H-P: 9:30-17:00    Szo: ZÁRVA
  Kövessen Hűségprogram Kapcsolat Általános szerződési feltételek Szerviz |   
Bejelentkezem
Kosár
Makszutov távcső és mikroszkóp bolt

Hogyan lesz látható a Merkúr-átvonulás?

2016. 04. 03.    |    írta: SzarkaLevente    |    Oszd meg: Share

Idén május 9-én 13:12 és 20:42 között tanúi lehetünk egy különleges eseménynek: hazánkból is megfigyelhető lesz, ahogyan a Merkúr bolygó áthalad Napunk előtt. Bár a Nap 20 óra 06 perckor lenyugszik, az áthaladás nagy részéről nem maradunk le. Szabad szemmel ugyan nem, de napszűrővel ellátott kisebb távcsővel megfigyelhető lesz a jelenség, vagyis ahogy a bolygó apró fekete korongként látszik majd áthaladni a Nap előtt. Nagyon fontos, hogy megfelelő fénycsökkentő eszköz nélkül ne nézzünk a Napba!

Merkúr átvonulás 2003-ban

A következő Merkúr-átvonulás 2019. november 11-én napközben figyelhető meg, ezt követően pedig majd csak 2032. november 13-án láthatunk ilyen jelenséget. Mint nyilvánvaló, novemberben általában már inkább felhős égre számíthatunk, ezért mindenképpen érdemes kihasználni az idei lehetőséget. Reméljük, az időjárás is kedvező feltételeket biztosít majd, hogy láthassuk ezt az érdekes jelenséget.

Baader napszűrő fólia foglalatban
Ahogy említettem fentebb, napszűrő nélkül tilos a napba nézni. A Nap fényének tompítására legegyszerűbb és legolcsóbb megoldást a Baader napszűrő fóliák jelentik: kapható ebből méretre vágott darab melyet binokuláris távcsövek, vagy fényképezőgép-objektívek elé szerelhetünk vagy pedig távcsövek elejére tehető foglalatos változat, melyet egy mozdulattal a megfelelő SkyWatcher távcsövek elé tehetünk.

Csak érintőlegesen, de mégis fontos, hogy nagyjából ismerjük meg a jelenség okait. Általánosságban átvonulás akkor történik, amikor egy adott égitest áthalad egy másik égitest előtt. Nap előtti átvonulást a Földről viszont csak az úgynevezett belső bolygóknál (Merkúr és Vénusz) figyelhetünk meg: a Merkúr esetében csak májusban és novemberben fordulhat ilyen elő. A Merkúrt nehéz megfigyelni, mert mindig a Nap közelében jár, ezért távcső nélkül csak röviddel napnyugta előtt vagy után látható, ekkor ugyanolyan fázisokat mutat, mint Holdunk. Nemcsak esztétikai, de szakmai szempontból is fontos, hogy megfigyeljük a hasonló jelenségeket. A régi csillagászok az ilyen átvonulásból számították ki például a Nap-Föld távolságot is.

Még néhány érdekesség a Merkúrról. Ez a Naphoz legközelebb keringő bolygó, felszíne kráterekkel sűrűn borított, leginkább a Holdéhoz hasonlít. Érdekessége, hogy a Merkúr a Naprendszer legkisebb bolygója. Amíg a Föld egy év alatt kerüli meg egyszer a Napot, addig a Merkúrnak ehhez mindössze csak 87.97 napra van szüksége. Éppen ezért, csillagászati mértékkel nézve, a Merkúr-átvonulások nem is annyira ritkák, mint gondolnánk; 100 évenként átlagban 13-szor figyelhető meg ilyen jelenség. A legutóbbi Merkúr-átvonulás például 2006. november 8-án volt.

A jelenség modellezésére a Stellarium nevű programot javasoljuk, mellyel ábrázolhatjuk adott helyről pontosan mikor és hol lép a Merkúr bolygó a Nap elé.

« Most figyeld meg a Jupitert! Földközelben a Mars! »

1 hozzászólás

Horváth Ottó Ottó (2019. 01. 25. 15:14)
Én a Tüdőszűrő állomásról kértem két megfeketedett negatívot. Egymás elé rakva duplán teljes biztonságos ( és olcsó)

Hozzászólás elküldése
Név *
Email *
Szólj hozzá *
Amennyiben a témával kapcsolatosan választ vár valamilyen kérdésre, akkor kérjük a info@tavcso-mikroszkop.hu címre irjon emailt, ne itt szóljon hozzá.

Írd be számmal az eredményt * : hét + négy=

Legtöbbet olvasott bejegyzések:

Nem is hinnéd mi mindent figyelhetsz meg ma az égbolton!
Az idei téli időszak meglepően sok derült estével, éjszakával "kényeztette el" a csillagos égbolt szerelmeseit. Érdemes tehát jól felöltözni, kimenni az ég alá és egy kicsit elmerülni az égbolt szépségeiben.

5 tuti tipp, hogy jobban lássuk a Perseidákat
Ha augusztus, akkor Perseidák - idén augusztus 12-ről 13-ra virradó éjjel éri el e meteorraj a maximumát. Késő éjjel, kora hajnalban óránként akár 60-80 meteor is áthúzhat majd az égen.

Részleges napfogyatkozás 2015. március 20.
Közeleg az év egyik leglátványosabb csillagászati eseménye egy részleges napfogyatkozás, mely 2015. március 20-án (pénteken) a délelőtti órákban fog zajlani.

A Kínai (távcső)beszerzés apró titkai
Közismert, hogy az élet minden területén az árucikkek jelentős része Kínában készül. Számos termékünket mi is közvetlenül kínai partnerektől szerzünk be már évek óta, mely sok szempontból izgalmas feladat.

Ha nem szeretnék kínai távcsövet, milyen mélyen kell a zsebembe nyúlni?
Nemrégiben kollégám megkérdezte, mit tudunk ajánlani vevőnek, ha nem szeretne kínai távcsövet vásárolni. A kérdés nem túl gyakori, mondhatni lényegében elméleti miután szóba kerülnek az árak.

Blog archívum:

2021május (1)

február (1)

2017október (1)

2016április (2)

február (1)január (2)

2015december (1)

október (1)szeptember (1)augusztus (3)március (1)február (1)január (1)

2014december (1)

október (1)szeptember (2)augusztus (3)július (3)június (2)május (8)

2013október (1)

Egy pillanat! 
Adhatunk Önnek kedvezményt?
Az email címem:
IGEN, szeretnék kedvezményt kapni.
NEM, köszönöm.