H-P: 9:30-17:00    Szo: ZÁRVA
  Kövessen Kapcsolat Általános szerződési feltételek Szerviz |   HU  ·  EN
Makszutov.hu távcső és mikroszkóp bolt
Kedves Vásárlóink! A koronavírus járvány súlyosbodása miatt kollégáink és vásárlóink védelme érdekében korlátozzuk a szaküzletünkben egyszerre tartózkodó vásárlók számát. Ezen túlmenően szájmaszk használata is kötelező! Megértésüket köszönjük.

Csillagászati mechanikák vezérlése számítógépről

2010. 05. 06.    |    írta: Szarka Levente    |    Oszd meg: Share

A számítógépek elterjedésével, illetve a csillagászati távcsövek valamint a számítógépes programok fejlődésével egyszerűvé vált, hogy távcsövünket számítógépről vezéreljük. Az alábbiakban megismerkedhetünk milyen lépések szükségesek ehhez.

Természetes az igény, hogy távcsövünket számítógéppel is vezérelni tudjuk, hiszen ezzel általában kényelmesebb, felhasználóbarátabb lesz kezelése, arról nem is szólva, hogy új funkciókkal is gazdagíthatjuk:

  • Planetárium-program használatával egyszerű egérkattintással tetszőleges objektumra irányíthatjuk a mechanikát - akár olyanokra is melyek nem szerepelnek a kézivezérlő katalógusában
  • megfelelő program használatával csökkenthetjük a mechanika vezetési hibáit (autoguiding)
  • fejleszthetünk saját programot, mely pl. műholdkövetést végez; egymás után rááll egy listában szereplő összes változócsillagra; stb.
  • megfelelő szoftverrel kényelmesen módosíthatjuk a kézivezérlő katalógusának felhasználói részét.

A Meade / Celestron / SkyWatcher GoTo mechanikák számítógépes csatlakozása viszonylag olcsó megoldás, hiszen - meglevő számítógépet feltételezve - csak egy egyszerű kábelre van szükség, melyet a számítógép soros portjára (RS 232) kötünk. Az újabb gépeken - különösen notebook esetén - ez a periféria nem található meg, ezért szükség van még egy USB / soros porti átalakítóra is a megfelelően feltelepített illesztőprogramokkal együtt. (Ez a kiegészítő legtöbb számítástechnikai boltban megvásárolható.)

Az alábbiakban a mechanikák Windows-os környezetből történő vezérlését mutatjuk be, érdekességképpen megemlítem, hogy mindezt akár PDA-val (Personal Digital Assistant) is megtehetjük. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy számítógéppel történő vezérlés esetén sem nélkülözhető a kézivezérlő, hiszen a kézivezérlő alján található csatlakozót kell a számítógéppel összekötni.

A kábel beszerzése

Számítógépes csatlakozásra szolgáló kábelt mind a Meade, mind a Celestron gyárt mechanikáikhoz, legbiztosabb megoldás ezek megvásárlása. Léteznek utángyártott kábelek is, de - némi szerelési ismeret birtokában - akár magunk is készíthetünk ilyet. Arra azonban figyeljünk, hogy a rosszul bekötött kábel tönkreteheti a mechanika elektronikáját, ami nem garanciális probléma!

Az ASCOM platform

Néhány program képes közvetlenül kommunikálni a csillagászati távcsövek mechanikájával, számos esetben azonban szükség van az ún. ASCOM platformra és driverekre, mely az http://www.ascom-standards.org címről letölthető. Az ASCOM platform letölthető innen, míg az egyes mechanika driverek innen.

Az alábbiakban pár szót szeretnék erről szólni, akit nem érdekelnek a technikai részletek ugorjon a következő fejezetre. Az elmúlt években egyre nagyobb teret nyer a csillagászati eszközök (mechanika, fókuszírozó, kupola) számítógépes vezérlésében az ún. ASCOM platform. Egy távcsővezérlő szoftver elkészítésekor kulcsfontosságú, hogy minél több eszközzel kompatibilis legyen. Sajnos a különböző eszközök eltérő "nyelvet" használnak a számítógéppel történő kommunikációra, így igazi kihívás jelent a fejlesztők számára ezen kommunikációs nyelvek megismerése. A minden eszköztől független ASCOM platform ezt a feladatot könnyíti meg: a fejlesztő felé elrejti az egyes eszközök különbözőségeit, a hardver gyártója által előre elkészített ASCOM driverek mintegy "közvetítenek" az adott eszköz felé. A megoldás szépségét az adja, hogy saját magunk is készíthetünk ASCOM drivereket, ezáltal az általunk kifejlesztett GoTo mechanikát is vezérelhetjük tetszőleges ASCOM kompatíbilis szoftverrel, vagy saját magunk is fejleszthetünk planetárium programot, mellyel az ASCOM kompatíbilis mechanikák irányíthatóak.

Planetárium programok

Távcsövek vezérlésére legmegfelelőbbek talán a planetárium programok. Rengeteg féle-fajta létezik belőlük, hogy csak a legismertebbeket említsem: Stellarium, The Sky, Cartes du Ciel, Hnsky, WinStars stb. A programok eltérő tudásúak, kezelésük is különböző így mindenki megtalálhatja az igényeinek, ízlésének és pénztárcájának leginkább megfelelőt. Az alábbiakban az ingyenes Cartes du Ciel segítségével bemutatjuk, hogyan csatlakoztathatjuk a mechanikánkat (mely jelen esetben egy Sky-Watcher HEQ-5 SynScan-t jelent) a számítógépre. A program nem kis előnye, hogy magyar nyelvű felhasználói felülettel is rendelkezik! A Cartes du Ciel közvetlenül támogatja a Meade AutoStar-ral vezérelt mechanikákat, ebben az esetben a szoftver honlapjáról töltsük le a Meade plugint, egyébként az ASCOM plugin-ra lesz szükségünk.


Első lépésként keressük meg azt a menüpontot ahol a távcsővezérlésre használható interfészt kiválaszthatjuk. Ez minden planetárium-program esetében különböző. Válasszuk ki az ASCOM interfészt.

Ezt követően az ASCOM plugin felhasználói felületére jutunk. Itt nyomjuk le a Select (Kiválaszt) gombot az általunk használt távcső/mechanika kiválasztásához.

A távcső kiválasztásánál a listában keressük meg a mechanikának megfelelő eszközt. Celestron NexStar és Synta SynScan kézivezérlő esetén a Celestron Telescopes listaelemet. Figyeljük meg, a listában szerepelnek Meade távcsövek is, azaz ASCOM interfészen keresztül ezen eszközök is vezérelhetőek. A kiválasztást követően nyomjuk le a Properties (Tulajdonságok) gombot.

A következő ablakban finomíthatjuk a távcső kiválasztását, továbbá megadhatjuk melyik soros porton keresztül érhető el a mechanika. A SynScan kézivezérlő NexStar 5/8 kompatibilis, ezt a listaelemet válasszuk tehát ki. A változások mentéséhez nyomjunk le az OK gombot.

A mechanika kiválasztása után nincs más hátra, mint csatlakoztatni a számítógép soros portjára a megfelelő kábel segítségével. Celestron NexStar és Meade AutoStar kézivezérlő esetén nincs szükség további lépésre, 2.x-es SynScan kézivezérlő esetén azt még RS-232 módba kell rakni. (Az RS-232 mód a kézivezérlő menüjében a Utilities (Segédfunkciók) menüben található) A tényleges kapcsolat kiépítésére nyomjuk le a Connect (Csatlakozás) gombot, amennyiben ez sikeresen lezajlik a gomb mellett levő piros színű négyzet zöldre változik.

Tipp: a Refresh rate állításával megadhatjuk, hogy a szoftver hány ezredmásodpercenként frissítse a távcső pozícióját a térképen.

« A távcsövek optikai minőségének mérése Melyik távcsövet válasszam, ha számítógéppel szeretném összekötni? »
Hozzászólás elküldése
Név *
Email *
Szólj hozzá *
Amennyiben a témával kapcsolatosan választ vár valamilyen kérdésre, akkor kérjük a info@tavcso-mikroszkop.hu címre irjon emailt, ne itt szóljon hozzá.

Írd be számmal az eredményt * : kilenc + négy=

Legtöbbet olvasott bejegyzések:

Részleges napfogyatkozás 2015. március 20.
Közeleg az év egyik leglátványosabb csillagászati eseménye egy részleges napfogyatkozás, mely 2015.

Ha nem szeretnék kínai távcsövet, milyen mélyen kell a zsebembe nyúlni?
Nemrégiben kollégám megkérdezte, mit tudunk ajánlani vevőnek, ha nem szeretne kínai távcsövet vásárolni.

A Kínai (távcső)beszerzés apró titkai
Közismert, hogy az élet minden területén az árucikkek jelentős része Kínában készül. Számos termékünket mi is közvetlenül kínai partnerektől szerzünk be már évek óta, mely sok szempontból izgalmas feladat.

5 tuti tipp, hogy jobban lássuk a Perseidákat
Ha augusztus, akkor Perseidák - idén augusztus 12-ről 13-ra virradó éjjel éri el e meteorraj a maximumát.

Nem is hinnéd mi mindent figyelhetsz meg ma az égbolton!
Az idei téli időszak meglepően sok derült estével, éjszakával "kényeztette el" a csillagos égbolt szerelmeseit.

Blog archívum:

2021május (1)

február (1)

2017október (1)

2016április (2)

február (1)január (2)

2015december (1)

október (1)szeptember (1)augusztus (3)március (1)február (1)január (1)

2014december (1)

október (1)szeptember (2)augusztus (3)július (3)június (2)május (8)

2013október (1)

Egy pillanat! 
Adhatunk Önnek kedvezményt?
Az email címem:
IGEN, szeretnék kedvezményt kapni.
NEM, köszönöm.