három=

Legtöbbet olvasott bejegyzések:

Nem is hinnéd mi mindent figyelhetsz meg ma az égbolton!
Az idei téli időszak meglepően sok derült estével, éjszakával "kényeztette el" a csillagos égbolt szerelmeseit. Érdemes tehát jól felöltözni, kimenni az ég alá és egy kicsit elmerülni az égbolt szépségeiben.

5 tuti tipp, hogy jobban lássuk a Perseidákat
Ha augusztus, akkor Perseidák - idén augusztus 12-ről 13-ra virradó éjjel éri el e meteorraj a maximumát. Késő éjjel, kora hajnalban óránként akár 60-80 meteor is áthúzhat majd az égen.

Részleges napfogyatkozás 2015. március 20.
Közeleg az év egyik leglátványosabb csillagászati eseménye egy részleges napfogyatkozás, mely 2015. március 20-án (pénteken) a délelőtti órákban fog zajlani.

A Kínai (távcső)beszerzés apró titkai
Közismert, hogy az élet minden területén az árucikkek jelentős része Kínában készül. Számos termékünket mi is közvetlenül kínai partnerektől szerzünk be már évek óta, mely sok szempontból izgalmas feladat.

Ha nem szeretnék kínai távcsövet, milyen mélyen kell a zsebembe nyúlni?
Nemrégiben kollégám megkérdezte, mit tudunk ajánlani vevőnek, ha nem szeretne kínai távcsövet vásárolni. A kérdés nem túl gyakori, mondhatni lényegében elméleti miután szóba kerülnek az árak.

Blog archívum:

2021május (1)

február (1)

2017október (1)

2016április (2)

február (1)január (2)

2015december (1)

október (1)szeptember (1)augusztus (3)március (1)február (1)január (1)

2014december (1)

október (1)szeptember (2)augusztus (3)július (3)június (2)május (8)

2013október (1)

Egy pillanat! 
Adhatunk Önnek kedvezményt?
Az email címem:
IGEN, szeretnék kedvezményt kapni.
NEM, köszönöm.