H-P: 9:30-17:00
       Szo: ZÁRVA
Makszutov.hu távcső és mikroszkóp bolt

Blog

2017. 10. 04. | SzarkaLevente

Mit tudnak az új Bresser lencsés távcsövek?

Nemrégiben kerültek fel egyes Bresser Messier lencsés távcsövek a kínálatunkba. Vajon hogyan teljesítenek, miben jobbak-rosszabbak mint a jól ismert SkyWatcher refraktorok? Az alábbiakban erre próbálunk választ adni. Leírásunk semmi esetre sem egy átfogó teszt, inkább csak első tapasztalatainkat szeretnénk megosztani.
2016. 04. 21. | SzarkaLevente

Földközelben a Mars!

Számtalan alkalommal felreppent már a bulvárhír, hogy földközelben lesz a Mars bolygó és majdnem akkora lesz, mint szabad szemmel nézve a Hold. Szakma berkekben ilyenkor mindig "kacsavadászatnak" kellett folynia, vagyis cáfolni kellett ezeket a híreket. Most azonban mi mondjuk: rövidesen tényleg földközelben lesz a Vörös bolygó! 
2016. 04. 03. | SzarkaLevente

Hogyan lesz látható a Merkúr-átvonulás?

Idén május 9-én 13:12 és 20:42 között tanúi lehetünk egy különleges eseménynek: hazánkból is megfigyelhető lesz, ahogyan a Merkúr bolygó áthalad Napunk előtt. Bár a Nap 20 óra 06 perckor lenyugszik, az áthaladás nagy részéről nem maradunk le. Szabad szemmel ugyan nem, de napszűrővel ellátott kisebb távcsővel megfigyelhető lesz a jelenség, vagyis ahogy a bolygó apró fekete korongként látszik majd áthaladni a Nap előtt. Nagyon fontos, hogy megfelelő fénycsökkentő eszköz nélkül ne nézzünk a Napba!
2016. 02. 24. | SzarkaLevente

Most figyeld meg a Jupitert!

A Jupiter a Naprendszer legnagyobb átmérőjű bolygója, látszó átmérője és fényessége a Vénusz után a legnagyobb. Ennek köszönhetően amatőr távcsövekkel is jól megfigyelhető: most tavasszal különösen érdemes a nyomába eredni, mivel most kezdődik legkedvezőbb láthatósága.
2016. 01. 18. | SzarkaLevente

Földközelben a Catalina-üstökös!

Az üstökösök nem tartoznak a csillagos égbolt legritkábban megfigyelhető objektumai közé. Évente akár egy tucatnyi is látható belőlük amatőr-távcsövekkel; fényes, binokulárokban, kistávcsövekben is könnyen azonosítható azonban évente talán egy-két darab akad. A Catalina nevet viselő (hivatalosan egyébként a megjegyezhetetlen C/2013 US10 azonosítóval ellátott) égi vándor épp a napokban tartózkodott földközelben, érdemes a nyomába eredni.
2016. 01. 17. | SzarkaLevente

Ki volt az a Maksutov?

Az elmúlt tíz évben szaküzletünk Makszutov.hu távcső- és mikroszkóp bolt néven üzemelt, azt hiszem ideje bemutatnunk honnan származik ez a név. Ennek aktualitása cikkünk végén kiderül, bár a figyelmes olvasó már kitalálhatta.

Legtöbbet olvasott bejegyzések:

Részleges napfogyatkozás 2015. március 20.
Közeleg az év egyik leglátványosabb csillagászati eseménye egy részleges napfogyatkozás, mely 2015.

Ha nem szeretnék kínai távcsövet, milyen mélyen kell a zsebembe nyúlni?
Nemrégiben kollégám megkérdezte, mit tudunk ajánlani vevőnek, ha nem szeretne kínai távcsövet vásárolni.

A Kínai (távcső)beszerzés apró titkai
Közismert, hogy az élet minden területén az árucikkek jelentős része Kínában készül. Számos termékünket mi is közvetlenül kínai partnerektől szerzünk be már évek óta, mely sok szempontból izgalmas feladat.

Mit tudnak az új Bresser lencsés távcsövek?
Nemrégiben kerültek fel egyes Bresser Messier lencsés távcsövek a kínálatunkba. Vajon hogyan teljesítenek, miben jobbak-rosszabbak mint a jól ismert SkyWatcher refraktorok?

Nem is hinnéd mi mindent figyelhetsz meg ma az égbolton!
Az idei téli időszak meglepően sok derült estével, éjszakával "kényeztette el" a csillagos égbolt szerelmeseit.

Blog archívum:

2017október (1)

2016április (2)

február (1)január (2)

2015december (1)

október (1)szeptember (1)augusztus (3)március (1)február (1)január (1)

2014december (1)

október (1)szeptember (2)augusztus (3)július (3)június (2)május (8)

2013október (1)

Egy pillanat! 
Adhatunk Önnek kedvezményt?
Az email címem:
IGEN, szeretnék kedvezményt kapni.
NEM, köszönöm.