H-P: 9:30-17:00    Szo: ZÁRVA
  Kövessen Kapcsolat Általános szerződési feltételek Szerviz |   HU  ·  EN
Makszutov.hu távcső és mikroszkóp bolt

Antireflexiós bevonatok a gyakorlatban

2008. 06. 05.    |    írta: Szarka Levente    |    Oszd meg: Share

Egy optikai eszköz - legyen az csillagászati távcső, binokuláris távcső vagy akár "csak" egy okulár - teljesítményét nagyban befolyásolja, milyen optikai bevonatokat gőzöltek a felületeire. Mivel ezt könnyen magunk is ellenőrizhetjük, érdemes megtudni, mire utalnak a különböző színű bevonatok a lencséken.

Többtagú, ragasztott lencséknél reflexiók szempontjából csak az üveg-levegő felület érdekes, "ha olyan ragasztót választunk, amely törésmutatója a lehető legjobban megegyezik az üveg törésmutatójával, akkor a ragasztásnál alig keletkezik reflexió, az szinte elhanyagolható az üveg-levegő határfelületeken keletkező reflexióhoz képest, ahol a törésmutató nagyságrendekkel többet változik."

A bevonatok fajtái:

  • coated vagy single-coated (egy réteggel bevont): mindössze egyetlen levegő-üveg felület van csak anti-reflexiós bevonattal (rendszerint magnézium-fluorid, MgF2) bevonva, ott is csak egy rétegben
  • fully coated (minden oldalon bevont): az összes levegő-üveg felületre egy réteg antireflexiós bevonat van gözölve
  • multicoated (több réteggel bevont): legalább egy üveg-levegő felület több réteg antireflexiós bevonattal van ellátva, a többi felület legfeljebb egy ilyen réteget tartalmaz
  • fully multi-coated (minden oldalon, több rétegben bevont): minden üveg-levegő felületen többszörös antireflexiós réteg található

A tükröződés-csökkentő bevonatok működése viszonylag egyszerű: amennyiben vastagsága optimális (a fény hullámhosszának negyede) akkor a bevonat aljáról és tetejéről visszaverődő fénysugár éppen ellentétes fázisban van, amikor találkoznak, ezáltal kioltják egymást vagyis nem látunk reflexiókat. Mindebből látható, hogy rétegvastagsága rendkívül fontos, hiszen ez garantálja, hogy a kellő fázisban legyen a fény visszaverődéskor. A fenti képen az is látszik, hogy a lilás bevonat egyrétegű bevonatra utal, a zöldes árnyalat több rétegre. Ne feledjük azonban, a tükröződéscsökkentő bevonatnak nem az a feladata, hogy feltűnő zöld (vagy piros) színt adjon az optikának, vagyis ne hagyjuk magunkat megtéveszteni a rikító bevonatokkal! Egy helytelenül alkalmazott többrétegű bevonat (multicoating) rosszabb hatással lehet, mint egy gondosan megválasztott egyrétegű bevonat (single coating).

Az alábbi grafikonon láthatjuk, hogy a 0° és 45° beesési szögű fény milyen mértékben verődik vissza a bevonat nélküli és az egyszeresen bevont üvegfelületről.

A grafikonról leolvasható, hogy a bevonat nélküli üvegfelület a fény 4-5%-át visszaveri, de már egy réteg tükröződéscsökkentő bevonat felvitele is kevesebb mint felére (1.5%-2.5%) csökkenti ezt az értéket. További rétegek felvitelével akár 1% alá is szorítható a visszavert fény mértéke.

Mivel a fenti számadatok egy felületre vonatkoznak, különös körültekintés szükséges több lencsetagból álló optikák esetén. Egy Plössl okulárt feltételezve - mely négy üveg-levegő felületet tartalmaz - a fényveszteség kb. 15-20% lenne, ha nem használnánk semmiféle tükröződéscsökkentő bevonatot. Ezzel szemben a legkifinomultabb okulárok (pl. Televue Plössl, Zeiss Ortho stb) esetén a fényveszteség nem éri el a 2%-ot!

A felső kategóriás okulárok fejlesztői azonban még ennél is tovább mennek. Egy okulár nem ritkán több eltérő, különböző törésmutatójú üvegből készült lencsetagot tartalmaz, melyek más és más bevonatot igényelnek a minimális reflexiók érdekében. Ezért ahelyett, hogy a gyártó minden lencsét egyforma bevonattal látna el, az üveg típusához igazítja a tükröződéscsökkentő rétegeket.

Antireflexiós bevonatok vizsgálata

Az okulárok bevonatának vizsgálatára az alábbi módszert ajánljuk: az okulár kihuzatának aljára helyezzünk fekete sapkát, majd állítsuk olyan helyre, ahol az égbolt visszatükröződhet a szem felőli lencséjén, ám közvetlen napfény nem éri. Nézzünk felülről bele az okulárokba és vizsgáljuk meg, milyennek látjuk a lencséket. A rajtuk átmenő fény ugyanis elnyelődik az okulár alján, tehát amit látunk az nem más, mint a lencsék felületeiről visszatükröződő fény, s ennek mennyisége utal a bevonatok minőségére. Minél sötétebbnek látszik az okulár, annál kevesebb fény verődik vissza az egyes üvegtagokról.

A fenti képen látható okulárokat vizsgálva képet kaphatunk a tesztelésről. A baloldali okulár egy 25 mm-es Zeiss Abbe ortho kifogástalan - akár etalonnak is tekinthető - antireflexiós bevonattal. Jobbra haladva az antireflexiós bevonatok rendre egyre rosszabb minőségűek, a két szélső okuláron még azt is megfigyelhetjük fényes gyűrű formájában, hogy a távolságtartó gyűrűk nincsenek kellőképpen feketére festve.

Másik módszer a bevonatok vizsgálatára, ha karnyújtásnyi távolságban valami fehér felület (pl. fal) előtt tartjuk az okulárt, majd átnézve rajta megvizsgáljuk a látott kép színhűségét. Amint a képen is megfigyelhető, a bal oldali okulárban (Zeiss ortho) látott kép teljesen fehér, míg a jobb oldaliban kevés sárgás árnyalatot fedezhetünk fel. Ezen túlmenően a Zeiss ortho mentes a reflexióktól, amit a másik okulár nem mondhat el magáról. A sárgás elszíneződés arra utal, hogy a lencsék antireflexiós bevonata nincs kellőképpen optimalizálva az üveg anyagához.

Felhasznált (és ajánlott) irodalom:

Roland Christen (Astro-Physics): Single and Multi-Coating Comparison

Roland Christen (Astro-Physics): Comparative Coatings and Obstructions

« Mit láthatunk kis amatőr távcsövekkel? A távcső központi kitakarásának hatásai »

1 hozzászólás

Tánczos Ferenc (2016. 06. 05. 19:29)
Tisztelt: Szarka Levente Tetszik a bevonatokkal kapcsolatos cikke, nem akarok hozzászólni hiszen nekem csak kérdéseim vannak. Fel is teszek egyet amire napok óta keresem a választ és eddig nem találtam.Távcsövek nitrogén gáz töltése ami a párásodást és vízmentességet hivatott biztosítani. Otthoni körülmények között, hogy tudom ellenőrizni a gáz töltés meglétét? Ezt azért tartom fontosnak mert adott esetben az elszökött gáz miatt egy csepergős időben el tudom áztatni a távcsövet aminek a kiszárítása ez után már nem kis összeg.Válaszát előre köszönöm. Üdvözlettel: Tánczos Ferenc

Hozzászólás elküldése
Név *
Email *
Szólj hozzá *
Amennyiben a témával kapcsolatosan választ vár valamilyen kérdésre, akkor kérjük a info@tavcso-mikroszkop.hu címre irjon emailt, ne itt szóljon hozzá.

Írd be számmal az eredményt * : nyolc + nyolc=

Legtöbbet olvasott bejegyzések:

Részleges napfogyatkozás 2015. március 20.
Közeleg az év egyik leglátványosabb csillagászati eseménye egy részleges napfogyatkozás, mely 2015.

Ha nem szeretnék kínai távcsövet, milyen mélyen kell a zsebembe nyúlni?
Nemrégiben kollégám megkérdezte, mit tudunk ajánlani vevőnek, ha nem szeretne kínai távcsövet vásárolni.

A Kínai (távcső)beszerzés apró titkai
Közismert, hogy az élet minden területén az árucikkek jelentős része Kínában készül. Számos termékünket mi is közvetlenül kínai partnerektől szerzünk be már évek óta, mely sok szempontból izgalmas feladat.

Mit tudnak az új Bresser lencsés távcsövek?
Nemrégiben kerültek fel egyes Bresser Messier lencsés távcsövek a kínálatunkba. Vajon hogyan teljesítenek, miben jobbak-rosszabbak mint a jól ismert SkyWatcher refraktorok?

Nem is hinnéd mi mindent figyelhetsz meg ma az égbolton!
Az idei téli időszak meglepően sok derült estével, éjszakával "kényeztette el" a csillagos égbolt szerelmeseit.

Blog archívum:

2021május (1)

február (1)

2017október (1)

2016április (2)

február (1)január (2)

2015december (1)

október (1)szeptember (1)augusztus (3)március (1)február (1)január (1)

2014december (1)

október (1)szeptember (2)augusztus (3)július (3)június (2)május (8)

2013október (1)

Egy pillanat! 
Adhatunk Önnek kedvezményt?
Az email címem:
IGEN, szeretnék kedvezményt kapni.
NEM, köszönöm.