H-P: 9:30-17:00    Szo: ZÁRVA
  Kövessen Hűségprogram Kapcsolat Általános szerződési feltételek Szerviz |   
Bejelentkezem
Kosár
Makszutov távcső és mikroszkóp bolt

Ki volt az a Maksutov?

2016. 01. 17.    |    írta: SzarkaLevente    |    Oszd meg: Share

Az elmúlt tíz évben szaküzletünk Makszutov.hu távcső- és mikroszkóp bolt néven üzemelt, azt hiszem ideje bemutatnunk honnan származik ez a név. Ennek aktualitása cikkünk végén kiderül, bár a figyelmes olvasó már kitalálhatta.

Dmitri Maksutov (1896-1964) egy orosz optikus volt, (kereszt)neve meglehetősen közismert az amatőrcsillagászok körében: különösen a Makszutov-Cassegrain ill. ritkábban a Makszutov-Newton rendszerek az amatőrcsillagászok közkedvelt műszerei. Ezeket a műszereket a mai nap is talán a legjobb képminőséget adó tükrös távcsöveknek ismerik szakmai berkekben.

D. Maksutov  leginkább arról ismert, hogy 1941-ben megalkotott egy olyan meniszkusz-lencsét (erősen "homorú" lencse) mely jelentősen megnöveli a tükrös távcsövek képminőségét, amennyiben azt a főtükrük elé helyezzük. A meniszkusz lencse meglehetősen univerzálisnak bizonyult, többféle típusú távcsőben (Newton, Cassegrain) is felhasználható. A meniszkusz-lencsére vonatkozó kutatását 1944-ben publikálta mind Oroszországban, mind Amerikában, szabadalmi oltalmát 1946-ban jegyezték be.

Nem D. Maksutov volt az egyetlen, de még csak az első sem, aki megalkotta a meniszkusz-lencsét. Tőle függetlenül mások is foglalkoztak a témával - köztük a hologram feltalálójaként ismert magyar születésű Gábor Dénes is - azonban a második világháború zavaros viszonyai nagyon megnehezítették az információcserét. D. Maksutov nemcsak a csillagászati optikák terén végzett elmélyült kutatást, de más szakterületen is számos szabadalmat jegyeztetett be.

---

A kiváló képminőségükről ismert Makszutov-Cassegrain távcsövek adták az ihletet, hogy induláskor ezt a nevet válasszuk. Az akkor 20 éves amatőrcsillagászati "pályafutásomnak" köszönhetően csillagászati távcsövek forgalmazásával kezdtük szaküzletünket, azonban az évek során portfóliónkat bővítettük a közelebbi-távolabbi "optikai rokonokkal": binokuláris távcsövekkel, mikroszkópokkal, éjjellátókkal. A Makszutov név sok szempontból jó választás volt: könnyen megjegyezhető volt onnan, hogy (laikusok számára) megjegyezhetetlen :)

A fentiek miatt döntöttünk úgy, hogy weboldalunkat és email címünket könnyebben megjegyezhetővé tesszük: ezentúl elsődlegesen a tavcso-mikroszkop.hu domain alatt leszünk elérhetőek. Boltunk neve a továbbiakban is Makszutov.hu távcső- és mikroszkóp bolt lesz, és a korábbi, tavcso-mikroszkop.hu domain címen is megtalálnak bennünket.

« Most figyeld meg a szupernapot! Földközelben a Catalina-üstökös! »

2 hozzászólás

Szarka Levente (2016. 04. 03. 00:44)
Ez attól függ melyik oldalt látogattad meg _utoljára_.

Sikonya Gyula (2016. 02. 03. 16:26)
Igenám, de amikor egy korszerű böngészőprogramban elkezdjük beírni az új címet, akkor az automatikusan ki is egészíti tavcso.hu-ra, ha talál olyat az előzményekben...

Hozzászólás elküldése
Név *
Email *
Szólj hozzá *
Amennyiben a témával kapcsolatosan választ vár valamilyen kérdésre, akkor kérjük a info@tavcso-mikroszkop.hu címre irjon emailt, ne itt szóljon hozzá.

Írd be számmal az eredményt * : hét + hét=

Legtöbbet olvasott bejegyzések:

Nem is hinnéd mi mindent figyelhetsz meg ma az égbolton!
Az idei téli időszak meglepően sok derült estével, éjszakával "kényeztette el" a csillagos égbolt szerelmeseit. Érdemes tehát jól felöltözni, kimenni az ég alá és egy kicsit elmerülni az égbolt szépségeiben.

5 tuti tipp, hogy jobban lássuk a Perseidákat
Ha augusztus, akkor Perseidák - idén augusztus 12-ről 13-ra virradó éjjel éri el e meteorraj a maximumát. Késő éjjel, kora hajnalban óránként akár 60-80 meteor is áthúzhat majd az égen.

Részleges napfogyatkozás 2015. március 20.
Közeleg az év egyik leglátványosabb csillagászati eseménye egy részleges napfogyatkozás, mely 2015. március 20-án (pénteken) a délelőtti órákban fog zajlani.

A Kínai (távcső)beszerzés apró titkai
Közismert, hogy az élet minden területén az árucikkek jelentős része Kínában készül. Számos termékünket mi is közvetlenül kínai partnerektől szerzünk be már évek óta, mely sok szempontból izgalmas feladat.

Ha nem szeretnék kínai távcsövet, milyen mélyen kell a zsebembe nyúlni?
Nemrégiben kollégám megkérdezte, mit tudunk ajánlani vevőnek, ha nem szeretne kínai távcsövet vásárolni. A kérdés nem túl gyakori, mondhatni lényegében elméleti miután szóba kerülnek az árak.

Blog archívum:

2021május (1)

február (1)

2017október (1)

2016április (2)

február (1)január (2)

2015december (1)

október (1)szeptember (1)augusztus (3)március (1)február (1)január (1)

2014december (1)

október (1)szeptember (2)augusztus (3)július (3)június (2)május (8)

2013október (1)

Egy pillanat! 
Adhatunk Önnek kedvezményt?
Az email címem:
IGEN, szeretnék kedvezményt kapni.
NEM, köszönöm.