H-P: 9:30-17:00    Szo: ZÁRVA
  Kövessen Kapcsolat Általános szerződési feltételek Szerviz |   HU  ·  EN
Makszutov.hu távcső és mikroszkóp bolt
A koronavírus járvány miatt kollégáink és vásárlóink védelme érdekében szájmaszk használata kötelező valamint korlátozzuk a szaküzletünkben egyszerre tartózkodó vásárlók számát.

Egy utcai Rambo-binokli tesztje

2007. 07. 12.    |    írta: Szarka Levente    |    Oszd meg: Share

Bizonyára sokan hallottak már arról hogy a "piacon" feltüntek hihetetlenül olcsó binokulárok, melyet - legalábbis Budapesten - az utcán kínálnak romániai vendégmunkások. Ezen optikák különös ismertetőjele a nevetséges ár mellett valami rendkívül rikító narancssárga bevonat az objektíven, így messziről ki lehet szúrni ezen "optikákat". Egyik ismerősöm hagyta magát bepalizni és vett egy ilyen 20x50-esnek mondott kukkert, melyet kaján vigyorral az arcomon elkértem és kicsikét közelebbről is megnéztem.

Kézbevéve a binoklit meglehetősen könnyű: valószínűleg az egész váz műanyagból készült, melyet - számomra - undorító terepszínű gum

ibevonat takar helyenként. Persze lehet, hogy csak nekem vannak averzióim a katonasággal szemben és ezért nem nyerte el a tetszésemet ez a military stílus. A látcsőhöz jár egy vászon tok is, természetesen a szokásos terepszínben. Az egész kinézet úgy ahogy van illik a "hárompálcás" (ld. céllövölde) Rambó-készlethez (műanyag kés, kézigránát stb.). Szokatlan "extra" az élesség-állító csavar mellett egy iránytű is. Mindenesetre nem ezzel vágnék neki a vietnámi őserdőnek: megfelelő mennyiségű folyadék hiányában ugyanis az iránytű alig tud az üvegbúra alatt elforogni, így nem tudtam az északi irányt megtalálni. Marad tehát a fák mohos oldala erre a célra. 

Az objektíven szokatlanul feltűnő narancssárga (másfelől nézve meggypiros) bevonat található. Ismereteim szerint ez az optika hibáit hivatott csökkenteni. Apróság, de a külső gumiborkulat rálóg az objektívre 48-49 mm-re blendézve annak átmérőjét. Az okuláron nem találtam semmiféle antireflexiós bevonatot, talán nem néztem eléggé... A fentiek után azt hiszem meglepő, hogy az objektív és az okulár is (valószinűleg) üvegből van, és nem műanyag - ezt szűrtem le miután a körmömmel megkocogtattam őket. Apró pozitívum (legalábbis nekem tetszett), hogy az objektív-fedő sapka hozzá van erősítve a külső burkolathoz, így az nem tud elveszni. Nem tetszett viszont, hogy anyaga puha gumi. 

Nosza, akasszuk a nyakunkba a binoklit, és irány az ég! A problémák nem érnek véget: az a szalag amivel a nyakba lehet akasztani igen rövid, alig tudom a fejemet átbujtatni rajta. Emellett igen vékony, és egy masnival van a binoklira rákötve. Nem célszerű tehát lóbálni eme drága optikát, hacsak nem az a célünk, hogy minél előbb, minél messzebbre szálljon!

 

Rövidlátó lévén (-3.5 dioptria) a távcsőbe nézéskor mindig leveszem a szemüveget: majd korrigál a távcső a szemüveg helyett alapon! Itt bizony nem megy: már csak egy pici hiányzik az élességállításhoz, de a csavar nem enged. Marad a szemüvegen keresztüli nézelődés. Első célpont a Hold. Csoda történt! Kettő is van belőle! Hát igen, bizony kettőz a látcső. Némi ügyeskedéssel sikerült párhuzamosabbítani a jobb és bal oldalt (szerencsére a prizmák csavarral állíthatóak.) A művelet nem lett tökéletes, de a folytatáshoz megteszi. 

A nagyítással is gondok akadnak. Ez bizony nem 20x-os, legfeljebb 7x-es! Az okulárok látomezeje is kivánnivalót hagy maga után: 40-45 foknál nem több! A meglepetések folytatódnak: az égi sajt a szokásos fehéres-sárgás szín helyett szép türkizkék árnyalatban ragyog. A Hold pereme igencsak elmosódott, még akkor is amikor a legélesebb(nek mondható) a kép. Vigasztalásképpen megállapítom, hogy a látómező széle felé haladván nem romlik (tovább) számottevően a leképzés.

Megnéztem, még egy-két csillagot is, de nem sok választott el attól, hogy jó messzire elhajítsam ezt "csodát". Az ára legalább vigasztalóan hat, nem vesztünk sokat. Elvégre milyen csillagászati optikát kaphat az ember 1 800 Ft-ért?!

Celestron 150/1500 Schmidt-Cassegrain távcső teszt »
Hozzászólás elküldése
Név *
Email *
Szólj hozzá *
Amennyiben a témával kapcsolatosan választ vár valamilyen kérdésre, akkor kérjük a info@tavcso-mikroszkop.hu címre irjon emailt, ne itt szóljon hozzá.

Írd be számmal az eredményt * : három + kettő=

Legtöbbet olvasott bejegyzések:

Részleges napfogyatkozás 2015. március 20.
Közeleg az év egyik leglátványosabb csillagászati eseménye egy részleges napfogyatkozás, mely 2015.

Ha nem szeretnék kínai távcsövet, milyen mélyen kell a zsebembe nyúlni?
Nemrégiben kollégám megkérdezte, mit tudunk ajánlani vevőnek, ha nem szeretne kínai távcsövet vásárolni.

A Kínai (távcső)beszerzés apró titkai
Közismert, hogy az élet minden területén az árucikkek jelentős része Kínában készül. Számos termékünket mi is közvetlenül kínai partnerektől szerzünk be már évek óta, mely sok szempontból izgalmas feladat.

5 tuti tipp, hogy jobban lássuk a Perseidákat
Ha augusztus, akkor Perseidák - idén augusztus 12-ről 13-ra virradó éjjel éri el e meteorraj a maximumát.

Nem is hinnéd mi mindent figyelhetsz meg ma az égbolton!
Az idei téli időszak meglepően sok derült estével, éjszakával "kényeztette el" a csillagos égbolt szerelmeseit.

Blog archívum:

2021május (1)

február (1)

2017október (1)

2016április (2)

február (1)január (2)

2015december (1)

október (1)szeptember (1)augusztus (3)március (1)február (1)január (1)

2014december (1)

október (1)szeptember (2)augusztus (3)július (3)június (2)május (8)

2013október (1)

Egy pillanat! 
Adhatunk Önnek kedvezményt?
Az email címem:
IGEN, szeretnék kedvezményt kapni.
NEM, köszönöm.