H-P: 9:30-17:00    Szo: ZÁRVA
  Kövessen Hűségprogram Kapcsolat Általános szerződési feltételek Szerviz |   
Bejelentkezem
Kosár
Makszutov távcső és mikroszkóp bolt

Földközelben a Catalina-üstökös!

2016. 01. 18.    |    írta: SzarkaLevente    |    Oszd meg: Share

Az üstökösök nem tartoznak a csillagos égbolt legritkábban megfigyelhető objektumai közé. Évente akár egy tucatnyi is látható belőlük amatőr-távcsövekkel; fényes, binokulárokban, kistávcsövekben is könnyen azonosítható azonban évente talán egy-két darab akad. A Catalina nevet viselő (hivatalosan egyébként a megjegyezhetetlen C/2013 US10 azonosítóval ellátott) égi vándor épp a napokban tartózkodott földközelben, érdemes a nyomába eredni.

Az üstökös már távolodóban van a Naptól, Földünkhöz azonban csak most, január 17-én került legközelebb. Távolsága ekkor is kb. 110 millió kilométer, szóval semmi veszélyt nem jelent ránk nézve. (Még így is közel 300-szor távolabb van tőlünk, mint a Hold.) Fényessége mintegy 6.2-6.4 magnitudó - szabad szemmel nem látható, azonban már akár egy 10x50-es binokuláris távcső megmutatja mint apró "fénypacni" a csillagok között. Nagyobb távcsövekben akár kétágú csóváját is észrevehetjük, vagy azt, hogy 15 perc alatt elmozdul a háttércsillagokhoz képest.

Fotó: Fényes Lóránd

Az üstökös meglehetősen könnyen megtalálható a csillagok között: a napokban a Göncölszekér csillagai "mellett" húz el, este 10 órától már kellő magasra emelkedik az északkeleti égbolton. Érdemes egy közvetlen fényektől mentes helyen akár egy binokulárral felszerelkezve kimenni az ég alá és megpillantani e csodás vándort!

Az itt látható felvételt Fényes Lóránd készítette 2016. január 16/17-én éjszaka egy ultramobil SkyWatcher Star Adventurer mechanikával és egy Canon EOS 1200D fényképezőgéppel. Honlapján rendkívül részletes leírás található a felvételről, a rajta szereplő objektumokról valamint a kép elkészítésének körülményeiről.

Azok, akik szeretnék az üstökös megkeresni, keresőtérképet itt találnak.

 

« Ki volt az a Maksutov? Most figyeld meg a Jupitert! »
Hozzászólás elküldése
Név *
Email *
Szólj hozzá *
Amennyiben a témával kapcsolatosan választ vár valamilyen kérdésre, akkor kérjük a info@tavcso-mikroszkop.hu címre irjon emailt, ne itt szóljon hozzá.

Írd be számmal az eredményt * : egy + négy=

Legtöbbet olvasott bejegyzések:

Nem is hinnéd mi mindent figyelhetsz meg ma az égbolton!
Az idei téli időszak meglepően sok derült estével, éjszakával "kényeztette el" a csillagos égbolt szerelmeseit. Érdemes tehát jól felöltözni, kimenni az ég alá és egy kicsit elmerülni az égbolt szépségeiben.

5 tuti tipp, hogy jobban lássuk a Perseidákat
Ha augusztus, akkor Perseidák - idén augusztus 12-ről 13-ra virradó éjjel éri el e meteorraj a maximumát. Késő éjjel, kora hajnalban óránként akár 60-80 meteor is áthúzhat majd az égen.

Részleges napfogyatkozás 2015. március 20.
Közeleg az év egyik leglátványosabb csillagászati eseménye egy részleges napfogyatkozás, mely 2015. március 20-án (pénteken) a délelőtti órákban fog zajlani.

A Kínai (távcső)beszerzés apró titkai
Közismert, hogy az élet minden területén az árucikkek jelentős része Kínában készül. Számos termékünket mi is közvetlenül kínai partnerektől szerzünk be már évek óta, mely sok szempontból izgalmas feladat.

Ha nem szeretnék kínai távcsövet, milyen mélyen kell a zsebembe nyúlni?
Nemrégiben kollégám megkérdezte, mit tudunk ajánlani vevőnek, ha nem szeretne kínai távcsövet vásárolni. A kérdés nem túl gyakori, mondhatni lényegében elméleti miután szóba kerülnek az árak.

Blog archívum:

2021május (1)

február (1)

2017október (1)

2016április (2)

február (1)január (2)

2015december (1)

október (1)szeptember (1)augusztus (3)március (1)február (1)január (1)

2014december (1)

október (1)szeptember (2)augusztus (3)július (3)június (2)május (8)

2013október (1)

Egy pillanat! 
Adhatunk Önnek kedvezményt?
Az email címem:
IGEN, szeretnék kedvezményt kapni.
NEM, köszönöm.