H-P: 9:30-17:00    Szo: ZÁRVA
  Kövessen Kapcsolat Általános szerződési feltételek Szerviz |   HU  ·  EN
Makszutov.hu távcső és mikroszkóp bolt

Éjjellátók működése: hagyományos vs digitális éjjellátók

2012. 10. 05.    |    írta: Szarka Levente    |    Oszd meg: Share

Pár évvel ezelőtt jelentek meg a piacon az I. generációs digitális éjjellátók a Yukon fejlesztésében, melyek más megközelítésben működnek a hagyományos modellekhez képest. Anélkül, hogy elvesznénk a technikai részletekben, az alábbiakban leírjuk, milyen különbségeket találhatunk a két típus között.

I. gen. digitális éjjellátó képe (szimulált kép)
Digitális éjjellátóba betekintve egy LCD kijelzőt láthatunk, mely - a technológia jellegéből adódóan - négyszögletes és apró pixelekből épül fel. A színtónusa fekete-fehér, bár a Pulsar Recon-ok esetében van lehetőség zöld és piros árnyalatúra váltani. A hagyományos éjjellátókban ezzel szemben zöld színű kör alakú látómezőt láthatunk, mely kissé domborhatású, mint a legelső televíziók képernyője. Fontosabb különbség azonban, hogy a digitális éjjellátókban látott kép a széleken is éles marad, míg a hagyományos változatokban fokozatosan életlenedik a látómező széle felé haladva. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az előbbiekben kb. feleakkora darabot látunk a tájból. Vadászok gyakran hátrányként említik, hogy digitális modellek kijelzőjének fényereje könnyen elvakítja a sötéthez szokott szemet, továbbá az arcot bevilágítva elijeszti a vadat.

I. gen. hagyományos éjjellátó képe (szimulált kép)
Vadászok számára előnyös lehet, hogy a digitális éjjellátók érzékelik a távoli infravörös sugarakat, így olyan infravetők (pl. Pulsar IR 940) is használhatók vele, melyek által kibocsátott fény az emberi- és az állati szem számára tökéletesen láthatatlan. Sőt! A Yukon Ranger 6.5x42 alapból ilyen infravetőt rejt magában. A hagyományos éjjellátók alapvetően csak a 805 nm körüli infravetők fényét érzékelik, melyet ha csekély mértékben is, de láthatunk. 

A hagyományos éjjellátók egyik gyenge pontja, hogy erős fény hatására tönkremehetnek, valamint élettartamuk 1-2 ezer üzemórában limitált. Digitális éjjellátók akár nappali fényben is kipróbálhatók, erős fény nem tesz kárt bennük, továbbá élettartamuk is hosszabb lehet.

A digitális éjjellátók áramfelvétele jóval nagyobb, így gyorsabban le is merítik az elemeket. Ezt kompenzálja valamennyire, hogy sok esetben külső tápról is üzemeltethetőek, pl. gépjármű szivargyújtója vagy 220 V-os hálózat.

Digitális éjjellátók esetében lehetőség van a bennük látott kép rögzítésére: akár beépített tárolóeszközre (memóriakártya), akár külső képrögzítő eszközre (pl. videokamera). Mindez a tulajdonság különösen vagyonőri feladatok ellátására teszi ezeket a modelleket különösen előnyössé.

« Melyik távcsövet válasszam, ha számítógéppel szeretném összekötni? Távcsövemben elvakít a Hold! Mivel tompíthatom a fényét? »

1 hozzászólás

Germán ferenc (2018. 07. 29. 11:44)
Üdvözlöm.céltávcsőre szerelhető éjjellátó érdekelne.a kérdésem az lenne hogy milyen távolságból lehet észre venni pl a vadat.

Hozzászólás elküldése
Név *
Email *
Szólj hozzá *
Amennyiben a témával kapcsolatosan választ vár valamilyen kérdésre, akkor kérjük a info@tavcso-mikroszkop.hu címre irjon emailt, ne itt szóljon hozzá.

Írd be számmal az eredményt * : négy + három=

Legtöbbet olvasott bejegyzések:

Részleges napfogyatkozás 2015. március 20.
Közeleg az év egyik leglátványosabb csillagászati eseménye egy részleges napfogyatkozás, mely 2015.

Ha nem szeretnék kínai távcsövet, milyen mélyen kell a zsebembe nyúlni?
Nemrégiben kollégám megkérdezte, mit tudunk ajánlani vevőnek, ha nem szeretne kínai távcsövet vásárolni.

A Kínai (távcső)beszerzés apró titkai
Közismert, hogy az élet minden területén az árucikkek jelentős része Kínában készül. Számos termékünket mi is közvetlenül kínai partnerektől szerzünk be már évek óta, mely sok szempontból izgalmas feladat.

5 tuti tipp, hogy jobban lássuk a Perseidákat
Ha augusztus, akkor Perseidák - idén augusztus 12-ről 13-ra virradó éjjel éri el e meteorraj a maximumát.

Nem is hinnéd mi mindent figyelhetsz meg ma az égbolton!
Az idei téli időszak meglepően sok derült estével, éjszakával "kényeztette el" a csillagos égbolt szerelmeseit.

Blog archívum:

2021május (1)

február (1)

2017október (1)

2016április (2)

február (1)január (2)

2015december (1)

október (1)szeptember (1)augusztus (3)március (1)február (1)január (1)

2014december (1)

október (1)szeptember (2)augusztus (3)július (3)június (2)május (8)

2013október (1)

Egy pillanat! 
Adhatunk Önnek kedvezményt?
Az email címem:
IGEN, szeretnék kedvezményt kapni.
NEM, köszönöm.