H-P: 9:30-17:00    Szo: ZÁRVA
  Kövessen Hűségprogram Kapcsolat Általános szerződési feltételek Szerviz |   
Bejelentkezem
Kosár
Makszutov távcső és mikroszkóp bolt

A Kínai (távcső)beszerzés apró titkai

2014. 07. 24.    |    írta: Szarka Levente    |    Oszd meg: Share

Közismert, hogy az élet minden területén az árucikkek jelentős része Kínában készül. Számos termékünket mi is közvetlenül kínai partnerektől szerzünk be már évek óta, mely sok szempontból izgalmas feladat. Hogy miért izgulunk minden szállítmány érkezése előtt az az alábbi kis "élménybeszámolóból" kiderül. 

Kezdem a dolgok pozitív oldalával: szinte minden kínai partnerünk rendkívül rugalmas a kisebb-nagyobb kérések tekintetében, nagyon gyorsan és udvariasan válaszolnak, igen pozitív a hozzáállásuk. Ilyen tekintetben sok német partnerünk is példát vehetne róluk. Nagyon előzékenyek, sok esetben csak úgy írnak egy érdeklődő emailt, szükségünk van-e valamire.

Természetesen a távolkeleti üzletelésnek is meg vannak az árnyoldalai. Legbosszantóbb talán az, hogy sosem lehet az ember 100%-ig biztos abban, hogy azt kapja amit kért. Megrendelünk egy terméket, de többször is megtörtént, hogy nem pontosan azt, hanem ahhoz valami nagyon hasonlót kaptunk. Előfordult, hogy okulárból egy nagyon kicsit eltérő fókuszú, eltérő kinézetű darabot küldtek minden előzetes jelzés nélkül. Rosszabbik eset, ha valami olyan alkatrészt kapunk, ami nem kompatibilis az eredetileg megrendelttel.

Természetesen ilyenkor rögtön felmerül, hogy akkor legegyszerűbb visszaküldeni cserére. Ez - bármennyire is magától értetődő itthoni, esetleg európai viszonylatban - szinte elméleti lehetőség csupán: a légi úton történő oda-vissza szállítás költsége sok esetben vetekszik a termék árával (így olyan, mintha leselejteznénk), a tengeri út pedig szintén sok esetben túl drága a termék árához képest (és akkor a kiviteli vámkezelés macerájáról még nem beszéltem.) Ugyanez van, pl. a javításokkal is: muszáj "házon belül" megoldani.

Ha már szóba került a szállítás, a nagyobb tételek tengeri úton érkeznek, ami kb 5-6 hetes szállítási időt jelent. Ehhez hozzá kell adni a legjobb esetben is 2-3 hetes, de rossz esetben akár 3-4 hónapra nyúló gyártási időt, így a beszerzés tipikus ideje 1-5 hónap. (Sok esetben a karácsonyi tételeket a nyár elején rendeljük.) Természetesen legtöbbször előre kell fizetni (esetleg felezve rendeléskor ill. szállításkor.)

További jellemzője a kínaiaknak, hogy holdújévkor (ez a mi Szilveszterünknek felel meg, csak épp február környékén változó időpontban) 2-3 hétre gyakorlatilag leállnak a gyárak. Legfeljebb emailben érhetőek el, ha valami sürgős kérdés felmerül.

A fentiek miatt nemcsak érdekes kihívás de egyben izgalmas tapasztalat a világ "távolabbi" felével üzletelni!

« Ezt NE kérdezd távcsővásárláskor! Ha nem szeretnék kínai távcsövet, milyen mélyen kell a zsebembe nyúlni? »
Hozzászólás elküldése
Név *
Email *
Szólj hozzá *
Amennyiben a témával kapcsolatosan választ vár valamilyen kérdésre, akkor kérjük a info@tavcso-mikroszkop.hu címre irjon emailt, ne itt szóljon hozzá.

Írd be számmal az eredményt * : hét + hét=

Legtöbbet olvasott bejegyzések:

Nem is hinnéd mi mindent figyelhetsz meg ma az égbolton!
Az idei téli időszak meglepően sok derült estével, éjszakával "kényeztette el" a csillagos égbolt szerelmeseit. Érdemes tehát jól felöltözni, kimenni az ég alá és egy kicsit elmerülni az égbolt szépségeiben.

5 tuti tipp, hogy jobban lássuk a Perseidákat
Ha augusztus, akkor Perseidák - idén augusztus 12-ről 13-ra virradó éjjel éri el e meteorraj a maximumát. Késő éjjel, kora hajnalban óránként akár 60-80 meteor is áthúzhat majd az égen.

Részleges napfogyatkozás 2015. március 20.
Közeleg az év egyik leglátványosabb csillagászati eseménye egy részleges napfogyatkozás, mely 2015. március 20-án (pénteken) a délelőtti órákban fog zajlani.

A Kínai (távcső)beszerzés apró titkai
Közismert, hogy az élet minden területén az árucikkek jelentős része Kínában készül. Számos termékünket mi is közvetlenül kínai partnerektől szerzünk be már évek óta, mely sok szempontból izgalmas feladat.

Ha nem szeretnék kínai távcsövet, milyen mélyen kell a zsebembe nyúlni?
Nemrégiben kollégám megkérdezte, mit tudunk ajánlani vevőnek, ha nem szeretne kínai távcsövet vásárolni. A kérdés nem túl gyakori, mondhatni lényegében elméleti miután szóba kerülnek az árak.

Blog archívum:

2021május (1)

február (1)

2017október (1)

2016április (2)

február (1)január (2)

2015december (1)

október (1)szeptember (1)augusztus (3)március (1)február (1)január (1)

2014december (1)

október (1)szeptember (2)augusztus (3)július (3)június (2)május (8)

2013október (1)

Egy pillanat! 
Adhatunk Önnek kedvezményt?
Az email címem:
IGEN, szeretnék kedvezményt kapni.
NEM, köszönöm.