H-P: 9:30-17:00    Szo: ZÁRVA
  Kövessen Hűségprogram Kapcsolat Általános szerződési feltételek Szervíz |   
Bejelentkezés
Kosár
Makszutov.hu távcső és mikroszkóp bolt

Kipróbáltuk: Celestron StarSense modul

2020. 03. 30.    |    írta: SzarkaLevente    |    Oszd meg: Share

Nemcsak a hétköznapi életben, de a csillagászati eszközök között is egyre több elektronikus "kütyüt" találunk. A Celestron StarSense modul is egyike ezeknek: azt ígéri, hogy segítségével goto mechanikánkat tudjuk minden más megoldásnál egyszerűbben betanítani. Az ördög a részletekben lakozik: vajon mennyire pontos?

A StarSense modul Celestron és SkyWatcher mechanikákhoz készült változatokban elérhető. A különbség mindössze egy külső "elosztó" doboz, mely a SkyWatcher mechanikák esetében szükséges: erre lehet kötni a StarSense kézivezérlőt és a kamerát. (Igen: a SkyWatcher SynScan kézivezérlője lényegében "feleslegessé" válik.) Legtöbb Celestron mechanikán két AUX feliratú csatlakozó található, ezek esetében nincs szükség a külső "elosztó" dobozra. A csomagban található még egy tartóláb, mellyel a SkyWatcher és sok Celestron távcsövön található papucsra erősíthető a kamera, a keresőtávcső helyére.

Hogyan működik?
Ahogy fentebb említettük, a StarSense modul két egységből áll: egy kamerából és egy kézivezérlőből. A rendszer működési elve nem túl bonyolult: a kamera az ég egyes pontjairól felvételeket készít, majd a kézivezérlő összeveti a felvételen látható csillagokat a katalógusával és meghatározza, hogy a látómező közepe hova esik. (Ez az ún. plate solving.) Három ilyen referencia-pont beállítása után a mechanika kalibrálása megtörténik. Mindez jól hangzik elméletben - és a gyakorlatban?

Puding próbája az evés

A Celestron StarSense modult egy Celestron 5"-es SC távcsővel próbáltam ki Astro Fi mechanikán. Az azimutális mechanika az alsó kategóriát képviseli a Celestron kínálatában. A távcső 1250 mm-es fókuszába helyezett 25 mm-es okulár 50x-es nagyítást ad kb. 1 fokos látómező mellett.  A tesztelést külvárosi égen végeztem, a szabadszemes határfényesség kb. 4 - 4.5 magnitúdó volt. A belátható égterület a teljes égbolt kb 1/3-ára korlátozódott. Amint látható a körülmények messze voltak az ideálistól, lássuk ilyen nehezített pályán hogyan teljesített az eszköz.

Bekapcsolást követően a megfigyelőhely koordinátáit kell megadni. (A GPS alapú koordináták kissé körülményesen táplálhatóak be - szerencsére csak egyszer kell elvégezni.) Minden betanítás előtt szükséges megadni a helyi dátumot/időt (vagy ha van GPS egység csatlakoztatva, akkor ennek lekérdezése is automatizálható), majd elkezdődik az automatikus betanítás. A távcső rááll az égbolt egyes pontjaira, elkészíti a felvételeket, majd elvégzi a képmező közepének meghatározását.

És az eredmény? Pont olyan pontos a betanítás, mint amikor azt saját magam végzem el, vagyis állítom be a referencia-csillagokat a látómező közepébe.

Mi van, ha az égbolt kisebb része látható egy adott megfigyelőhelyről? Semmi probléma: lehetőség van manuális betanításra, mely abból áll, hogy a felhasználó saját maga mozgatja a mechanikát az ég három, általa kiválasztott pontjára és ott végzi el a kamera a látómező közepének meghatározását. Ezeket a pozíciókat (azimutális értékeket) a vezérlés elmenti és legközelebb ugyanoda áll vissza és végzi el immár automatikusan a betanítást. 

Gyakorlott amatőrcsillagászok számára rutinfeladat a keresőtávcső párhuzamosítása. Nos, ezt ebben az esetben sem lehet megúszni, hiszen semmi nem garantálja, hogy a kamera és a távcső optikai tengelye egymással párhuzamos. Szerencsére van lehetőség (sőt nagyon ajánlott) egyszer kalibrálni a párhuzamosságot. Mindezt elektronikusan lehet megtenni: a távcső látómezejébe egy fényes csillagot beállítva egy újabb plate solvinggal a kamera meghatározza a látómezejének tényleges közepét. Ezt a beállítást a vezérlés elmenti és legközelebb ezt az értéket felhasználja a betanítás során. Tapasztalatom szerint elég jól működik a rendszer azután is, hogy a papucsából a kamerát eltávolítjuk és visszahelyezzük.

A vezérlésnek van még egy hasznos jellemzője: detektálja ha más mechanikára van csatlakoztatva és lehetőség ad arra, hogy az eltárolt paramétereket külön-külön "rekeszbe" mentse a mechanikának megfelelően.

Érdemes pár szót is ejteni arról, mi nem tetszett a rendszerben: SkyWatcher mechanika használatakor kissé sok kábellel kell számolni, köszönhetően a külső elosztódoboznak. Másik "nemszeretem" dolog a StarSense kézivezérlő kijelző és annak "lassúsága". Esetenként 4 sorosra vált, ami kisebb betűket, nehezebb olvashatóságot jelent, valamint (mérsékelt) hidegben a kijelző scrollozása "elmosódik".   

Összefoglalva: alapvetően egy precízen, pontosan dolgozó, felhasználóbarát rendszert kapunk. A StarSense kézivezérlő kijelzőjének "hiányosságai" sajnos lerontják a rendszer használati élvezetét. 

« Melyik ultrahordozható azimutális mechanikát válasszam? Játssz velünk! »

1 hozzászólás

Bata László (2020. 04. 19. 11:01)
Negyon jó, hogy végre itthon is megjelentek a kényelmes plate solvingon alapuló gyári pozícióbeállító megoldások. Remélem, hogy a közlejövőben szintén hallhatunk - illetve majd meg is vásárolhatjuk - a Celestron olcsó, push-to megoldásos Starsense Explorer távcsöveiről, amiket közvetlenül a telefonunk kamerája segítségével lehet célra irányozni.

Hozzászólás elküldése
Név *
Email *
Szólj hozzá *
Amennyiben a témával kapcsolatosan választ vár valamilyen kérdésre, akkor kérjük a info@tavcso-mikroszkop.hu címre irjon emailt, ne itt szóljon hozzá.

Írd be számmal az eredményt * : öt + nulla=

Legtöbbet olvasott bejegyzések:

Részleges napfogyatkozás 2015. március 20.
Közeleg az év egyik leglátványosabb csillagászati eseménye egy részleges napfogyatkozás, mely 2015.

Ha nem szeretnék kínai távcsövet, milyen mélyen kell a zsebembe nyúlni?
Nemrégiben kollégám megkérdezte, mit tudunk ajánlani vevőnek, ha nem szeretne kínai távcsövet vásárolni.

A Kínai (távcső)beszerzés apró titkai
Közismert, hogy az élet minden területén az árucikkek jelentős része Kínában készül. Számos termékünket mi is közvetlenül kínai partnerektől szerzünk be már évek óta, mely sok szempontból izgalmas feladat.

Nem is hinnéd mi mindent figyelhetsz meg ma az égbolton!
Az idei téli időszak meglepően sok derült estével, éjszakával "kényeztette el" a csillagos égbolt szerelmeseit.

5 tuti tipp, hogy jobban lássuk a Perseidákat
Ha augusztus, akkor Perseidák - idén augusztus 12-ről 13-ra virradó éjjel éri el e meteorraj a maximumát.

Blog archívum:

2021május (1)

február (1)

2017október (1)

2016április (2)

február (1)január (2)

2015december (1)

október (1)szeptember (1)augusztus (3)március (1)február (1)január (1)

2014december (1)

október (1)szeptember (2)augusztus (3)július (3)június (2)május (8)

2013október (1)

Egy pillanat! 
Adhatunk Önnek kedvezményt?
Az email címem:
IGEN, szeretnék kedvezményt kapni.
NEM, köszönöm.