H-P: 9:30-17:00    Szo: ZÁRVA
  Kövessen Kapcsolat Általános szerződési feltételek Szerviz |   HU  ·  EN
Makszutov.hu távcső és mikroszkóp bolt

Melyik ultrahordozható azimutális mechanikát válasszam?

2018. 04. 17.    |    írta: Füzesi András    |    Oszd meg: Share

2018. tavaszán a SkyWatcher számos kisméretű, ultrahordozható mechanikát dobott piacra AZ-3R, Avant AZ-EQ, AZ-5, AZ-GTi néven. Az alábbiakban ezeket a mechanikákat vesszük kissé alaposabban szemügyre, megnézve mik az egyezőségek és a különbségek közöttük.

Mielőtt a különbségekre kitérnénk, érdemes áttekinteni mi az amiben megegyeznek ezek a mechanikák. Mindenekelőtt kisméretű, kis teherbírású eszközök, azok számára a legelőnyösebbek akik a hordozhatóságot tartják a legfontosabbnak távcsövükkel szemben. Cserébe ezért 8 cm-es lencsés-, 12 cm-es katadioptrikus- (SC, MC) vagy 13 cm átmérőjű rövid, könnyű newton távcső tubusok számára javasolhatóak. A teherbírást az is limitálja, hogy a Star Adventurer mechanikáknál megismert könnyű (a vastagabbik cső 3 cm, a kihúzott második elem 2 cm átmérőjű) háromlábra helyezhetőek rá. Szükség esetén a háromlábra oszlopmagasító is tehető, amire szükség is van, ha csak nem kívánunk lemondani a zenit közeli észlelésről. Mivel az állványfejek alján 3/8"-es menet található, nagyobb teherbírású videó- vagy műszerállványra is felhelyezhetőek az új állványfejek.

  Avant AZ-EQ AZ-GTi AZ-3R AZ-5
Típus: Azimutális/ekvatoriális Azimutális Azimutális Azimutális
Motorizált: Nem Igen Nem Nem
Beépített enkóderek: Nem Igen Nem Nem
Finommozgatás: Igen csak motorizált Igen Igen
Wifi vezérlés: Nem Igen Nem Nem
Pólustávcső: Nem Nem Nem Nem

A távcső tubus és a mechanika összeállításakor van egy dolog amire érdemes odafigyelni. A fenti mechanikákra (az Avant AZ-EQ kivételével) prizmasín segítségével erősíthető fel a távcső, melyek esetében előfordulhat, hogy a gyártó közvetlenül azt rászereli tubusra, míg más esetekben tubusgyűrű(k) segítségével teszi ezt meg. Utóbbi eseten kényelmesen elfordítható a tubusgyűrűben a tubus, előbbi esetben azonban előfordulhat, hogy egy ekvatoriális mechanikára tervezett tubust azimutális mechanikára téve a keresőtávcső "alulra" kerül. Vásárláskor tehát figyeljünk oda, hogy milyen irányba esik majd a keresőtávcső a mechanikára rászerelt tubus esetén, mivel kellemetlen perceket okozhat ha alulra kerül.

Balról jobbra: Avant AZ-EQ, AZ-GTi, AZ-3R, AZ-5

A fenti képen jól látszik a mechanikák egymáshoz viszonyított aránya. Ami rögtön feltűnik az új mechanikafejek kapcsán, hogy a motoros meghajtású AZGTi kivételével, mind rendelkezik kézi mozgatású finommozgatási lehetőséggel, persze a durva célra állást továbbra is a tengelyek kioldott állapotában lehet elvégezni. Valamilyen szempontból mind a négy mechanikafejnek vannak egyedi jellemzői a többihez képest.

SkyWatcher Avant AZ-EQ

Az Avant AZ-EQ mechanika tagadhatatlan előnye, hogy pár mozdulattal válthatunk a főként csillagászatra alkalmas ekvatoriális működés és a nappali felhasználáskor előnyösebb azimutális mozgatás között. Utóbbi esetben mintegy fotóállványként is hasznosítható a mechanika, különösen mivel szabvány 1/4"-os állványmenet csatlakozással fényképezőgép, vagy videó is ráilleszthető a fejre. Igaz külön kiegészítő nélkül csakis álló vagy valamilyen szögben döntött felvétel készíthető így. Mindkét tengely mentén 360°-ban körbeforgatható mechanika az EQ1-2 flexibilis finommozgató karral is használható, de a gyári rövid kis gumírozott mozgatógombokkal is nagyon kényelmesen, finoman mozgatható. Az Avant AZ-EQ ellensúlytengelye az EQ-1-2 típusokéval egyezően 12 mm-es átmérővel készült. Szubjektív véleményem szerint szerencsésebb lett volna ennél a mechanikánál is a prizmasínes csatlakozás mellett maradni, mert egy hosszabb cső forgatónyomatékához az állványmenetes csatlakozás nem biztos, hogy elegendő lesz.

SkyWatcher AZ-GTi

Másodikként a AZ-GTi motorizált azimutális mechanika jellemzőit nézzük át. Ahogy a képen is látszik, a többi fejhez képest nem is olyan kicsi, mégis kompakt, tömzsi. A tudása is figyelemre méltó! Hatalmas előnye, hogy vezérléséhez nincs is másra szükség csupán egy okostelefonra, vagy tabletre és ahogy később látni fogjuk a kábeleket is megspórolhatjuk. Az AZ-GTi wifi hálózaton keresztül teljes értékű kompakt GoTo mechanikaként vezérelhető, például a SkySafari 5 mobilos planetáriumprogrammal, ami többek közt, frissíthető kisbolygó és üstökös adatbázist is tartalmaz. A mechanika hátulján egy apró bekapcsoló gomb és működés visszajelző led páros, egy a Canon digitális fényképezőgépekkel kompatibilis távvezérlő csatlakozó (Jack dugós), a 230V-os hálózati tápegység csatlakozó aljzata, valamint egy kézivezérlő csatlakozó található.

Mint a kezelőszervekből is következtethető Canon fényképezőgépünk távvezérlése is wifin keresztül történhet. Természetesen nem csak hálózati adapterrel (nem tartozék), hanem elemről/akkumulátorokról is működtethető az AZ-GTi mechanikafej. Ehhez a burkolatba rejtett elemtartó, kétféle tápellátási lehetőséget is biztosít, egyrészt AA-s ceruzaelemekkel/akkumulátorokkal, másrészt - egy okos megoldással - a teleptartó (9V-os elem csatlakozójával)  leválasztható és a csatlakozóhoz 9V elem is illeszthető, mivel a gyártói specifikáció szerint a tápellátás: DC 7.5-14V tartományba esik.

A Vixen-kompatibilis csatlakozó segítségével jól kiegyensúlyozható a távcsövünk, de hogy a lábak ne legyenek útba a hosszabb tubusoknak, bizony szükség lesz oszlophosszabbító használatára. Mindkét tengelyen függetleníthető a mozgatás a motoroktól, mindenesetre a horizontális rögzítő csavart kicsit nagyobbra is méretezhette volna a gyártó, a függőleges tengelyé viszont kellően stabil. A hordozhatósága és a GoTo funkciója miatt komoly népszerűséget jósolok ennek a jól eltalált motorizál mechanikafejnek.

SkyWatcher AZ-3R

A harmadik új mechanikafejünk, az AZ-3R ugyan magán viseli az elődjének tekinthető AZ-3 mechanika nevét, azonban nem sokban emlékeztet  rá. A régi AZ-3 mechanikával szemben a mindkét tengely csigaorsós finommozgatást kapott, valamint az új AZ-3R esetében a vízszintes mozgatás is 100%-ig rögzíthető. A finommozgató kar, praktikusan az ellentétes oldalra is átszerelhető. Szubjektív véleményem szerint a stabilitása nagyon meggyőző, ebből a szempontból talán a legjobb a négy mechanikafejet közül, aminek a rövid erőkarok a fő okai. Az alsó széles alátámasztás mellett a függőleges tengely is épp csak annyira távolodik el, hogy még akadálytalanul mozogjon, emiatt ennél a mechanika-fejnél is célszerű oszlophosszabbítót használni ha a tubus beleérne a lábba, például zenit közeli észlelés esetén.

Az AZ-3-modellhez képes az AZ-3R is Vixen-kompatibilis prizmasínt képes fogadni, ami szintén igazán kényelmessé teszi a használatát. Igazi utazó állványfej, amely nem csak a hobbi vizuális csillagászok/természetfigyelőknek fog sok örömet okozni, hanem természetfigyelésen kívül a spektívek, óriásbinokulárok szerelmeseinek is ajánlható.

SkyWatcher AZ-5

SkyWatcher AZ-4 vs AZ-5

A hordozhatóság és a stabilitás megfizethető bajnoka sokak számára az AZ-4 mechanika, amelynek talán csak azt lehetett felróni, hogy nem rendelkezett finommozgatási lehetőséggel, így nem csoda, ha nagyot dobban az ember szíve az új AZ-5 mechanika láttán. Ha egy kis csalódottságot érzünk az nem az állványfej miatt van, hanem a lábak stabilitásából fakad. Az AZ-5-öt szerencsésebb lett volna AZ4-EQ3- alu, vagy még inkább acéllábbal gyártani, hiszen a finommozgatást biztosító csigahajtás eleve kissé "fejnehézzé" tette az oldalra kinyúló mechanikafejet. Mellesleg ez a kinyúló kialakítás megkönnyíti a zenit közeli észlelés lehetőségét. A finommozgatás azért sok mindenért kárpótol és kioldva is könnyen mozgatható marad a mechanika, így nem lehetetlen közepes nagyításon lekövetni például a nemzetközi űrállomás pályáját az égen, vagy egy magasan áthaladó utasszállító röptét.

Az AZ-5 mechanikafej esetében is 360°-ban körbeforgatható mindkét tengely mentén a távcső amit persze vertikális irányban nem tudunk kihasználni, mivel a távcső beleütközne az állványfejbe.

Összehasonlítva az AZ-4-et és az AZ-5-öt jól látszik, hogy közel azonos méretű mindkét fej, kivéve a finomozgatáshoz szükséges mechanikai elemek okozta méretnövekedést. Az AZ-5-nél elmaradt a hosszú mozgató kar, de sokan eddig is a távcső tubust mozgatva navigáltak az AZ-4-esetében is. Az AZ-5 így is jó kompromisszum, ha ésszel terheljük, a finommozgatási lehetősége pedig nagyon szerethetővé teszi.

Reméljük, a tapasztalataink segítenek abban, hogy a fenti mechanikák közül kiválasszuk azt, ami leginkább megfelel céljainkra.

« Miért ajánlom kezdőknek a Skywatcher Virtuoso 90MC távcsövet? Kipróbáltuk: Celestron StarSense modul »
Hozzászólás elküldése
Név *
Email *
Szólj hozzá *
Amennyiben a témával kapcsolatosan választ vár valamilyen kérdésre, akkor kérjük a info@tavcso-mikroszkop.hu címre irjon emailt, ne itt szóljon hozzá.

Írd be számmal az eredményt * : kilenc + nulla=

Legtöbbet olvasott bejegyzések:

Részleges napfogyatkozás 2015. március 20.
Közeleg az év egyik leglátványosabb csillagászati eseménye egy részleges napfogyatkozás, mely 2015.

Ha nem szeretnék kínai távcsövet, milyen mélyen kell a zsebembe nyúlni?
Nemrégiben kollégám megkérdezte, mit tudunk ajánlani vevőnek, ha nem szeretne kínai távcsövet vásárolni.

A Kínai (távcső)beszerzés apró titkai
Közismert, hogy az élet minden területén az árucikkek jelentős része Kínában készül. Számos termékünket mi is közvetlenül kínai partnerektől szerzünk be már évek óta, mely sok szempontból izgalmas feladat.

Mit tudnak az új Bresser lencsés távcsövek?
Nemrégiben kerültek fel egyes Bresser Messier lencsés távcsövek a kínálatunkba. Vajon hogyan teljesítenek, miben jobbak-rosszabbak mint a jól ismert SkyWatcher refraktorok?

Nem is hinnéd mi mindent figyelhetsz meg ma az égbolton!
Az idei téli időszak meglepően sok derült estével, éjszakával "kényeztette el" a csillagos égbolt szerelmeseit.

Blog archívum:

2021május (1)

február (1)

2017október (1)

2016április (2)

február (1)január (2)

2015december (1)

október (1)szeptember (1)augusztus (3)március (1)február (1)január (1)

2014december (1)

október (1)szeptember (2)augusztus (3)július (3)június (2)május (8)

2013október (1)

Egy pillanat! 
Adhatunk Önnek kedvezményt?
Az email címem:
IGEN, szeretnék kedvezményt kapni.
NEM, köszönöm.