H-P: 9:30-17:00    Szo: ZÁRVA
  Kövessen Kapcsolat Általános szerződési feltételek Szerviz |   HU  ·  EN
Makszutov.hu távcső és mikroszkóp bolt
A koronavírus járvány miatt kollégáink és vásárlóink védelme érdekében szájmaszk használata kötelező valamint korlátozzuk a szaküzletünkben egyszerre tartózkodó vásárlók számát.

Miért kell olyan sokat várni a távcsövemre?

2021. 02. 08.    |    írta: SzarkaLevente    |    Oszd meg: Share

Azok akik az elmúlt időben rendeltek csillagászati távcsövet, könnyen azzal szembesültek, hogy a kiszemelt termékre sokat, akár hónapokat kellett várni. A mai "instant" világban ez meglehetősen bosszantó - és nem csak vásárlóink számára, de sajnos nekünk is. Hogy mi ennek az oka, az alábbiakban összefoglaljuk.

Alapvetően négy tényezőre lehet visszavezetni ezt a helyzetet:

  • Nagymértékű kereslet növekedés
  • Gyártási problémák
  • Logisztikai problémák
  • Disztribúciós problémák

Lássuk ezeket részletesen.

1) Nagymértékű kereslet növekedés

increase 2020-ban kitört koronavírus járvány során jelentősen megnövekedett a kereset a csillagászati távcsövek iránt valamikor az év közepén. Nemcsak nálunk, de Európában - sőt, talán nem túlzás kijelenteni - az egész világon. (Ennek okát lehet találgatni, most nem térünk ki ebbe az irányba.) A járvány kitörése előtt beszerzett készletek tehát az év második felében tehát szinte mindenütt gyorsan "kifutottak". Kereskedőként örömteli hír a kereslet-növekedés, ám ez a későbbiekben sok "fejfájást" okoz nekünk a mai napig. Logikusan következik, ha nincs távcső rendeljünk még többet, hogy ne legyen hiány belőle. Ez azonban korántsem olyan egyszerű, mint vásárlóként gondoljuk. (Mindjárt látni fogjuk miért.)

2) Gyártási problémák

A csillagászati távcsövek túlnyomó többsége - mondjuk ki: a tömeg gyártott modellek 100%-a - Kínában készül. Mint ahogy fentebb említettük, 2020 közepén - látva a gyorsan fogyó készletet - a kínai gyárakhoz hatalmas mennyiségű új rendelések érkeztek, miközben éppen csak magukhoz tértek az év elején kirobbant koronavírus-járvány miatti "leállásból". A gyártósorok kapacitása mindeközben nem nőtt, mely az egész ellátási láncban fennakadásokat okozott. (Gondoljunk bele: ha a gyár egy alkatrészt a másik gyárból szerzi be, mely késve szállít, akkor végeredményben az egész termék szállítása késik.)  Egy jellemző példát említve: 2020. júliusában megrendelt terméket a kínai partnerünk 60 napos szállításra igazolt vissza. Többszöri határidő-módosítást követően 2021 januárban készült el vele, tehát 2 hónap helyett 6 hónap alatt. Megjegyezzük: más gyártók esetében sem ritka újabban a 9 hónapos gyártás-visszaigazolás, tehát a karácsonyi szállítmányt már januárban meg kellett rendelnünk. 

3) Logisztikai problémák

CMA-CGM-KERGUELEN

A csillagászati távcsövek szinte kizárólag tengeri úton, konténerekbe "csomagolva" jutnak el Európába. A konténerek egyfajta körforgásban vannak, vagyis a Kínában áruval megtöltött konténereket szintén megpakolva viszik vissza. (Vagy üresen, de értelemszerűen ez nem túl gazdaságos megoldás.) A koronavírus-járvány kitörésekor Kínában hosszabb időre leálltak a gyárak, így az export/import forgalom töredékére esett vissza. Ez hatalmas csapás volt a logisztikai szektorra, melyet leépítésekkel kompenzált. A koronavírus járvány miatt felpörgött Kínai gyártás még több konténer szállítását igényelte, így a fentebb említett konténer-körforgás egyensúlya megbillent.

Konténer-hiány alakult ki, egyszerűen nincs mibe pakolni az árut. Ez két dolgot jelent: akár több hetet is "rostokol" az áru, mire a kikötőben hajóra tudják pakolni, ill. megnövekedtek a szállítási költségek. Nem kicsit. Nagyon. Kb. háromszorosára drágult a szállítás költsége, mely a viszonylag terjedelmes, de olcsó dobozok (pl. kistávcsövek) esetén jelentős mértékű, hiszen az árában nagyobb arányt képvisel ez a tétel.

cake

4) Disztribúciós problémák

A csillagászati távcsövek jelentős hányada nem közvetlenül Kínából, hanem európai importőrökön keresztül jut hozzánk - miután ők is megküzdöttek a fentebb említett problémákkal. Alapvetően két hozzáállással találkozunk a szállításokat illetően: egy részük szigorúan tartja magát a rendelési sorrendhez, vagyis, ha hosszú az előrendelési listájuk akkor csak a következő vagy a rákövetkező stb. szállítmányból tud szállítani nekünk. Más disztribútor az aktuálisan beérkező szállítmányt az éppen fennálló megrendelési lista alapján saját belátása (üzletpolitikája) szerint osztja szét a partnerek között, mely azt jelenti, hogy lényegében az igényelt mennyiség töredékét kapjuk meg - hogy pontosan mennyit, csak közvetlenül a szállítás előtt derül ki. 

A fentiek sajnos azt jelentik, hogy a korábbinál tovább tart a csillagászati távcsövek beszerzése, ráadásul a beszerezési idő előrejelzése is sokkal bizonytalanabb. A problémák sajnos nem orvosolhatóak rövid távon, így fel kell készülni, hogy az idei évet jó eséllyel távcsőhiány, megnövekedett szállítási idő jellemzi.

Mindez nekünk is roppant kellemetlen, nemcsak vásárlóink számára. 

« Mit tudnak az új Bresser lencsés távcsövek? Részleges napfogyatkozás 2021. június 10. »
Hozzászólás elküldése
Név *
Email *
Szólj hozzá *
Amennyiben a témával kapcsolatosan választ vár valamilyen kérdésre, akkor kérjük a info@tavcso-mikroszkop.hu címre irjon emailt, ne itt szóljon hozzá.

Írd be számmal az eredményt * : öt + nulla=

Legtöbbet olvasott bejegyzések:

Részleges napfogyatkozás 2015. március 20.
Közeleg az év egyik leglátványosabb csillagászati eseménye egy részleges napfogyatkozás, mely 2015.

Ha nem szeretnék kínai távcsövet, milyen mélyen kell a zsebembe nyúlni?
Nemrégiben kollégám megkérdezte, mit tudunk ajánlani vevőnek, ha nem szeretne kínai távcsövet vásárolni.

A Kínai (távcső)beszerzés apró titkai
Közismert, hogy az élet minden területén az árucikkek jelentős része Kínában készül. Számos termékünket mi is közvetlenül kínai partnerektől szerzünk be már évek óta, mely sok szempontból izgalmas feladat.

Nem is hinnéd mi mindent figyelhetsz meg ma az égbolton!
Az idei téli időszak meglepően sok derült estével, éjszakával "kényeztette el" a csillagos égbolt szerelmeseit.

5 tuti tipp, hogy jobban lássuk a Perseidákat
Ha augusztus, akkor Perseidák - idén augusztus 12-ről 13-ra virradó éjjel éri el e meteorraj a maximumát.

Blog archívum:

2021május (1)

február (1)

2017október (1)

2016április (2)

február (1)január (2)

2015december (1)

október (1)szeptember (1)augusztus (3)március (1)február (1)január (1)

2014december (1)

október (1)szeptember (2)augusztus (3)július (3)június (2)május (8)

2013október (1)

Egy pillanat! 
Adhatunk Önnek kedvezményt?
Az email címem:
IGEN, szeretnék kedvezményt kapni.
NEM, köszönöm.