A kosár üres
Megtekint

Kezdőlap    Tanácsok csillagászati távcső vásárlás előtt

Tanácsok csillagászati távcső vásárlás előtt

Egy csillagászati távcső a szükséges kiegészítőkkel (állvány, okulárok, stb.) viszonylag drága mulatság, leszámítva talán a Tesco olcsó és gazdaságos optikáit :-). Mivel legtöbbünk számára fontos, hogy ne kidobott pénz legyen a távcsőre kiadott összeg, ezért ennek érdekében igyekezzünk döntésünket a lehető legjobban megfontolni. Akkor leszünk a legboldogabbak, ha biztosan az igényeknek megfelelő csillagvizsgáló távcsövet vesszük. Ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy rögtön egy méregdrága optikával kezdjünk, sőt még csak azt sem, hogy a legnagyobbal.

Legyünk tisztában, mire képesek az amatőrcsillagász távcsövek!

Nagy távcsöves felvételeken felnőve, könnyen csalódás érheti a kezdőt, ha frissen vásárolt csillagnéző távcsövét az ég felé fordítja, és döbbenten tapasztalja, hogy alig lát részleteket a Jupiteren, illetve a mély-ég objektumok nem többek homályos pacáknál, semmiben sem emlékeztetve a fényképekre. Jegyezzük meg: vizuálisan a legritkább esetben érhetjük el a fényképezőgéppel készített felvételek minőségét, arról nem is beszélve, hogy a tapasztalatlan szem nincs annyira "kiélezve" a részletek meglátásra. További nehézséget jelent, hogy a városok fényszennyezett ege alatt a csillagászati távcsövek nem tudják magukból kihozni a maximumot, teljesítményük jelentősen korlátozott.

Akkor mégis mit és hogyan láthatunk a saját szemünkkel egy adott méretű, típusú, gyártmányú műszerben?! A válasz egyszerű: győződjünk meg a saját szemünkkel! Erre legjobb alkalmat a csillagász táborok jelentenek, ahol rengeteg különféle méretű, fajtájú műszert ki lehet próbálni. (Azt azonban ne feledjük, hogy a vidéki, sötét égbolt után egy városi, fényektől elvakított égen ugyanaz a távcső sokkal gyengébben "muzsikál"!) Szintén jó ötlet egy csillagvizsgálóba ellátogatni, vagy ismerősök, barátok távcsöveibe belekukkantani! (Addig is, amíg ezt nem tudja megtenni, némi támpontot egy másik cikkünkben talál.)

Kapcsolódó irodalom:

Ismerjük meg az égboltot!

Az égbolt megismeréséhez leginkább türelem szükséges, valamint az égtájak ismerete, azaz megfigyelőhelyünkhöz képest merre esik pl. a déli vagy a nyugati irány. Számos papíralapú térképet megvásárolhatunk, azonban érdemes az internetről letölteni a teljesen ingyenes Stellarium nevű programot, mely rendkívül valósághűen tudja szimulálni a csillagos égboltot. Célszerű valami ismert objektumtól (pl. Göncölszekér) kiindulva megkeresni a környező csillagképeket, fényesebb csillagokat. Amennyiben már be tudjuk azonosítani a csillagképeket, nekiállhatunk a bennük található halványabb objektumok megkereséséhez.

Érdemes már az égbolttal való ismerkedés során binokulárt használni. Ezek az eszközök igen univerzálisak: nem lesznek feleslegesek egy távcső megvásárlása után sem, sokkal inkább kiegészítik egymást. Ezen túlmenően nappal, természetmegfigyelésre is jó hasznukat venni. Kezdésnek a 12x60 vagy a 10x50-es modelleket javasoljuk.

Melyik távcső típust szeressem?

Kezdők számára legtöbbször nehéz kérdés a megfelelő távcső kiválasztása. Vásárlás előtt célszerű tisztában lenni a különféle távcsövek előnyeivel-hátrányaival, és ezek ismeretében nekünk kell mérlegelni, hogy számunkra melyik műszer a legoptimálisabb. Kérdezzünk meg ismerősöket, barátokat mit ajánlanak, azonban ne számítsunk arra, hogy mindenki ugyanazt fogja javasolni. Ha megismerjük a különféle optikák, mechanikák előnyeit és hátrányait (melyről korábban esetleg csak hallottunk/olvastunk), nyugodtabban tudunk dönteni.

Választás előtt, nem árt ha az alábbi kérdésekre tudjuk a választ:

  • Budapesti lakótelepről, esetleg a falusi kertünkből tervezzük a műszert használni?
  • Állandó helyen lesz felállítva vagy kocsival, netalán hátizsákkal fogunk észlelőtúrákat tenni?!
  • Elsősorban a bolygókra vagyunk kíváncsiak vagy a távoli galaxisokra is?!
  • Csak vizuális célokra keresünk műszert vagy fotózni is szeretnék vele?!
  • A lehető legegyszerűbbet keressük vagy elboldogulunk a legújabb technikákkal is?!

Minden távcsőnek van előnye és hátránya, emiatt olyan műszer nem létezik, amely minden szempontból optimális: valahol kompromisszumot kell kötni.

Hol kaphatóak a csillagászati távcsövek?

Ha sikerült leszűkíteni a kört egy-két távcsőmodellre, akkor igyekezzünk minél több adatot begyűjteni róluk. A forgalmazóján túl javasolt a gyártó honlapját is felkeresni a leghitelesebb információk érdekében. Tudjuk meg, mik a gyenge pontjai, illetve mi az, amiben kiemelkedik kategóriájából. Gyakran kérdezik, megéri-e áruházi távcsövet venni? Nos, időnként elfogadható minőségű távcsövet is ki lehet fogni, mely (általában az okulárok cseréje után) viszonylag jól használható műszer lehet. Az eladók azonban ritkán tudnak szaktanácsot adni, így jól fontoljuk meg, innen vásároljunk-e!

Amennyiben sikerült (nehéz) döntésünket meghozni, és egy távcső boldog birtokosa vagyunk, ne feledjük: egy távcső igazi értékét az adja, mennyire használjuk!


« Mikroszkóp vásárlási útmutató Távcsöves alapismeretek: keresőtávcső »

Share  Tetszett a cikk? Oszd meg!

6 hozzászólás

mihály (2015. 02. 11. 14:32)
heloka , szívesen látnék konkrét elemzést , táblázatosan ,adatokkal értékeléssel

Dubhe (2015. 04. 18. 10:24)
Az áruházi távcsöveket illetően a dolog jelenleg úgy fest, hogy a Tesco-ban és egyéb hasonló helyeken leginkább a Celestron termékei képviselik ezt a kategóriát. Az eladók gyakorlatilag csak elismétlik a dobozon található elméleti adatokat, melyeknek a valósághoz vajmi kevés a közük (pl.: 525-szörös nagyítás egy 5 centis objektívvel), illetve kamuznak, ha megszorongatják őket. A Celestron termékei - hiába régi és híres cég - egyre gagyibbak, 4-5 centis azimutális refraktorok műanyag alkatrészekkel, rosszul megmunkált külsővel, leblendézve az objektív képalkotási hibái miatt; nagy, 130/650-es reflektor ismeretlen típusú tükörrel (ugyebár ez a fényerő már gömbtükörrel nemigen használható, pedig az kell, hogy benne legyen, máskülönben azonnal ráírnák, hogy parabolikus - lásd 650-szeres nagyítás...) nagyon labilis, de rikító narancssárga elemekkel látványossá tett állványon, játékszernek ható műanyag segédtükör-tartóval, nevetséges ál-starpointerrel. A cég 76-os MC-spektívje egy tízessel többe kerül, mint ugyanez a SW neve alatt, de amikor kipróbáltam, valami fekete festékhártya esett le a belső felületről, és minden üvegfelületre feltapadt egy kis időre, ahogy forgattam. Az egyébként kezdő távcsőnek nem rossz 70/900-as refraktoruk a Mammutban lévő MediaMarktban úgy állt a polcon, hogy a kisebb 50AZ típusú (már külsőre is rendkívül gagyi) kisrefraktor keresője volt beleerőltetve az okulárkihuzatba, és, mikor szóltam az eladónak, hogy legalább ne tegyék már tönkre, megsértődtek - pedig ez a kereskedői hozzá nem értés bűne ez esetben. És mindenütt Celestron. Nagyon szomorú ez, mert nem mindig voltak ilyen gagyik. Dubhe

laci (2015. 09. 13. 21:43)
Hello van egy tavcsovem de valamiert akar milyen tavolsagra nezek vele feljel lefel latok mindent ez miert van?

Szarka Levente (2015. 09. 16. 00:40)
Ez egy Newton távcső? (TÜkrös távcső?) Mert ha igen, akkor ez igy működik. Nem igazán van megoldás, hogy egyenes állású legyen a képe. Lencsés távcső esetén zenittükör vagy amici prizma a megoldás.

Sajgó Mihály (2015. 12. 03. 21:53)
Öt éves fiú unokámmal szeretném megszerettetni a csillagos eget. Vidéken laknak, minimális a fényszennyezés.Szeretném esetleg karácsonyra meglepni egy "kezdő" távcsővel. Jótanácsot kérek, milyet és hol? Köszönöm

Lölli Gábor (2016. 05. 17. 22:14)
Hello! Mindig is vonzottak a csillagok és most elhatároztam, hogy vennék egy távcsövet.Szeretném meg tanulni hobbiszinten a csillagászat rejtelmeit.Ezt a teleskópot néztem ki-( Seben Big Boss 1400-150 Reflektor Teleskop ) - erről kérnék véleményezést! Megfelel e kezdő célra stb...?


Hozzászólás elküldése
Név * (Kötelező)
Email * (Kötelező)
Szólj hozzá *

Írd be számmal az eredményt: * három + hét=

Hívjon bennünket:
1/707-85-12
0630/337-36-20

Kapcsolat

Cím: 1096 Bp, Thaly K. u. 34.
E-mail:
 info@tavcso-mikroszkop.hu Nyitva:
    Hétfő-péntek 10:00-17:00

Utoljára nézett