H-P: 9:30-17:00    Szo: ZÁRVA
  Kövessen Hűségprogram Kapcsolat Általános szerződési feltételek Szerviz |   
Bejelentkezem
Kosár
Makszutov távcső és mikroszkóp bolt

Földközelben a Mars!

2016. 04. 21.    |    írta: SzarkaLevente    |    Oszd meg: Share

Egy szép Mars-fotó 2014-ből
Számtalan alkalommal felreppent már a bulvárhír, hogy földközelben lesz a Mars bolygó és majdnem akkora lesz, mint szabad szemmel nézve a Hold. Szakma berkekben ilyenkor mindig "kacsavadászatnak" kellett folynia, vagyis cáfolni kellett ezeket a híreket. Most azonban mi mondjuk: rövidesen tényleg földközelben lesz a Vörös bolygó! 

A Mars nagyjából minden második évben kerül földközelbe, idén május 22-én kerül erre sor. Ekkortájt nagyjából este kilenc óra körül kel és a hajnali órákban nyugszik, éjfél körül fog delelni, ekkor lesz a helyzete leginkább megfigyelésre kedvező.

Itt álljunk meg egy pillanatra! Sajnos az idei láthatósága nem tartozik a legkedvezőbbek közé, legalábbis Magyarországról nézve: a Skorpió csillagképben mindössze 20 fokkal emelkedik a látóhatár fölé, ráadásul látszó mérete még a legnagyobb közelség idején is alig 18" lesz, ami a telehold méretének kb egy százada.

Idén az egyik első hazai Mars felvétel
Szabad szemmel meglehetősen fényes csillagként látható majd az éjszakai égbolton, kisebb távcsövek apró, vörös korongként mutatják, esetleg egy-két apró részlettel. Nagyobb, legalább 12-15 cm-es távcsövet és digitális képrögzítést használva több részletet felfedhetünk belőle: akár a Naprendszer legnagyobb vulkánját, az 500 km-es Olympus Mons-t, vagy éppen porviharokat.

Sajnos gyors keringése folytán látszó mérete gyorsan változik, így a földközelség előtt és után alig 1-2 hónap áll rendelkezésünkre, amikor jól megfigyelhető a planéta.

Távcsőbe nézve érdemes egy kicsit elmerengeni azon a kihíváson, melyet az emberes Mars-expedíciók jelentenek majd utódaink számára!

« Hogyan lesz látható a Merkúr-átvonulás? Mit tudnak az új Bresser lencsés távcsövek? »
Hozzászólás elküldése
Név *
Email *
Szólj hozzá *
Amennyiben a témával kapcsolatosan választ vár valamilyen kérdésre, akkor kérjük a info@tavcso-mikroszkop.hu címre irjon emailt, ne itt szóljon hozzá.

Írd be számmal az eredményt * : kilenc + három=

Legtöbbet olvasott bejegyzések:

Nem is hinnéd mi mindent figyelhetsz meg ma az égbolton!
Az idei téli időszak meglepően sok derült estével, éjszakával "kényeztette el" a csillagos égbolt szerelmeseit. Érdemes tehát jól felöltözni, kimenni az ég alá és egy kicsit elmerülni az égbolt szépségeiben.

5 tuti tipp, hogy jobban lássuk a Perseidákat
Ha augusztus, akkor Perseidák - idén augusztus 12-ről 13-ra virradó éjjel éri el e meteorraj a maximumát. Késő éjjel, kora hajnalban óránként akár 60-80 meteor is áthúzhat majd az égen.

Részleges napfogyatkozás 2015. március 20.
Közeleg az év egyik leglátványosabb csillagászati eseménye egy részleges napfogyatkozás, mely 2015. március 20-án (pénteken) a délelőtti órákban fog zajlani.

A Kínai (távcső)beszerzés apró titkai
Közismert, hogy az élet minden területén az árucikkek jelentős része Kínában készül. Számos termékünket mi is közvetlenül kínai partnerektől szerzünk be már évek óta, mely sok szempontból izgalmas feladat.

Ha nem szeretnék kínai távcsövet, milyen mélyen kell a zsebembe nyúlni?
Nemrégiben kollégám megkérdezte, mit tudunk ajánlani vevőnek, ha nem szeretne kínai távcsövet vásárolni. A kérdés nem túl gyakori, mondhatni lényegében elméleti miután szóba kerülnek az árak.

Blog archívum:

2021május (1)

február (1)

2017október (1)

2016április (2)

február (1)január (2)

2015december (1)

október (1)szeptember (1)augusztus (3)március (1)február (1)január (1)

2014december (1)

október (1)szeptember (2)augusztus (3)július (3)június (2)május (8)

2013október (1)

Egy pillanat! 
Adhatunk Önnek kedvezményt?
Az email címem:
IGEN, szeretnék kedvezményt kapni.
NEM, köszönöm.