H-P: 9:30-17:00    Szo: ZÁRVA
  Kövessen Kapcsolat Általános szerződési feltételek Szerviz |   HU  ·  EN
Makszutov.hu távcső és mikroszkóp bolt
Kedves Vásárlóink! A koronavírus járvány súlyosbodása miatt kollégáink és vásárlóink védelme érdekében korlátozzuk a szaküzletünkben egyszerre tartózkodó vásárlók számát. Ezen túlmenően szájmaszk használata is kötelező! Megértésüket köszönjük.

A világ legnagyobb amatőrtávcsöve - te is akarsz ilyet?

2014. 06. 26.    |    írta: Szarka Levente    |    Oszd meg: Share

Minden amatőrcsillagász életében van olyan időszak, amikor nagyobb és nagyobb távcsövet szeretne magának. Talán azon is sokan elgondolkoztak már, mekkora lehet a legnagyobb amatőr építésű távcső. A hírek szerint ezt egy amerikai kaminonsofőr, név szerint Mike Clements építette meg magának. 

A newton távcső főtükre kb 175 cm átmérőjű, fókusza 10.8 m, csak a segédtükör 74 cm átmérőjű. A távcső "természetesen" dobson szerelést kapott. (Érdemes megemlíteni, hogy- főtükröt eredetileg egy kémműholdra szánták, de miután a széle egy helyen letört inkább eladták.)

Itt azonban álljunk meg egy pillanatra, mivel vannak azonban korlátok, amiket nem lehet sehogysem átlépni. Tegyünk fel, hogy sikerül a távcsövet mechanikailag jól megépíteni, pontosan be is van kollimálva és még azzal sem kell számolni, hogy átvegye környezet hőmérsékletét. Ekkor a legkisebb hasznos nagyítás kb 300x-os lesz. Ennél kisebb nagyítás esetén ui. a távcső által összegyűjtött fény nem jut be teljes egészében a megfigyelő kb 6 mm átmérőjű pupilláján, vagyis egy része elvész. (Más szóval megfogalmazva: 175 cm-es tükör közepe fogja csak a fényt gyűjteni, az átmérő egy része "kárba vész".)  Ehhez a nagyításhoz már egy 36 mm fókuszú okulár is elég. 
 
Ha Mike megveszi a 31 mm fókuszú 82 fok látószögű Televue Nagler okulárt, ezzel kb 350x-es nagyítást kap. Az elérhető látómező 14', a telehold átmérőjének a fele. Annyira még nem is lenne használhatatlanul kicsi a látómező, az más kérdés, hogy több méter magasból mennyire lehet a zsámolyt mozgatni mindenféle elektronika nélkül ...
« Búcsú a Dél keresztjétől - avagy megéri-e Namibiából asztrofotózni? Csillagászat: egy kapu a belső világra »

4 hozzászólás

Simai István (2017. 02. 02. 18:43)
Ezt gyakorlatilag mint a repülők busztereit kell mozgatni busuterekkel flight by wite

Dubhe (2015. 01. 17. 10:51)
A cikk kapcsán elgondolkodtam; ez a távcső összemérhető a távcsöves csillagászat hőskorában épített legendás Herschel-, ill. Rosse-féle monstrumokkal, melyeket építőik azért nem tudtak kihasználni, mert a mechanika nem bírt a tömegükkel, főképp, mert végig zárt csőbe építették meg, ami még súlyosabb. Ma már megmosolyogtató állványzatmegoldások is születtek, mégpedig az akkori technológia kihasználásával. Ha most ehhez hozzávesszük, hogy egy Dobson-szerelés alapban alig bonyolultabb egy kóbaltánál, és gyakorlatilag minden alkatrésze megvolt már a középkor óta (ha teflon helyett keresünk hozzá mást, de ez még akkor is lehetséges volna, ha mondjuk a gyakoribb kopás miatt fél évente cserélni kéne a csúszókat, annál is inkább, mert egy korai bronztükröt is állandóan újra kellett fényezni, ez nem lett volna baj) - egyszerűen megdöbbentő, hogy miért nem jött rá az ember erre már jó pár száz éve, többek közt még Gyurka bácsiék se említik a Távcső Világában, pedig aztán ott szódásüvegből és bringaküllőből is készültek a dolgok:-) . Ha az akkori "amatőrök" mondjuk már 150-200 évvel ezelőtt kitalálják a Dobson-szerelést, a csillagászat talán egész más fordulatot vett volna mára; elég csak abba belegondolni, hogy a galaxisok távolságának és mibenlétének problémájára megoldást jelentő spirálkarok felismerését is épp a - voltaképp amatőrcsillagásznak számító - Lord Rosse-nak köszönhetjük az ő alig mozgatható monstrumával. És ugyanakkor az óraszerkezetek, a finommechanika ekkorra már igen kifinomult, bonyolult megoldásokat is ismert. Furcsa, hogy ez a John Dobson mibe talált bele; még arra is gondolok, hogy a "komoly" csillagászok csak egyszerűen egy precíz és érzékeny optikai rendszerrel kapcsolatban még csak gondolni sem mertek soha azelőtt egy deszkákból vagy hasonlókból "összeütött" mechanikákra, amikor ők ívmásodpercekkel, lambdákkal és ezredmilliméterekkel dolgoznak...:-) Na, mindegy... Dubhe

Névtelen (2014. 07. 08. 13:39)
Ezek a kivételes, egyedi megoldások tudják inspirálni saját dédelgetett terveink megvalósítását... Lehetnek ezek kisebb léptékűek, de igazán sok örömet tudnak okozni. Kalandra fel! (Zoltán)

Stella_209 (2014. 06. 29. 08:25)
A 8 cm-es APO-mat kb. fél óra alatt állítom be. A 20 cm-es newtonomhoz már csaknem egy óra kell. 3x jártam úgy, hogy mire beálltam, az ég meg befelhősödött. (Pakolás vissza!). Ha ugyanez történne egy 170 cm-essel, akkor lenne egy-két keresetlen szavam! Stella_209

Hozzászólás elküldése
Név *
Email *
Szólj hozzá *
Amennyiben a témával kapcsolatosan választ vár valamilyen kérdésre, akkor kérjük a info@tavcso-mikroszkop.hu címre irjon emailt, ne itt szóljon hozzá.

Írd be számmal az eredményt * : hat + kettő=

Legtöbbet olvasott bejegyzések:

Részleges napfogyatkozás 2015. március 20.
Közeleg az év egyik leglátványosabb csillagászati eseménye egy részleges napfogyatkozás, mely 2015.

Ha nem szeretnék kínai távcsövet, milyen mélyen kell a zsebembe nyúlni?
Nemrégiben kollégám megkérdezte, mit tudunk ajánlani vevőnek, ha nem szeretne kínai távcsövet vásárolni.

A Kínai (távcső)beszerzés apró titkai
Közismert, hogy az élet minden területén az árucikkek jelentős része Kínában készül. Számos termékünket mi is közvetlenül kínai partnerektől szerzünk be már évek óta, mely sok szempontból izgalmas feladat.

5 tuti tipp, hogy jobban lássuk a Perseidákat
Ha augusztus, akkor Perseidák - idén augusztus 12-ről 13-ra virradó éjjel éri el e meteorraj a maximumát.

Nem is hinnéd mi mindent figyelhetsz meg ma az égbolton!
Az idei téli időszak meglepően sok derült estével, éjszakával "kényeztette el" a csillagos égbolt szerelmeseit.

Blog archívum:

2021május (1)

február (1)

2017október (1)

2016április (2)

február (1)január (2)

2015december (1)

október (1)szeptember (1)augusztus (3)március (1)február (1)január (1)

2014december (1)

október (1)szeptember (2)augusztus (3)július (3)június (2)május (8)

2013október (1)

Egy pillanat! 
Adhatunk Önnek kedvezményt?
Az email címem:
IGEN, szeretnék kedvezményt kapni.
NEM, köszönöm.