H-P: 9:30-17:00    Szo: ZÁRVA
  Kövessen Hűségprogram Kapcsolat Általános szerződési feltételek Szerviz |   
Bejelentkezem
Kosár
Makszutov távcső és mikroszkóp bolt

Észlelések a namibiai szavannáról - I rész

2014. 05. 26.    |    írta: Szarka Levente    |    Oszd meg: Share

Az északi égbolt lakójaként kíváncsi voltam a déli égbolt csodáira, az Omega Centauri gömbhalmazra, vagy a Kis- és Nagy Magellán felhőkre melyek sajnos a mi földrajzi szélességünkről sosem láthatóak. Idén volt szerencsém eljutni Namíbiába, melyről azt mondják egyike azon helyeknek a Földön ahol a legsötétebb égboltot látni. Útitársaim egytől-egyig jól ismert asztrofotósok: Borovszky Pétert, Fényes Lórándot ill. Tóth Gábort nem kell bemutatni a szakmabelieknek. Szállásunk a namibiai szavannán egy farmon található meglehetősen távol mindenféle fényszennyezéstől - ideális hely a csillagos égbolt megfigyelésére.

Az első éjszaka ugyan meglehetősen felhős volt az ég ám a résekben feltűntek az ismertebb déli csillagok, a ragyogó Dél-Keresztje, vagy a Földhöz legközelebbi csillag, az Alfa Kentauri. Nyugaton éppen lemenni készült az Orion, de az északi égbolton ismert csillagképek is feltűntek - csak éppen "fejjel lefelé". Apropó, érdemes tudni, hogy a Nap (és a csillagok) nem delelnek, hanem "északolnak", azaz ilyen irányban tartózkodnak az égbolton legmagasabban.

Ahogy említettem az első éjszaka nem volt éppen "amatőrcsillagász-kompatíbilis": sok felhő borította, de legalább úgy-ahogy pólusra lehetett állni - ezen kívül másra nem igazán volt alkalmas. A déli égbolt lakóinak nincs Sarkcsillaguk, csak 5-6 magnitudó körüli halvány csillagocskák és természetesen nem az északi irányt kellett megcélozni a pólustávcsővel, hanem a délit.

A második éjszaka már úgy-ahogy derült volt: napnyugta után eloszlottak a felhők, és csak hajnalban jöttek vissza - közte lehetőség volt viszonylag zavartalanul gyönyörködni az égboltban. Számomra a leginkább lenyűgöző a Tejút volt: szinte a keleti látóhatártól a nyugatiig a zeniten keresztül hömpölyög, a Skorpiónál kiszélesedik, tele van szabad szemmel is feltűnő sötét ködökkel, apró vattapamacsként látszódó nyílthalmazokkal. Helyhiány miatt csak egy kis Opticron 8x32 binokulárt tettem a táskámba, de nem érzem kicsinek: hihetetlen ahogy a Tejútat végigböngészve a vattapamacsok csillagokra bomlanak, a sötét ködök ágas-bogas porfelhőkként kirajzolódnak. A Dél-Keresztje épp belefér a látómezőbe, mellette a szabad szemmel is jól látható Szeneszsák-Köd sziluettje rajzolódik ki. Északkeletre tőle - már a Tejúton kívül - az Omega Kentauri gömbhalmazt pillantom meg: a "mi" M13 gömbhalmazunk elbújhat mellette, annyira fényes. (Az éjszaka második felében keleten a Herkules is felkelt, így volt alkalmam összehasonlítani őket.) Egy látómezőben vele látható a Centarus-A "Robbanó galaxis", a közepén átfutó sötét sáv könnyen felismerhetővé teszi.

Egy SkyWatcher 150/750 newton távcsövet hoztam magammal HEQ-5 mechanikán - ez éppen belefért súlypótlék nélkül a repülőn elhozható poggyászba. (Érdemes egy pillantást vetni a fenti képen látható ellensúly megoldásra..) A Szaturnusz zenitben látható, így távcsövemmel vetek rá egy pillantást: a nyugodtság azonban közepesnek mondható, nem kirívóan jó: ennek ellenére indítok egy felvételt. A híres namíbiai nyugodt égnek egyelőre se híre se hamva. Némi bátorságot veszek és keresek valami halványabb csillagot határmagnitúdó becsléshez: kb 6 magnitudó ami egy átlagos magyarországi vidéki égnek felel meg. Bizakodom, hogy azért lesz ez még jobb minden téren - még 10 éjszaka áll előttünk.

« Más így nem dobozolja a szűrőit! Namíbiai útinapló - első asztrofotók »

3 hozzászólás

Szarka Levente (2014. 05. 27. 12:25)
A flakonos megoldás viszonylag jól működik, legnagyobb baja talán, hogy egyes pozíciókban beleakadhat a lábba. Tóth Gábor 10 kg ellensúlyt spórolt ezzel a megoldással. A szállás a közepes balatoni "zimmerferik" szinvonalát hozza, annak árában - pár bónusz bogárral megspékelve. Kaja önellátó. Páratartalom alacsony, nincs gond a párásodással. :) Időbeosztás: kelés 11-kor, aztán délután 6-ig eltöltjük az időt kirándulással (ld, kecske mentés), számítógépezéssel, képfeldolgozással. Este fél 7-től meg irány az ég reggel 3-4-5-6-ig - ki meddig bírja :)

B.L. (2014. 05. 26. 16:59)
Az az ellensúly....ötletes. Nem tekeredik a flakon? Szállás színvonala, komfort, hőfok, kaja, páratartalom, időbeosztás ?

Rózsika (2014. 05. 07. 08:35)
Neked nem volt szokatlan, hogy a Nap a jobb kezed felé nyugszik? :-)

Hozzászólás elküldése
Név *
Email *
Szólj hozzá *
Amennyiben a témával kapcsolatosan választ vár valamilyen kérdésre, akkor kérjük a info@tavcso-mikroszkop.hu címre irjon emailt, ne itt szóljon hozzá.

Írd be számmal az eredményt * : egy + nyolc=

Legtöbbet olvasott bejegyzések:

Nem is hinnéd mi mindent figyelhetsz meg ma az égbolton!
Az idei téli időszak meglepően sok derült estével, éjszakával "kényeztette el" a csillagos égbolt szerelmeseit. Érdemes tehát jól felöltözni, kimenni az ég alá és egy kicsit elmerülni az égbolt szépségeiben.

5 tuti tipp, hogy jobban lássuk a Perseidákat
Ha augusztus, akkor Perseidák - idén augusztus 12-ről 13-ra virradó éjjel éri el e meteorraj a maximumát. Késő éjjel, kora hajnalban óránként akár 60-80 meteor is áthúzhat majd az égen.

Részleges napfogyatkozás 2015. március 20.
Közeleg az év egyik leglátványosabb csillagászati eseménye egy részleges napfogyatkozás, mely 2015. március 20-án (pénteken) a délelőtti órákban fog zajlani.

A Kínai (távcső)beszerzés apró titkai
Közismert, hogy az élet minden területén az árucikkek jelentős része Kínában készül. Számos termékünket mi is közvetlenül kínai partnerektől szerzünk be már évek óta, mely sok szempontból izgalmas feladat.

Ha nem szeretnék kínai távcsövet, milyen mélyen kell a zsebembe nyúlni?
Nemrégiben kollégám megkérdezte, mit tudunk ajánlani vevőnek, ha nem szeretne kínai távcsövet vásárolni. A kérdés nem túl gyakori, mondhatni lényegében elméleti miután szóba kerülnek az árak.

Blog archívum:

2021május (1)

február (1)

2017október (1)

2016április (2)

február (1)január (2)

2015december (1)

október (1)szeptember (1)augusztus (3)március (1)február (1)január (1)

2014december (1)

október (1)szeptember (2)augusztus (3)július (3)június (2)május (8)

2013október (1)

Egy pillanat! 
Adhatunk Önnek kedvezményt?
Az email címem:
IGEN, szeretnék kedvezményt kapni.
NEM, köszönöm.