H-P: 9:30-17:00    Szo: ZÁRVA
  Kövessen Hűségprogram Kapcsolat Általános szerződési feltételek Szerviz |   
Bejelentkezem
Kosár
Makszutov távcső és mikroszkóp bolt

5 tuti tipp, hogy jobban lássuk a Perseidákat

2015. 08. 10.    |    írta: pinterat    |    Oszd meg: Share

Ha augusztus, akkor Perseidák - idén augusztus 12-ről 13-ra virradó éjjel éri el e meteorraj a maximumát. Késő éjjel, kora hajnalban óránként akár 60-80 meteor is áthúzhat majd az égen. Ha tiszta lesz az idő, mindenkinek ajánljuk e csodás jelenség megfigyelését. A Hold ezúttal nem fogja zavarni a megfigyelést, mivel mindössze egy napnyira leszünk az újholdtól. 

Ha augusztus, akkor Perseidák - ekkor a legsűrűbb és leglátványosabb a Perseus csillagképből "kisugárzó" meteorok halmaza. Idén augusztus 12-ről 13-ra (szerda-csütörtök) virradó éjszaka, magyar idő szerint éjjel fél négytől kezdődően várható a maximum -  ekkor figyelhetjük meg a legtöbb, égen áthúzó "izzó követ". Azonban már jóval előbb érdemes kitelepülni, hiszen tudjuk jól, hogy a Perseidák már a maximumot megelőző napokban és azt követően is erős aktivitást mutatnak. Ha a felhők elkerülik Közép-Európa egét, akkor semmi nem állja majd útját az égi látványosság megfigyelésének - a Hold idén ugyanis elfogyóban lesz ezekben a napokban, a Perseida-maximum éjszakján már csak egy igen vékony sarlóként látszik az égen (egy napra leszünk ekkor az újholdtól).

Perseida meteorraj radiánsa

Mivel észleljünk?

A meteorzápor észlelése nem igényel különösebb eszközt, sőt, a legjobb szabad szemmel végezni - így ugyanis nagy égterületet átlátunk és igazán élvezhetjük a kozmikus fényjátékot. Akik mégis szeretnének eszközöket használni, mindenképpen nagylátószögű binokulárt vagy nagy látómezőt biztosító csillagászati távcsövet használjanak. Néhány fontos szempontot azonban érdemes betartani, ha szeretnénk felejthetetlen élményt szerezni a meteorészlelés közben.

  • Keressünk minél sötétebb egű, a fényszennyezéstől minél mentesebb helyet a megfigyeléshez - a nagyvárosok közeléből, esetleg a városok fényszennyezett egéről csak a nagyon fényes meteorok (esetleg tűzgömbök) láthatók, ám a meteorok többsége a halványabb kategóriába tartozik. Sötét ég alatt egy-egy óra során akár több tucat meteort is észlelhetünk!
  • Fontos a jó kilátás - ha lehet, találjunk körpanorámás helyet, ahonnan minden égtáj felé szabadon látjuk az eget, sem fák, sem magas épületek nem zavarják a kilátást. Ez azért fontos, hogy átlátva az égboltot, teljes pompájukban szemlélhessük a légkörbe belépő, majd felizzó, majd elhaló meteor fényútját. Legjobb hanyatt fekve, kényelmes pozícióból kémlelni az égboltot.
  • A kellemes és kényelmes öltözet ugyancsak fontos eleme a megfigyelésnek. Mivel a Perseidákat augusztusban figyeljük, kevéssé valószínű a "hideg éjszaka" probléma felbukkanása, azonban hűvösebb éjszakával számolhatunk. Valószínűleg több órát töltünk majd mozdulatlanul fekve a szabad ég alatt - ha csak 15-18 Celsius-fok közé hűl is le a levegő, ilyen hosszú megfigyelésnél elkel egy-két melegebb ruhadarab, és főleg egy meleg és puha alap testünk alá (polifoam, sátormatrac, vastagabb pokróc egyaránt megteszi).  
  • Észlelési eszközök - mint fentebb írtuk, a meteorozás alapvetően szabadszemes "műfaj", ám aki szeretné közelebbről látni a pár másodpercig tartó felvillanásokat, esetleg megszemlélné a Perseidák jellegzetes, zöldes-kékes színű nyomát az égen, annak mindenképpen nagylátószögű binokulárt, vagy nagy látómezőt adó csillagászati távcsövet ajánlunk, kis (maximum 15-20x-os) nagyítással. Természetesen fotózni is lehet - nagylátószögű objektívvel, magas ISO értékkel, legtágabbra nyitott blendével érdemes fotózni; a záridőt helyben érdemes "kikísérletezni", annak függvényében, hogy milyen fényes vagy halvány meteorokat szeretnék megörökíteni. Ha hosszabb, akár néhány tíz perces expozícióval készítünk felvételt, akkor "csíkhúzós" képeket kapunk, vagyis a forgó csillagos égbolt háttere előtt húznak majd át az egyes izzó meteorok.
  • Az észlelés iránya - mivel a Perseidák radiánsa (az a pont az égen, ahonnan látszólag kirajzanak sugárirányban a hullócsillagok) a Perseus csillagképben található, a megfigyeléshez mindenképpen szükséges, hogy a Perseus csillagkép jó pozíciót foglaljon el az égbolton. Az alábbi képen - a rózsaszín keretben - a Perseus égbolton elfoglalt helyzete látható a maximum várt kezdetekor, helyi idő szerint hajnali fél négykor (a raj radiánsa 61 fok magasan lesz az égbolton).

 Mik a Perseidák?

A Perseidák - ahogy a meteorok többsége - a Nap körül keringő, periodikusan visszatérő üstökösök által "kiszórt" anyag - por, apró szemcsék, kis kövek - alkotta "anyagfelhő". A Perseidák  a 130 éves keringési idejű 109P/Swift-Tuttle üstökös maradványai. Az egyes meteorrajok az alapján kapják nevüket, hogy radiánsuk - az a pont az égen, ahonnan sugár irányban kirjazani látjuk a meteorokat a maximum idején - melyik csillagképbe esik. A meteorok - amiket a világűrben még meteoridnak nevezünk - általában kis méretűek. Többségük 0.001 - 1 gramm közötti súlyú, és mindössze néhány centiméter nagyságú. A Föld - Nap körüli keringése során - minden évben áthalad ezeknek a meteorcsaládoknak a törmelékfelhőin. Amikor a legsűrűbb helyeket keresztezi bolygónk, akkor van az egyes rajok maximuma, a Perseidáké jellemzően augusztus közepén.

A meteorok, bár kis méretűek, rendkívül nagy sebességgel ütköznek a Föld atmoszférájába: a légkör felső határához 10-70 km/s (36.000 - 252.000 Km/óra) sebességgel érkeznek, ezért a légkörben akár 1000 Celsius-fokra is felizzanak. Ez a hőmérséklet már ionizálja a levegő atomajait - ez az "ioncsík", illetve a szétporladó, elégő meteor okozza a jellegzetes "csíkhúzást", ami pár másodpercig a meteor eltűnte után is látható még. Egy 30-40 km/s sebességű, 0.1 gramm tömegű meteor akár 0 magnitudós fényjelenséget (körülbelül a Szaturnusz bolygó látszólagos fényessége!)  képes okozni néhány tizedmásodpercig. A -4 magnitudónál (Vénusz bolygó látszólagos fényessége) fényesebb meteorokat tűzgömböknek nevezzük. A nagyon fényes meteorok akár a telehold fényességét is elérhetik (-12 magnitudó). A csak távcsővel vizsgálható (teleszkopikus) meteorok kb. 8-10 magnitudós határig követhetők nyomon kézi eszközökkel (javasoltan binokulárokkal). 

Tűzgömb villanása az égen
    
Radiánsból kirajzó meteorok

 

« Részleges napfogyatkozás 2015. március 20. Mobil planetárium ott is, ahol nem gondolnád »

2 hozzászólás

Szarka Levente (2015. 08. 20. 12:50)
Én 12-én este 11-12 óra között kb 15 meteort láttam.

Agócs László (2015. 08. 13. 13:30)
Egy fia metejort sem láttam! Vaksi vagyok?

Hozzászólás elküldése
Név *
Email *
Szólj hozzá *
Amennyiben a témával kapcsolatosan választ vár valamilyen kérdésre, akkor kérjük a info@tavcso-mikroszkop.hu címre irjon emailt, ne itt szóljon hozzá.

Írd be számmal az eredményt * : kettő + nyolc=

Legtöbbet olvasott bejegyzések:

Nem is hinnéd mi mindent figyelhetsz meg ma az égbolton!
Az idei téli időszak meglepően sok derült estével, éjszakával "kényeztette el" a csillagos égbolt szerelmeseit. Érdemes tehát jól felöltözni, kimenni az ég alá és egy kicsit elmerülni az égbolt szépségeiben.

5 tuti tipp, hogy jobban lássuk a Perseidákat
Ha augusztus, akkor Perseidák - idén augusztus 12-ről 13-ra virradó éjjel éri el e meteorraj a maximumát. Késő éjjel, kora hajnalban óránként akár 60-80 meteor is áthúzhat majd az égen.

Részleges napfogyatkozás 2015. március 20.
Közeleg az év egyik leglátványosabb csillagászati eseménye egy részleges napfogyatkozás, mely 2015. március 20-án (pénteken) a délelőtti órákban fog zajlani.

A Kínai (távcső)beszerzés apró titkai
Közismert, hogy az élet minden területén az árucikkek jelentős része Kínában készül. Számos termékünket mi is közvetlenül kínai partnerektől szerzünk be már évek óta, mely sok szempontból izgalmas feladat.

Ha nem szeretnék kínai távcsövet, milyen mélyen kell a zsebembe nyúlni?
Nemrégiben kollégám megkérdezte, mit tudunk ajánlani vevőnek, ha nem szeretne kínai távcsövet vásárolni. A kérdés nem túl gyakori, mondhatni lényegében elméleti miután szóba kerülnek az árak.

Blog archívum:

2021május (1)

február (1)

2017október (1)

2016április (2)

február (1)január (2)

2015december (1)

október (1)szeptember (1)augusztus (3)március (1)február (1)január (1)

2014december (1)

október (1)szeptember (2)augusztus (3)július (3)június (2)május (8)

2013október (1)

Egy pillanat! 
Adhatunk Önnek kedvezményt?
Az email címem:
IGEN, szeretnék kedvezményt kapni.
NEM, köszönöm.