H-P: 9:30-17:00    Szo: ZÁRVA
  Kövessen Kapcsolat Általános szerződési feltételek Szerviz |   HU  ·  EN
Makszutov.hu távcső és mikroszkóp bolt
Kedves Vásárlóink! A koronavírus járvány súlyosbodása miatt kollégáink és vásárlóink védelme érdekében korlátozzuk a szaküzletünkben egyszerre tartózkodó vásárlók számát. Ezen túlmenően szájmaszk használata is kötelező! Megértésüket köszönjük.

Miért érdemes dobson távcsövet vásárolni?

2020. 07. 09.    |    írta: KiralyAmanda    |    Oszd meg: Share

A dobson távcsövek feltalálója John Dobson amerikai amatőrcsillagász volt. Olyan távcsövet épített házilag, amely előállítása lényegesen olcsóbb volt, mint egy azonos méretű, de másmilyen rendszerű távcsőé. Találmányával és ismeretterjesztési tevékenységével tömegeknek adott lehetőséget arra, hogy mélyebben is megismerkedjenek az éjszakai égbolttal. Napjainkban a dobson távcsövek még mindig gyakori távcsőtípusnak számítanak - nem véletlenül.

Optikai teljesítmény/ár arány tekintetében messze a dobsonok a legjobbak

A dobsonok optikai szempontból Newton-távcsövek: a rendszer egy paraboloid főtükörből és egy sík segédtükörből állnak. Ráadásul ekvatoriális állvány helyett a dobson egy nagyon egyszerű, (gyakran a legegyszerűbb pozdorja-lapokból) összeszerelhető állványon kap helyet. Ezzel a távcső előállítási költsége sokkal kisebb, mint bármilyen más rendszerű távcsőé. Ennek eredményeképpen adott árkategóriában sokkal nagyobb méretű (és ezáltal optikai teljesítményű) távcső vásárolható, mint más típusokból.

A Newton-távcsövek optikai rendszere

Ha egy amatőrcsillagász elsődleges szempontja a minél nagyobb távcső, akkor a dobson szerelésű a legalkalmasabb választás.

Könnyű kezelhetőség

Egy kezdő amatőrcsillagász számára kihívást jelenthet egy ekvatoriális állvány: pólusra kell vele állni, és tisztában kell lenni azzal, hogy pontosan milyen két tengely mentén mozog a távcső. Szintén növeli ezen mechanikák ?macera? faktorát, hogy szét és összeszerelést követően ki kell egyensúlyozni a tengelyeket. Ezzel szemben egy dobson távcsövet csak le kell tenni az észlelőhelyen, és egyszerűen, kézzel mozgatva lehet használni. Kortól függetlenül bárki, percek alatt el tudja sajátítani a használatát.

Classic vagy flex?

A Classic dobsonok zárt tubussal rendelkeznek, míg a flex-ek tubusa összecsukható. Utóbbiak nagyon hasznosak abban az esetben, ha az észlelő a távcsövét szállítani akarja - összecsukva ugyanis könnyen elfér egy átlagos autó csomagtartójában. A Flex megoldás hátránya, hogy a kép kontrasztját leromboló szórt fényekkel ill. A test melegéből adódó melegedésel szemben kevesebb védelemmel rendelkezik, mely ellen pl. árnyékoló huzattal lehet védekezni. 

200/1200 Classic dobson nagyon népszerű a vizuális észlelést kedvelő amatőrcsillagászok körében.

250/1200 Flex dobson

GoTo-val, vagy anélkül?

Azok számára, akik alapos égismeretre szeretnének szert tenni, és szívesen elbíbelődnek a csillagtérképpel és távcső mozgatásával, azoknak GoTo nélkül tudom ajánlani a távcsövet. A magam részéről gyakran előfordul, hogy csak nézelődök, az okulárba nézve pásztázom az eget, és meglátom, hogy mit találok.

A GoTo dobson előnye, hogy a vizsgált objektum az okulárban marad, a távcső mozgása ellensúlyozza a Föld forgását.


A dobsonok hátrányai

Egyik távcső sem felel meg az összes célra, és ez a dobsonokra is igaz. Asztrofotózásra például kevéssé javasolhatóak. Habár a csillagok követése még GoTo dobsonok esetében megoldott, a látómező ebben az esetben is elfordul, mivel szinte minden esetben az egyszerűség miatt azimutális rendszerűek. Éppen ezért a dobsonokat azok számára ajánlom, akik a vizuális észlelést részesítik előnyben.

Az azimutális szerelés kissé megnehezíti a zenit közelében lévő objektumokra való pozícionálást. Szerencsére ez a probléma csak a GoTo vezérlés nélküli távcsövekre igaz, ugyanis a GoTo dobsonok automatikusan kezelik a problémát.

 

« Távcsöves alapismeretek: az okulár
Hozzászólás elküldése
Név *
Email *
Szólj hozzá *
Amennyiben a témával kapcsolatosan választ vár valamilyen kérdésre, akkor kérjük a info@tavcso-mikroszkop.hu címre irjon emailt, ne itt szóljon hozzá.

Írd be számmal az eredményt * : három + kilenc=

Legtöbbet olvasott bejegyzések:

Részleges napfogyatkozás 2015. március 20.
Közeleg az év egyik leglátványosabb csillagászati eseménye egy részleges napfogyatkozás, mely 2015.

Ha nem szeretnék kínai távcsövet, milyen mélyen kell a zsebembe nyúlni?
Nemrégiben kollégám megkérdezte, mit tudunk ajánlani vevőnek, ha nem szeretne kínai távcsövet vásárolni.

A Kínai (távcső)beszerzés apró titkai
Közismert, hogy az élet minden területén az árucikkek jelentős része Kínában készül. Számos termékünket mi is közvetlenül kínai partnerektől szerzünk be már évek óta, mely sok szempontból izgalmas feladat.

5 tuti tipp, hogy jobban lássuk a Perseidákat
Ha augusztus, akkor Perseidák - idén augusztus 12-ről 13-ra virradó éjjel éri el e meteorraj a maximumát.

Nem is hinnéd mi mindent figyelhetsz meg ma az égbolton!
Az idei téli időszak meglepően sok derült estével, éjszakával "kényeztette el" a csillagos égbolt szerelmeseit.

Blog archívum:

2021május (1)

február (1)

2017október (1)

2016április (2)

február (1)január (2)

2015december (1)

október (1)szeptember (1)augusztus (3)március (1)február (1)január (1)

2014december (1)

október (1)szeptember (2)augusztus (3)július (3)június (2)május (8)

2013október (1)

Egy pillanat! 
Adhatunk Önnek kedvezményt?
Az email címem:
IGEN, szeretnék kedvezményt kapni.
NEM, köszönöm.