H-P: 9:30-17:00    Szo: ZÁRVA
  Kövessen Hűségprogram Kapcsolat Általános szerződési feltételek Szerviz |   
Bejelentkezem
Kosár
Makszutov távcső és mikroszkóp bolt

Bolygóegyüttállások október végén

2015. 10. 30.    |    írta: pinterat    |    Oszd meg: Share

Bolygók 2015. október 12-én
Gyönyörű látvány fogadja a hajnali keleti égbolton az amatőr csillagászokat október folyamán. Három bolygó - a Vénusz, a Mars és a Jupiter - "sorakozik" viszonylag közel egymáshoz az ekliptika mentén. A látványosság november első heteiben is folytatódik.

Meglehetősen ritkán fordul elő, hogy több bolygó álljon együtt "egy csomóban", avagy egy vonal mentén az égen, az ekliptikán (ekliptika = a bolygók nap körüli pályája). Legutóbb 12 éve volt a mostanihoz hasonló, a nagyközönség számára is érdekes látványosság.

Miről is van szó? Aki októberben feltekintett a hajnali keleti égre, már reggel négy óra tájban több fényes "pontot" figyelhetett meg, közel egymáshoz, különféle "alakzatokba" rendeződve. E fényes pontok nem mások, mint a belső bolygó Vénusz, valamint a két külső bolygó: a Jupiter és a Mars, amint egymáshoz látszólagos közelségben róják égi útjukat a Nap körül.

Bolygók 2015. október 26-án
A három bolygó különféle alakzatot vett és vesz fel az égen ezekben a hetekben. Október elején a Jupiter volt legközelebb a horizonthoz, felette állt a kisméretű enyhén vörösnek Mars, legfelül a nagyon fényes Vénusz. Október 26-án már "háromszög" alakban álltak, miután a Jupiter "beérte" a Vénuszt. A háromszög "talpa" a Vénusz és a Jupiter összekötött vonala volt, a horizont felé forduló csúcsa pedig a Mars. November közepére újra egy egyenes mentén rendeződnek majd el - a Mars ekkor a két fényesebb bolygótársa közé kerül, a Jupiter pedig legfelül helyezkedik el az égbolton.  

A bolygók látszólagos elmozdulását és a felvett formációkat egymáshoz képesti elmozdulásuk okozza. Különlegessé teszi e mozgásokat, hogy a belső és a külső bolygók egészen más látszólagos pályákat futnak be, innen, a Földről nézve.

Bolygók 2015. november 11-én
A megfigyelés örömét egyben a látvány szépsége adja. A már pirkadó, csillagok nélküli égbolton is gyönyörű látványt nyújt a három bolygó formációja. Ugyancsak érdekes lehet megfigyelni az égitestek egymáshoz képesti elmozdulását is, miközben tanulmányozzuk a bolygópályák alakulását. Némileg korábbra hozza az együttállás megfigyelhetőségét, hogy nemrég átálltunk a téli időszámításra, így az eddig négy óra tájban kelő "bolygóhármas", most hajnali három óra körül bukkan fel a keleti égbolton.

Mivel figyeljünk?

A bolygók együttállását akár szabad szemmel is megfigyelhetjük, úgy is élvezetes és szép látványban lesz részünk. Ha már egy tízszeres nagyítású binokulár is a rendelkezésünkre áll, tökéletessé tehetjük a látványt. Csillagászati távcsőben, vagy akár egy binokulárban további részleteket figyelhetünk meg, például a Vénuszhoz közeli Jupiter holdjait, ami szintén különleges élményt nyújthat.

« Vörösre vált a telihold szeptember 28-án Most figyeld meg a szupernapot! »
Hozzászólás elküldése
Név *
Email *
Szólj hozzá *
Amennyiben a témával kapcsolatosan választ vár valamilyen kérdésre, akkor kérjük a info@tavcso-mikroszkop.hu címre irjon emailt, ne itt szóljon hozzá.

Írd be számmal az eredményt * : kilenc + nyolc=

Legtöbbet olvasott bejegyzések:

Nem is hinnéd mi mindent figyelhetsz meg ma az égbolton!
Az idei téli időszak meglepően sok derült estével, éjszakával "kényeztette el" a csillagos égbolt szerelmeseit. Érdemes tehát jól felöltözni, kimenni az ég alá és egy kicsit elmerülni az égbolt szépségeiben.

5 tuti tipp, hogy jobban lássuk a Perseidákat
Ha augusztus, akkor Perseidák - idén augusztus 12-ről 13-ra virradó éjjel éri el e meteorraj a maximumát. Késő éjjel, kora hajnalban óránként akár 60-80 meteor is áthúzhat majd az égen.

Részleges napfogyatkozás 2015. március 20.
Közeleg az év egyik leglátványosabb csillagászati eseménye egy részleges napfogyatkozás, mely 2015. március 20-án (pénteken) a délelőtti órákban fog zajlani.

A Kínai (távcső)beszerzés apró titkai
Közismert, hogy az élet minden területén az árucikkek jelentős része Kínában készül. Számos termékünket mi is közvetlenül kínai partnerektől szerzünk be már évek óta, mely sok szempontból izgalmas feladat.

Ha nem szeretnék kínai távcsövet, milyen mélyen kell a zsebembe nyúlni?
Nemrégiben kollégám megkérdezte, mit tudunk ajánlani vevőnek, ha nem szeretne kínai távcsövet vásárolni. A kérdés nem túl gyakori, mondhatni lényegében elméleti miután szóba kerülnek az árak.

Blog archívum:

2021május (1)

február (1)

2017október (1)

2016április (2)

február (1)január (2)

2015december (1)

október (1)szeptember (1)augusztus (3)március (1)február (1)január (1)

2014december (1)

október (1)szeptember (2)augusztus (3)július (3)június (2)május (8)

2013október (1)

Egy pillanat! 
Adhatunk Önnek kedvezményt?
Az email címem:
IGEN, szeretnék kedvezményt kapni.
NEM, köszönöm.