Mit kell tudni a mély-ég szűrőkről?

2007. március 10.    |    Szerző: Szarka Levente    |    Oszd meg: Share

A mély-ég szűrők a halvány, távoli objektumok kedvelőinek első számú kiegészítője: segítségükkel távcsövünk teljesítményét növelhetjük meg. Az alábbiakban ezekkel a szűrőkkel ismerkedhetünk meg.

Manapság számos szűrő között választhatunk, hogy a mély-ég objektumok megfigyelését megkönnyítsük. Ezek a szűrők az alábbi osztályokba sorolhatóak:

  1. Szélessávú "fényszennyezés csökkentő" szűrők
  2. Keskenysávú "köd" szűrők
  3. Vonalszűrők

Szélessávú "fényszennyezés csökkentő" szűrők


Thousand Oaks LP-1 szűrő áteresztési görbéje

A fényszennyezés csökkentő szűrők (LPR) kiszűrik a mesterséges megvilágítás által keltett hullámhosszakat, átengedve széles spektrumot más hullámhosszakból. Mivel az égi háttér ezáltal sötétebbnek tűnik, az objektum kontrasztosabbá válik, s ez nagy segítséget jelent a szemnek, mivel ez leginkább a kontraszt-eltérésekre érzékeny. Legjobb eredményt emissziós ködök esetén érhetünk el, de kevés javulásra reflexiós ködök, illetve néhány nagyobb kiterjedésű galaxis esetén is számíthatunk. Mivel az LPR szűrők némi fényt blokkolnak, bizonyos esetekben halványabbnak tűnnek vele az objektumok, mint nélküle. Jelentős mennyiségű fényszennyezettséggel ezek a szűrők sem boldogulnak, ilyenkor csak egy sötét helyről történő megfigyelés segít.

Széles sávú szűrők a Lumicon Deep-Sky, Meade Series 4000 Broadband, Celestron LPR, Thousand Oaks LP-1 és az Orion SkyGlow szűrők. Nagyobb átmérőjű változatuk fotografikus megfigyelés estén is hatásos lehet.

Keskeny sávú "köd" szűrők


Thousand Oaks LP-2 szűrő áteresztési görbéje

A ködszűrőket - mint nevük utal rá - leginkább emissziós ködök megfigyelésére fejlesztették ki. Ezek a szűrők csak az oxigén III és a hidrogén béta hullámhosszakat, illetve a köztük levő spektrumot engedik át. A keskeny sávú szűrök jelentősen lecsökkentik a háttérfényességet, anélkül hogy magát az objektumot jelentősen elhalványítanák, így gyakran nagy segítséget jelentenek kevéssé és közepesen fényszennyezett helyekről történő megfigyelés esetén. A széles sávú szűrökhöz képest sokkal jobban javítják az emissziós ködök megjelenését, sok objektum akár nem is látható effajta szűrő nélkül.

Néhány példa keskeny sávú szűrőkre: Lumicon UHC, Meade Series 4ooo Narrowband, Thousand Oaks LP-2 és Orion Ultrablock. Fotografikus megfigyelésre nem ajánlottak.

Vonalszűrők

A vonalszűrők csak nagyon kis szélességben engedik át a bejövő fényt, jórészt csak egy vagy két szűk hullámhossz tartományban, pl. az oxigén III, vagy a hidrogén béta spektrumaiban.


Thousand Oaks LP-3 szűrő áteresztési görbéje

Az OIII és UHC szűrők teljesítménye között a különbség leginkább abban mutatkozik meg, hogy az UHC szűrő az objektumokból nagyobb kiterjedést mutat meg, némileg fényesebben, de OIII szűrő használata nagyobb kontrasztot és több részletet eredményez. Noha az OIII szűrő jelentősen lecsökkenti a csillaghalmazok és galaxisok fényességét, bizonyos esetekben segítenek a galaxisokban található emissziós ködök megfigyelésében, pl. a HII régió az M33-ban.

OIII szűrők a Lumicon OIII, a Thousand Oaks LP-3, illetve újabban a Meade-nek is van ilyen típusa.


Thousand Oaks LP-4 szűrő áteresztési görbéje

A másik kevéssé használt sávszűrő a H-béta szűrő, mely csak a hidrogén H-béta emissziós hullámhosszait engedi át. Jelentős látványnövekedést mindössze néhány objektum esetén tapasztalhatunk, pl. a Lófej-köd, Kalifornia-köd. Kismértékben más objektumok, pl. Orion-köd, Észak-Amerika-köd, esetén is hatásosak, ám teljesítményük elmarad az UHC, OIII szűrőkétől. Legtöbb "H-béta objektum" (pl. Lófej-köd) egyébként is meglehetősen nehezen figyelhető meg emiatt nagy távcsőátmérőt, sötét eget kíván.

Ilyen típusú szűrőket gyárt a Lumicon H-béta néven, illetve a Thousand Oaks LP-4 néven.

Összefoglalás

Amennyiben csak egy szűrő beszerzésére van mód, UHC szűrő javasolt, másodikként jó szolgálatot tehet egy OIII szűrő. Ne feledjük, a szűrők használata nem teszi "feleslegessé" a sötét-adaptációt, az elfordított látás használatát, illetve a sötét helyről történő megfigyelést.

David Knisely

 

« Mélyég-objektumok megfigyelése szűrőkkel Kényelem a távcső mellett: GoTo mechanikák »
Hozzászólás elküldése
Név * (Kötelező)
Email * (Kötelező)
Szólj hozzá *

Írd be számmal az eredményt * : öt + egy=

Egy pillanat!

Adhatunk Önnek kedvezményt?

IGEN,
szeretnék kedvezményt kapni.
NEM,
nincs szükségem kedvezményre.