H-P: 9:30-17:00    Szo: ZÁRVA
  Kövessen Hűségprogram Kapcsolat Általános szerződési feltételek Szervíz |   
Bejelentkezés
Kosár
Makszutov.hu távcső és mikroszkóp bolt

A GoTo mechanikák működése

2008. 11. 08.    |    írta: Szarka Levente    |    Oszd meg: Share

Az utóbbi időben Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a GoTo mechanikák, melyek lehetővé teszik már a kezdő megfigyelő számára is, hogy az égi objektumok megkeresése helyett azok megfigyelésével töltse idejét. Az alábbiakban a piacon elterjedt Celestron/Meade/SkyWatcher GoTo mechanikák működéséről, valamint előnyeikről-hátrányaikról ejtünk szót.

A GoTo mechanikák olyan motoros vezérléssel ellátott szerkezetek, melyek - egy rövid betanítást követően - képesek önmaguktól bármilyen objektumra ráállni. Mind az azimutális, mind az ekvatoriális mechanikák képesek ezt a funkciót megvalósítani. A GoTo mechanikák tartozéka egy TV távirányító méretű kézivezérlő, mely egyrészről adatbázisában tárolja az objektumok adatait, másrészről vezérli a mechanika mozgását. Ezeken az alapfunkciókon túl más - kézivezérlőként eltérő - feladatokat is elláthat. (Pl. pólusraállás pontosító funkció, periodikus hibajavítás, hibernálás stb.)

SkyWatcher EQ-5 Pro Goto mechanika

A mechanika betanítása elengedhetetlen feladat, mivel a kézivezérlő ez alapján tudja modellezni az égboltot, valamint képes egyes beállítási hibák korrigálására. Első lépésként a megfigyelőhely földrajzi koordinátáit, valamint az aktuális dátum és idő adatokat kell megadnunk. (A legmodernebb mechanikák ezen információkat GPS vevőik segítségével automatikusan le tudják kérdezni a műholdakról.) Ezt követi a mechanika szűkebb értelemben vett betanítása, melynek során néhány (általában 2-3) fényes csillagot ún. referencia csillagot kell egymás után beállítani. A különböző kézivezérlők más és más módszereket alkalmaznak ennek megvalósítására. Legtöbb esetben kapunk egy listát, melyből egy elemet kiválasztva a mechanika automatikusan rááll az objektumra. A mi feladatunk mindössze a beállítás pontosítása. Más algoritmusok még a referencia csillagok nevének ismeretét sem követelik meg, egyszerűen csak annyi a feladatunk, hogy egymás után három fényes csillagra (vagy akár bolygóra) ráálljunk, a kézivezérlő "kitalálja" melyek voltak ezek. Így működik a Celestron SkyAlign módszere.

A GoTo mechanikák nemcsak vizuális megfigyelés esetén hasznosak, de fotografikus megfigyelés alkalmával is szinte pótolhatatlan jellemzőkkel rendelkeznek:

  • a motorok sokkal precízebben, finomabban követik az égboltot
  • a tengelyek kevesebb áttétellel meghajtottak, így periodikus hibájuk jóval kisebb
  • az "alap" kézivezérlők 2x-8x-16x-os csillagsebességet tudnak, ezzel szemben a GoTo mechanikák kézivezérlői jóval nagyobb sebességtartományban képesek a mechanikát mozgatni, akár a 0,5x-800x-os tartományban
  • a mechanika a kisebb periodikus hiba érdekében hibakorrekcióra betanítható
  • a mechanika akár számítógépről is vezérelhető

Az előnyök ismertetése után nézzük meg a GoTo vezérlés hátrányait:

  • a nagyobb áramfelvétel miatt akkumulátor használatát követeli meg, ami plusz macerát jelent
  • ha lemerül az akkumulátor, kézzel nem igazán működtethető a mechanika (durva beállítás használható, ám a finommozgatás nem, lévén az mindenféleképpen motoros)
  • némi betanulást igényel a mechanika kezelése
  • olyan helyekről ahol a kilátás rendkívül szűk (pl. erkély), nem igazán használható technika

Nem szabad azonban átesni a ló túlsó oldalára, azaz mindenáron GoTo vezérléssel ellátott eszközt vásárolni. Manapság már igen kicsi, akár 6-8 cm-es távcsöveket is vásárolhatunk ilyen funkcióval, ez esetben azonban könnyen azzal a problémával szembesülhetünk, hogy hiába képes a távcső több ezer objektumot megtalálni, ha túlnyomó többségük annyira halvány, hogy kívül esik az optika teljesítőképességén.

« A távcső központi kitakarásának hatásai Mit figyelhetünk meg az égbolton? »

2 hozzászólás

Szarka Levente (2016. 08. 07. 19:05)
2"-es okulár

Lukács Zoltán (2014. 09. 10. 15:12)
Nem sikerült beüzemelnem a GoTo rendszer. Inkább leszerelem, és eladom használtként. Túl bonyolult, többen is próbálkoztunk. Így meg csak akadályoz a finom-mozgatásban.

Hozzászólás elküldése
Név *
Email *
Szólj hozzá *
Amennyiben a témával kapcsolatosan választ vár valamilyen kérdésre, akkor kérjük a info@tavcso-mikroszkop.hu címre irjon emailt, ne itt szóljon hozzá.

Írd be számmal az eredményt * : hét + nulla=

Legtöbbet olvasott bejegyzések:

Részleges napfogyatkozás 2015. március 20.
Közeleg az év egyik leglátványosabb csillagászati eseménye egy részleges napfogyatkozás, mely 2015.

Ha nem szeretnék kínai távcsövet, milyen mélyen kell a zsebembe nyúlni?
Nemrégiben kollégám megkérdezte, mit tudunk ajánlani vevőnek, ha nem szeretne kínai távcsövet vásárolni.

A Kínai (távcső)beszerzés apró titkai
Közismert, hogy az élet minden területén az árucikkek jelentős része Kínában készül. Számos termékünket mi is közvetlenül kínai partnerektől szerzünk be már évek óta, mely sok szempontból izgalmas feladat.

Nem is hinnéd mi mindent figyelhetsz meg ma az égbolton!
Az idei téli időszak meglepően sok derült estével, éjszakával "kényeztette el" a csillagos égbolt szerelmeseit.

5 tuti tipp, hogy jobban lássuk a Perseidákat
Ha augusztus, akkor Perseidák - idén augusztus 12-ről 13-ra virradó éjjel éri el e meteorraj a maximumát.

Blog archívum:

2021május (1)

február (1)

2017október (1)

2016április (2)

február (1)január (2)

2015december (1)

október (1)szeptember (1)augusztus (3)március (1)február (1)január (1)

2014december (1)

október (1)szeptember (2)augusztus (3)július (3)június (2)május (8)

2013október (1)

Egy pillanat! 
Adhatunk Önnek kedvezményt?
Az email címem:
IGEN, szeretnék kedvezményt kapni.
NEM, köszönöm.